ce sunt obligațiunile corporative

7 mai, 2023

Din acest ghid vei afla ce sunt obligațiunile corporative, cine sunt emitenții acestora și ce avantaje și riscuri prezintă aceste titluri de capital.

Ce sunt obligațiunile

Înainte de a explica ce sunt obligațiunile corporative, să explicăm pe scurt ce sunt obligațiunile și prin ce anume se deosebesc acestea de acțiuni.

Obligațiunile sunt titluri de creanță prin care emitentul se împrumută de la deținătorii de obligațiuni, fiind obligat să ramburseze valoarea obligațiunii și dobânda aferentă (numită cupon) la o dată viitoare denumită scadență.


Așadar, obligațiunea este un împrumut sub formă de titlu de valoare: emitentul de obligațiuni este echivalentul debitorului, deținătorul de obligațiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul este dobânda, se arată într-un ghid referitor la piața de capital realizat de specialiștii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România.

Diferența dintre acțiuni și obligațiuni

Practic, cel care cumpără o obligațiune împrumută bani unui emitent. În schimb, emitentul îi va plăti investitorului o rată a dobânzii pe întreaga durată de viață a obligațiunii (până la scadență), iar la scadență îi va returna și valoarea obligațiunii.

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre acțiuni și obligațiuni ne putem gândi că acționarii sunt deținători ai unei cote parte din societatea respectivă, iar deținătorii de obligațiuni sunt creditori ai societății emitente.

Cine este emitentul obligațiunilor corporative

Obligațiunile pot fi emise atât de autorități și instituții ale statului, cât și de societăți private.


Astfel ajungem la ce sunt obligațiunile corporative. O obligațiune corporativă este o obligațiune emisă de o societate comercială.

După cum se arată și într-un ghid realizat de publicația investopedia.com, o obligațiune corporativă este un titlu de creanță care este emis de o firmă și vândut investitorilor. În acest fel, compania primește capitalul de care are nevoie pentru diverse proiecte, iar investitorul primește un număr prestabilit de plăți (ce constituie dobânda). Dobânda este fie fixă, fie variabilă. Când obligațiunea ajunge la maturitate, plățile încetează, iar emitentul obligațiunii returnează valoarea inițială a investiției, a obligațiunii (cu alte cuvinte, îi dă înapoi investitorului banii împrumutați).

Ce sunt obligațiunile corporative – tranzacționarea la bursă

Un aspect important este că obligațiunile pot fi tranzacționate pe piața de capital, dacă au fost listate la bursă de către emitent. În acest fel, dacă un investitor nu mai dorește să aștepte scadența, el poate vinde obligațiunile pe Bursa de Valori București, eventual la un preț mai avantajos decât cel plătit inițial pentru obligațiunile respective. În acest fel el obține un profit și intră mai repede în posesia banilor.

La data de 6 mai 2023, pe segmentul principal (Piața Reglementată) de la Bursa de Valori București se tranzacționau obligațiuni corporative de la următoarele companii:

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA

RAIFFEISEN BANK S.A.

BANCA TRANSILVANIA S.A.

ALPHA BANK ROMANIA S.A.

CEC BANK SA

BANCA COMERCIALA ROMANA

Ce sunt obligațiunile corporative – titluri tranzacționate la BVB

UNICREDIT BANK S.A.

PATRIA BANK S.A.

LIBRA INTERNET BANK

BT leasing Transilvania IFN

BITTNET SYSTEMS SA

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A.

Ce sunt obligațiunile corporative – titluri tranzacționate pe Piața Principală

Autonom Services S.A.

AGRICOVER holding S.A.

VRANCART SA

MECANICA FINA SA

GLOBALWORTH REAL ESTATE INVESTMENTS LIMITED

NE PROPERTY B.V.

Ce sunt obligațiunile corporative – ce companii emit titluri de creanță în România

După cum se arată într-un ghid realizat de specialiștii de la Banca Comercială Română, obligațiunile contribuie la dezvoltarea economiei locale. Potrivit sursei citate, obligațiunile corporative din România sunt obligațiuni emise de companii locale.

Companiile emitente sunt în special companiile producătoare de mașini, firmele de construcții, furnizorii de servicii financiare, energie, telecomunicații, tutun și alimente. Aici găsești lista obligațiunilor emise pe piața secundară de la BVB (Piața AeRO).

ce sunt obligațiunile corporative
Foto: sergeitokmakov / pixabay.com

Ce maturități au obligațiunile din România

În ghidul realizat de BCR se arată că, în România, dobânda (cuponul) e plătit de obicei o dată pe an, iar la maturitate obligațiunea este rambursată integral. Obligațiunile pot avea maturități cuprinse între 3 și 30 de ani.

Dacă obligațiunea a fost emisă deja, poți cumpăra obligațiunea la prețul pieței, stabilit de cerere și ofertă (adică pe bursă).

Ce sunt obligațiunile corporative și ce avantaje au

Un criteriu de evaluare a obligațiunii este ratingul primit de la agențiile de rating. Cu cât ratingul este mai scăzut, cu atât e mai riscantă investiția, iar dobânda este mai mare.

Între data emiterii și maturitate pot exista fluctuații de preț. Din acest motiv, vânzarea obligațiunii înainte de maturitate poate genera pierdere. Rambursarea integrală a capitalului este valabilă doar la scadența finală a obligațiunii, se mai arată în ghid.

Iată câteva dintre avantajele obligațiunilor corporative, potrivit platformei de tranzacționare tradeville.ro:

  • venit fix și predictibilitate față de acțiuni
  • dobânzi superioare depozitelor bancare
  • randamente superioare altor instrumente cu venit fix
  • contribuie la realizarea unui portofoliu diversificat (alături de alte instrumente financiare)

Ce riscuri au obligațiunile corporative

În contextul discuției despre ce sunt obligațiunile corporative trebuie menționate și riscurile existente. Deși obligațiunile promit în general plata unor sume cunoscute la cumpărarea lor, există întotdeauna riscul ca emitentul să nu își poata îndeplini obligațiile, se arată într-un ghid realizat de tradeville.ro.

De pildă, dacă o companie dă faliment, este posibil ca deținătorii obligațiunilor să nu își mai recupereze investiția.

Există însă anumite instituții financiare specializate care măsoară riscul de neplată în cazul obligațiunilor (default risk). Cele mai cunoscute la nivel mondial sunt Moody’s Investor Service, Standard and Poor’s Corporation și Fitch Ratings.

Ce sunt obligațiunile corporative – importanța ratingului

Riscul de credit este definit conform unei scale ce cuprinde categorii determinate prin litere. Cel mai bun rating este AAA. Obligațiunile cu rating BBB sau mai bun sunt considerate ca având grad investițional, în timp ce titlurile cu rating mai scăzut – de exemplu C sau D – sunt încadrate la categoria speculativă, mai arată sursa citată.

De exemplu, obligațiunile verzi senior nepreferențiale emise de BCR au primit un rating pe termen lung de BBB+ din partea Fitch.

Analizele realizate de agențiile de rating iau în calcul profiturile companiilor, costurile fixe cu dobânzile, proporția dintre datorii și active sau dintre datorii și capitalurile proprii, magnitudinea profiturilor față de venituri, active sau capitaluri proprii etc.

Foto: niekverlaan / sergeitokmakov / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt obligațiunile corporative ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce este valoarea nominală a unei obligațiuni. Ghid cu exemple
Ce sunt obligațiunile convertibile. Avantajele titlurilor de capital hibride
Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași
Ce este prospectul de emisiune de acțiuni, obligațiuni, unități de fond
Ce este Depozitarul Central și ce rol are. Lista serviciilor oferite
Ce este Piața AeRO. Deosebiri față de Piața Reglementată de la BVB
Condiții listare BVB. Ghid pentru Piața Reglementată și Piața AeRO
Cât costă listarea la bursă pe Piața Principală și pe Piața AeRO de la BVB

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: