Instrumentele financiare derivate, printre care se numără și contractele de opțiuni, te pot ajuta să îți protejezi investițiile. În acest ghid vom explica în detaliu ce sunt contractele de opțiuni.
Ce sunt instrumentele financiare derivate
După cum spuneam, contractele de opțiuni sunt un tip de instrumente financiare derivate. Înainte de a explica ce sunt contractele de opțiuni trebuie să explicăm pe scurt și ce sunt instrumentele financiare derivate (un articol detaliat despre aceste valori mobiliare găsești aici).
Un instrument financiar derivat este un titlu de valoare al cărui preț depinde de un activ suport. El este un contract a cărui valoare este determinată de fluctuațiile de preț ale activului suport. Mai putem spune că randamentul instrumentului financiar derivat are la bază randamentul unui alt instrument financiar sau marfă (activul suport).
Ce este activul suport
Activul suport poate consta în acțiuni, obligațiuni, rate ale dobânzilor, indici bursieri, aur, valută, criptomonede, mărfuri precum energie, gaze naturale, petrol, cereale etc.
Cele mai utilizate instrumente financiare derivate sunt contractele futures, contractele de opțiuni (options), contractele forward și swap-urile.
Ce sunt contractele options
Să revenim acum la ce sunt contractele de opțiuni. Contractele options sunt adesea definite prin opoziție cu contractele futures. Un contract futures este un acord între două părți pentru cumpărarea și livrarea unui activ la un preț convenit la o dată viitoare. Odată ce au semnat acest acord, cumpărătorul, respectiv vânzătorul, sunt obligați să achizționeze, respectiv să vândă activul suport la data stabilită prin contract, și la prețul specificat în document.
Spre deosebire de contractele futures, un contract de opțiuni îi oferă deținătorului dreptul (dar nu îl obligă) să cumpere sau să vândă activul suport la un anumit preț înainte sau la data expirării contractului. Cu alte cuvinte, îi oferă deținătorului dreptul de a vinde / cumpăra activul suport la prețul stabilit anterior la o dată fixă din viitor sau oricând până la data menționată.
Ce este prețul de exercitare
Fiecare contract de opțiuni are o anumită dată de expirare până la care deținătorul poate să își exercite opțiunea (să vândă sau să cumpere activul suport), se arată într-un ghid realizat de investopedia.com. Prețul la care deținătorul opțiunii poate cumpăra sau vinde activul suport până la expirarea contractului se numește preț de exercitare. Opțiunile sunt de regulă cumpărate sau vândute prin intermediul brokerilor.
Ce sunt contractele de opțiuni și ce este prima
Atunci când sunt vândute, cumpărătorul plătește o primă. Această primă este prețul de tranzacționare al contractului de opțiuni. Prima nu trebuie confundată cu prețul de exercitare. După cum se arată într-un ghid explicativ realizat de „Binance Academy”, prima reprezintă suma pe care trebuie să o plătească un investitor pentru a obține dreptul conferit de contractul de opțiuni.
Ce sunt contractele de opțiuni – call și put
Cele două tipuri principale de contracte de opțiuni sunt următoarele:
A. Opțiuni call (ce conferă drept de cumpărare). O opțiune call conferă dreptul, nu obligația, de a cumpăra activul suport la prețul de exercitare înainte sau la data de expirare a contractului.
B. Opțiuni put (ce conferă drept de vânzare). O opțiune put conferă deținătorului dreptul, nu obligația, de a vinde activul suport la prețul de exercitare înainte sau la data expirării.
Ce sunt contractele de opțiuni și ce scop au
Investitorii folosesc contracte de opțiuni pentru hedging (adică pentru a-și proteja investițiile), pentru a obține un câștig financiar sau pentru a specula.
Potrivit ghidului „Binance Academy”, de obicei traderii cumpără opțiuni call atunci când se așteaptă ca prețul activului suport să crească și opțiuni put atunci când se așteaptă ca prețul să scadă.
Contracte de opțiuni americane sau europene
În contextul discuției despre ce sunt contractele de opțiuni trebuie să facem distincția și între contractele options americane și cele europene.
Contractele de opțiuni americane pot fi exercitate oricând înainte de data expirării opțiunii, în timp ce contractele options europene pot fi exercitate doar la data expirării. Exercitarea se referă la utilizarea dreptului de a cumpăra sau de a vinde titlul de valoare sau marfa subiacentă.
Ce sunt contractele de opțiuni – exemplu
Înțelegem mai bine ce sunt contractele de opțiuni dintr-un exemplu explicat în detaliu în ghidul investopedia.com.
Presupunem că acțiunile companiei Microsoft se tranzacționează la prețul de 108 dolari pe acțiune. În cazul în care un trader crede că ele vor crește în valoare el poate cumpăra un contract de opțiuni care îi permite să cumpere acțiunile la un preț mai mic. De pildă, el poate cumpăra un contract de opțiuni call care îi va permite să beneficieze de o creștere a prețului acțiunilor.
În exemplul dat, traderul cumpără un contract de opțiuni call ce îi permite ca, timp de o lună, să cumpere acțiuni la prețul de 115 dolari. El cumpără prin contractul options dreptul de a achiziționa în viitor 100 de acțiuni la prețul de 115 dolari pe acțiune. Pentru contractul de opțiuni traderul plătește un preț de 37 de cenți pentru o opțiune (pentru dreptul de a cumpără o acțiune), așadar prima este de 37 de dolari pentru 100 de acțiuni.
În cazul în care, cândva pe parcursul lunii, prețul acțiunilor Microsoft crește la 116 dolari, el își va exercita contractul de opțiuni ce îi conferă dreptul de a cumpăra acțiuni la un preț de exercitare de 115 dolari / acțiune. Apoi, el poate vinde imediat acțiunile la prețul la care acestea se tranzacționează, anume 116 dolari / acțiune, câștigând 1 dolar pe acțiune (100 de dolari în total).
Ce sunt contractele de opțiuni și cum protejează o investiție
După ce se scade din această valoare prima plătită pentru contractul de opțiuni, el obține un profit net de 63 de dolari (100 – 37 de dolari).
În schimb, dacă acțiunile Microsoft scad la 100 de dolari / acțiune, atunci el nu își va exercita opțiunea deoarece exercitarea acesteia nu ar fi în avantajul său (ar cumpăra acțiunile plătind peste prețul pieței). În această situație, el pierde practic banii investiți în contractul de opțiuni (prima de 37 de dolari). Avantajul este că, folosind contractul de opțiuni, el a evitat o situație în care ar fi putut pierde 800 de dolari (dacă ar fi cumpărat 100 de acțiuni la prețul de 108 dolari / acțiune, după care valoarea de piață a acestora ar fi scăzut la 100 de dolari / acțiune).
Folosind contractul de opțiuni el și-a protejat investiția și a putut să gestioneze mai bine riscurile asociate.
Un alt avantaj al contractelor de opțiuni este că acestea le permit investitorilor să investească într-un anumit activ la un cost mai mic decât dacă ar cumpăra acțiunile în sine.
Foto: nattanan23 / Firmbee / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce sunt contractele de opțiuni ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate
Ce înseamnă hedging și cum este redus riscul unei investiții
Ce sunt contractele futures, ce scop au și cum se tranzacționează