tipuri de instrumente financiare

19 noiembrie, 2023

Dacă ești interesat de investițiile la bursă, atunci este indicat să știi ce tipuri de instrumente financiare există și care sunt caracteristicile de bază ale fiecăruia.

Ce este un instrument financiar

Instrumentele financiare sunt active care pot fi tranzacționate (vândute / cumpărate). Cele mai multe tipuri de instrumente financiare asigură un flux și un transfer eficient de capital între investitorii din întreaga lume, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.

Se mai poate spune că un instrument financiar este un document fizic sau virtual ce reprezintă un acord legal care implică orice fel de valoare monetară.


Câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de instrumente financiare sunt acțiunile, obligațiunile, instrumentele derivate, unitățile de fond sau titlurile de stat.

Ce sunt acțiunile

Acțiunile sunt unele dintre cele mai cunoscute tipuri de instrumente financiare. Ele reprezintă proprietatea asupra unui activ. Sunt emise de diverse societăți comerciale și companii, și reprezintă o parte din capitalul societății respective (divizat în părți egale). Cu alte cuvinte, deținătorul unei acțiuni este proprietar al unei părți din compania emitentă.

Veniturile obținute din acțiuni se numesc dividende (și reprezintă cota parte din profiturile care nu sunt reinvestite, la care deținătorul de acțiuni este îndreptățit), se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Mai trebuie menționat că, în cazul în care societatea dă faliment și este lichidată (iar activele sale sunt vândute), deținătorul de acțiuni la societatea în cauză este îndreptățit la o cotă parte din valoarea societății. Totuși, primii care au dreptul la sumele rezultate din valorificarea activelor societății nu sunt deținătorii de acțiuni, ci cei care dețin obligațiuni.


Există mai multe tipuri de acțiuni, ca de exemplu ordinare sau preferențiale. Aici poți citi un ghid detaliat despre acestea.

Tipuri de instrumente financiare – obligațiuni

Obligațiunile sunt titluri de creanță, numite și titluri de datorie, prin care emitentul se împrumută de la cei care cumpără obligațiunile. În schimbul împrumutului primit, emitentul trebuie să plătească o dobândă anuală (numită cupon). La scandeță, numită și maturitate (care poate fi, de pildă, după 3 sau 5 ani), emitentul trebuie să returneze și capitalul propriu-zis (valoarea obligațiunii, adică prețul plătit de investitor).

Prin urmare, obligațiunea reprezintă un împrumut sub formă de titlu de valoare: emitentul de obligațiuni este echivalentul debitorului, deținătorul de obligațiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul reprezintă dobânda, se mai arată în ghidul ASF. În vreme ce acționarii sunt deținători ai unei cote parte din societatea respectivă, iar deținătorii de obligațiuni sunt creditori ai societății emitente.

În funcție de emitent, există mai multe tipuri de obligațiuni: municipale (emise de autoritățile publice locale sau regionale), corporative (emise de societățile comerciale), suverane (emise de guvernele statelor). Există și obligațiuni străine și euroobligațiuni – aici poți citi un ghid despre acestea.

Tipuri de instrumente financiare – titlurile de stat

Titlurile de stat reprezintă un alt tip de instrumente financiare. Ele sunt titluri de capital care atestă datoria publică, și reprezintă împrumuturile statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), în monedă națională sau în valută. Ele sunt similare obligațiunilor emise de companii, în sensul că deținătorul titlului de stat va primi anual o dobândă, iar la maturitate va primi capitalul înapoi.

Prin intermediul acestor instrumente financiare, statul se împrumută pentru finanțarea diferitelor proiecte, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru susținerea balanței de plăți sau pentru consolidarea rezervei valutare.

tipuri de instrumente financiare
Foto: geralt / pixabay.com

Ce sunt titlurile de stat Tezaur și Fidelis

În România există mai multe tipuri de titluri de stat. Cele mai cunoscute sunt cele destinate populației, numite Tezaur și Fidelis. Titlurile de stat Tezaur au valoarea nominală de 1 leu, sunt denominate doar în RON, și nu pot fi tranzacționate la bursă. În ceea ce privește titlurile de stat Fidelis, acestea sunt denominate atât în RON, cât și în euro, și au o valoare de 100 de lei, respectiv 100 de euro. Titlurile de stat Fidelis pot fi vândute sau cumpărate la Bursa de Valori București.

Aici și aici poți citi două ghiduri detaliate despre titlurile de stat Tezaur și Fidelis.

Tipuri de instrumente financiare – unitățile de fond

Unitățile de fond, numite și titluri de participare, sunt instrumente financiare emise de fondurile de investiții, la un preț stabilit în funcție de valoarea activului net al fondului în cauză (VAN). VAN se obține scăzând cheltuielile curente de funcționare ale fondului din activul total al fondului (valoarea curentă a tuturor investițiilor fondului).

Dacă dorește să investească într-un astfel de fond mutual, un investitor trebuie să cumpere unități de fond emise de organismul respectiv. Valoarea unui singur titlu de participare (unitate de fond) se numește VUAN (valoarea unitară a activului net). VUAN se calculează simplu, împărțind VAN la numărul total de unități emise de fondul respectiv și care se află în circulație.

Informații detaliate despre unitățile de fond găsești în acest articol.

Ce sunt instrumentele financiare derivate

Alte tipuri de instrumente financiare sunt instrumentele financiare derivate. Instrumente financiare derivate sunt contracte financiare a căror valoare este determinată de fluctuațiile activului suport care poate fi o acțiune, un indice bursier, rata dobânzii, rata de schimb etc, se precizează în ghidul ASF.

Instrumentele financiare derivate pot fi utilizate pentru a administra riscurile (hedging), pentru a reduce costurile sau pentru a maximiza profitul. Există mai multe tipuri de instrumente financiare derivate.

Tipuri de instrumente financiare – contractele futures

Contractele futures reprezintă un acord legal între două părți de a cumpăra sau de a vinde o anumită marfă sau anumite titluri de valoare la un preț predeterminat, la o dată stabilită în viitor.

Așadar, un contract futures reprezintă obligația de a cumpăra sau de a vinde un activ suport la un preț și cantitate negociate la momentul încheierii tranzacției („astăzi”), urmând ca livrarea și plata activului suport să se efectueze la data scadenței („în viitor”), se arată în ghidul „Introducere în instrumente financiare derivate. Piața derivatelor la BVB”, realizat de BVB.

Contractele futures sunt standardizate și sunt tranzacționate pe bursele de valori (nu over-the-counter). Aici poți consulta un ghid detaliat despre contractele futures.

Tipuri de instrumente financiare – contractele options

Contractele options, numite și contracte de opțiuni, reprezintă un alt tip de instrumente financiare derivate. În timp ce un contract futures îi obligă pe cumpărător și vânzător să achiziționeze / vândă activul suport la data menționată în contract, și la prețul stabilit anterior, un contract options îi oferă deținătorului dreptul să cumpere sau să vândă activul suport la un anumit preț, înainte sau la data expirării contractului.

Așadar, deținătorul unui contract de opțiuni nu este obligat să vândă / cumpere activul suport la data stabilită în viitor, însă poate face acest lucru dacă consideră că tranzacția este avantajoasă pentru el.

Mai multe informații despre contractele de opțiuni găsești aici.

Tipuri de instrumente financiare – ce sunt contractele forward

Contractele forward sunt un alt tip de instrumente financiare derivate. Ele sunt similare contractelor futures, în sensul că reprezintă un contract între două părți, prin care acestea s-au înțeles (și sunt obligate) să vândă, respectiv să cumpere un activ, la o dată stabilită în viitor, dar la un preț fixat în momentul încheierii contractului.

Însă, spre deosebire de contractele futures, care sunt standardizate și tranzacționate la bursă, cele forward nu se tranzacționează la bursă, ci over-the-counter, deci pe piețe descentralizate, în afara supravegherii unei burse. De asemenea, vânzătorul și cumpărătorul pot personaliza termenii și condițiile contractului (cantități, procesul de decontare etc).

Aici găsești un articol detaliat despre contractele forward.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre tipuri de instrumente financiare ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate

Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: