Rabelais își încheie al său ”Gargantua și Pantagruel” cu un soi de ”Profeție pentru anul cel veșnic”. Un atare set de prognoze ușor de făcut (”cailor le va plăcea și mai mult ovăzul, boala cea mai contagioasă va fi lipsa de parale etc, etc) de astă dată serios :
Prima – care ar trebui să ne facă optimiști : anul care tocmai trece a atins acel grad de incoerență a administrării statului și a produsului economic încât poate fi socotit – mai ales în cheia manierei în care s-a votat la alegerile de luna trecută – încheierea unui ciclu :
Există toate datele unei resetări, ”cifrele” teoretice sunt bune, ieșirea din criză poate fi comutată, măcar cu câteva grade, spre antreprenoriatul și consumul intern: ISD-urile au atins acea saturație care să ne determine să privim și spre piața românească.
A doua prognoză : Cifrele pe care s-a făcut bugetul sunt atât de spectaculoase față de zgomotele din baza economiei, încât trebuie să fim și pesimiști :
Cât din veniturile scrise acolo se pot efectiv obține și, mai ales, cum vor fi ele completate, când avem un sistem fiscal folosit când ca ciur, când ca dârmon ?
În fine, noutatea, de dincolo de ”profețiile” curente pentru toți cei 25 de ani de la Revoluție încoace :
2015 va fi anul în care România își va schița drumul spre zona euro, indiferent de ce vor face celelalte surate ale sale din estul Europei, căci apartenența la acest club imprevizibil și uneori costisitor e singura cale de-a avea un cuvânt de spus în deciziile comunitare :
Va fi anul decisiv, căci de cât de realiste vor fi politicile de convergență reală și de cât de coerentă va fi guvernarea în a produce legislația necesară și a și-o respecta, va depinde în bună măsură dacă generația de sacrificiu care a dus greul ultimilor 25 de ani va intra ( următorii 4-5 ani, până la aderare, și următorii 2-3 de după ) într-un nou ciclu de sacrificiu. Va fi o treabă la fel de dificilă (dar mai riscantă în felul său) ca și aderarea României la UE.
Mai jos – o selecție scurtă din cele câte mii de titluri și sute de analize (nu toate economice) publicate de cursdeguvernare.ro în anul 2014 – și o întrebare : câte din ele vor fi valabile și în anul care vine?
***
5 răspunsuri
Sarbatori fericite domnule Grosu si intregii redactii .
Cheia pentru imbunatatirea indicilor economici – inflatie, preturi, putere de cumparare, venituri salariale, antreprenoriale si a impozitarii, etc. este productivitatea inalta a muncii si cresterea economica – asa cum au aratat analizele amintite.Incheierea tranztiei catre stagnare, pentru cea (mult) intirziata spre „dezvoltare economica accelerata” si accedere la moneda Euro, isi au cheia „cheilor” in modelul economic nou, bugetar-institutional.Adica unul combinat, „calitativ”, care-l „completeaza” functional pe cel bugetar (cantitativ).Urmatorii 25 de ani nu vor aduce nici o schimbare economica pozitiva, daca nu vom prelua si activa modelul economic „calitativ” institutional, prin care Asia emergenta a depasit lipsa resurselor bugetare pentru dezvoltare si tarele economice ale sistemului economic feudal asiatic, intirziat.Acest model presupune, ca odata cu modelul economic bugetar, clasic (european), sa preluam modelul „tigrilor asiatici” care inseamna constructia de inalta functionalitate/competitivitate economica nationala, singura care poate aduce o industrializare rapida, asigurata de masive investitii straine si absorbtia fondurilor UE.
In 2015, parcursul si evaluarea economica vor trebui vazute si in acest registru inovator, in care pasii stiintifici de „economie aplicata” pot compensa lipsa banilor bugetari, datorati disparitiei economiei nationale si „putinatatii” activelor economice si industriale straine.
Felicitari si respect draga domnule! Un an plin de analize relevante si autentice, o placere si o provocare sa citesti, o piatra de temelie pentru presa romaneasca, majoritatea scufundata in mocirla. In lupta cu ratingofagii monstruosi care au indobitocit mintea auditoriului sper sa ai succes in tot ce intreprinzi!
Salutari si sanatate!
Si pe langa toate acestea, sunt de parere ca nu trebuie sa nimicim Cartagina, ci sa cucerim piata interna pentru fabricatia interna, in Romania”.
Curs de guvernare este in prezent o “voce desteapta din sala”. Cred ca si aici se pun bazele unei gandiri economice romanesti.“Si pe langa toate acestea, sunt de parere ca nu trebuie sa nimicim Cartagina, ci sa cucerim piata interna pentru fabricatia interna, in Romania”.