vineri

29 martie, 2024

ce sunt obligațiunile suverane

2 iunie, 2023

Din acest articol vei afla ce sunt obligațiunile suverane, care sunt caracteristicile lor și cum sunt acestea folosite de guverne pentru a strânge bani la bugetul de stat.

Ce este o obligațiune

Înainte de a explica ce este o obligațiune suverană trebuie să înțelegem ce este o obligațiune.

O obligațiune este un titlu de creanță prin care emitentul autorizat se împrumută de la un investitor, fiind obligat să ramburseze valoarea obligațiunii și dobânda aferentă (numită cupon) la o dată viitoare denumită scadență.


Obligațiunea reprezintă așadar un împrumut sub formă de titlu de valoare, dar sub o altă denumire: emitentul de obligațiuni este echivalentul debitorului, investitorul care cumpără obligațiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul este dobânda, se arată într-un ghid despre titlurile de capital realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În momentul în care un investitor cumpără obligațiuni, el practic îi împrumută bani emitentului obligațiunii. În contul acestui împrumut, emitentul îi va plăti o anumită rată a dobânzii pe întreaga durată de viață a obligațiunii (până la scadență / maturitate), iar la scadență îi va returna și valoarea obligațiunii (suma de bani plătită pentru aceasta).

Tipuri de obligațiuni

Să revenim acum la ce sunt obligațiunile suverane. În funcție de emitentul obligațiunii, acestea pot fi obligațiuni corporative (emise de companii, societăți), municipale (emise de autoritățile locale sau regionale) sau suverane (emise de guvernele statelor).

Obligațiunile suverane mai sunt numite și obligațiuni de stat. Ele sunt un tip de titluri de stat care atestă datoria publică, și pe care guvernele le emit pentru a strânge la buget banii de care au nevoie (ca să își acopere deficitul bugetar sau pentru noi proiecte de infrastructură, de pildă).


Așadar, o obligațiune suverană este un titlu de creanță emis de un guvern național pentru a strânge bani pentru finanțarea programelor guvernamentale, achitarea unor datorii mai vechi, pentru a plăti dobânzile pentru datoria curentă sau pentru orice alte cheltuieli guvernamentale, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.

Ce sunt obligațiunile suverane și în ce monedă sunt denominate

Obligațiunile suverane pot fi denominate într-o valută străină sau în moneda națională a statului respectiv. Alături de banii obținuți din taxe și impozite (veniturile fiscale), obligațiunile suverane reprezintă o sursă importană de finanțare guvernamentală.

Precum orice altă obligațiune, și obligațiunile de stat le conferă deținătorilor dreptul la plăți periodice de dobânzi din partea emitentului (în acest caz, guvernul), precum și la rambursarea valorii nominale a obligațiunii la scadență.

Precum în cazul altor obligațiuni, rata dobânzii plătită deținătorului (randamentul obligațiunii) depinde de profilul de risc al emitentului. În cazul obligațiunilor suverane, randamentul va fi mai mare în cazul obligațiunilor emise de țări considerate a avea un risc de neplată (default) mai mare, mai notează sursa citată.

Ce sunt obligațiunile suverane și ce risc prezintă

Atunci când vor să investească în obligațiuni suverane, investitorii iau în considerare criterii precum profilul economic al țării, cursul de schimb al monedei naționale, precum și mediul politic – cu scopul de a estima riscul de nerespectare a obligațiilor de plată.

În acest sens, un rol important îl joacă agențiile de rating, organisme financiare care evaluează bonitatea statelor și riscul asociat obligațiunilor emise de guvernele respective. Cele mai cunoscute agenții de rating sunt Standard & Poor’s, Moody’s și Fitch. Practic, aceste agenții de rating evaluează riscul ca un stat să nu își poată onora obligațiile financiare. Ratingul de țară reflectă exact acest risc de neplată.

ce sunt obligațiunile suverane
Foto: pictavio / pixabay.com

Ce sunt obligațiunile suverane – exemple de rating

De pildă, pentru împrumuturile pe termen lung (obligațiuni cu maturitate de cel puțin 1 an), agenția de rating Moody’s folosește un sistem de clasificare cu litere și cifre. Cel mai bun rating pe care îl pot primi obligațiunile suverane emise de un stat este Aaa. Urmează Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3, Baa1, Baa2 și Baa3.

Toate aceste rating-uri (deci de la Baa3 în sus) sunt acordate obligațiunilor suverane considerate a avea grad investițional (investment grade). Mai exact, aceste obligațiuni sunt considerate a avea risc scăzut, ceea ce le face mai atractive pentru investitorii care nu vor să riște prea mult atunci când își investesc banii.

Obligațiunile suverane ce au primit Aaa sunt considerate a fi cele mai bune – ele prezintă un risc minim. România a primit ratingul Baa3 de la agenția Moody’s, adică cel mai de jos rating din categoria obligațiunilor cu grad investițional.

Cum sunt evaluate obligațiunile suverane de agențiile de rating

Restul rating-urilor (de la Ba1 în jos, până la C) le sunt acordate obligațiunilor suverane care nu au grad investițional (non-investment grade). Ele mai sunt numite și „speculative”. Potrivit unui document explicativ de pe site-ul Moody’s, obligațiunile ce au primit rating C sunt de regulă în default (incapacitate de plată), ceea ce înseamnă că sunt slabe șanse ca investitorii să mai primească dobândă pentru ele sau să își recupereze capitalul investit.

Referitor la ce sunt obligațiunile suverane, mai trebuie menționat că unele țări în curs de dezvoltare nu pot atrage investiții străine în obligațiuni denominate în moneda lor națională deoarece investitorii străini nu sunt dispuși să își asume riscul unui curs de schimb volatil. De asemenea, piețele financiare ale țărilor respective ar putea să nu fie suficient de lichide sau investitorii s-ar putea teme că moneda națională nu-și va menține valoarea din cauza inflației.

Ce sunt obligațiunile suverane – riscul asociat cursului valutar

Totodată, țările care se împrumută într-o valută străină se confruntă cu riscul asociat cursului de schimb valutar și cu costuri de îndatorare mai mari dacă moneda națională își pierde valoarea față de cea în care sunt denominate obligațiunile suverane.

Înțelegem mai bine ce sunt obligațiunile suverane și cum sunt ele influențate de cursul valutar dintr-un exemplu oferit de investopedia.com. Dacă guvernul indonezian emite obligațiuni denominate în yeni (moneda națională a Japoniei) pentru a strânge capital, el poate fi de acord să plătească o rata a dobânzii anuală de 5%, de pildă.

Însă dacă pe perioada de existență a obligațiunilor suverane rupia indoneziană se depreciază cu 10% pe an față de yen, rata reală a dobânzii la datoria în yeni a guvernului indonezian este de 15% în termeni de rupie.

Foto: Ralphs_Fotos /  pictavio / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt obligațiunile suverane vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași

Ce sunt obligațiunile municipale, cine le emite și ce rol au

Ce sunt obligațiunile corporative. Ce riscuri și avantaje prezintă

Ce sunt obligațiunile convertibile. Avantajele titlurilor de capital hibride

Ce este ratingul de țară și ce evaluare a primit România

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: