vineri

26 aprilie, 2024

ce sunt instrumentele financiare derivate

18 februarie, 2023

Dacă te-ai familiarizat deja cu bursa și vrei să tranzacționezi și alte titluri de valoare, nu doar acțiuni sau obligațiuni, atunci trebuie să știi ce sunt instrumentele financiare derivate.

Ce sunt derivatele

În context financiar, termenul „derivat” se referă la un tip de contract financiar a cărui valoare depinde de un activ suport sau de un grup de active suport, potrivit investopedia.com.

Cu alte cuvinte, putem spune că un instrument financiar derivat este un titlu de valoare al cărui preț depinde sau derivă din unul sau mai multe active suport, conform financialmarket.ro. Derivatul în sine este un contract între două sau mai multe părți, pe baza activului suport, valoarea contractului fiind determinată de fluctuațiile activului suport.


În ghidul „Introducere în instrumente financiare derivate”, realizat de specialiștii de la Bursa de Valori București (BVB), se arată că instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare al căror randament are la bază randamentul oferit de un alt instrument financiar sau marfă, denumit activ suport („underlying asset” în engleză).

Ce sunt instrumentele financiare derivate – ce este activul suport

Așadar, randamentul IFD este derivat din evoluția prețului unui instrument, marfă sau alt activ.

Referitor la ce sunt instrumentele derivate, trebuie precizat că ele pot fi dezvoltate având la bază orice tip de activ / eveniment care are o valoare / rezultat aleatoriu, cum ar fi: acțiuni, obligațiuni, aur, valute, mărfuri, ratele dobânzilor, indici bursieri sau chiar temperatura atmosferică, cantitatea de precipitații sau numărul de zile însorite dintr-o regiune („weather derivatives” în engleză).

Un instrument derivat (îl putem numi și contract) este stabilit între două sau mai multe părți. Instrumentele financiare derivate pot fi tranzacționate pe o bursă sau over-the-counter (OTC). Tranzacțiile OTC sunt tranzacțiile realizate în afara bursei, direct între două părți, așadar fără supravegherea unei burse. Precum acțiunile sau obligațiunile, și instrumentele financiare derivate pot fi achiziționate prin intermediul unui broker.


Este important de menționat că instrumentele financiare derivate tranzacționate la bursă sunt standardizate și reglementate mai strict decât cele tranzacționate OTC.

Tipuri de instrumente financiare derivate

Înțelegem mai exact ce sunt instrumentele financiare derivate dacă aflăm ce tipuri de astfel de instrumente există.

Cele mai cunoscute instrumente financiare derivate sunt contractele futures, contractele forward, swap-urile și contractele options.

Instrumentele financiare derivate se împart în două mari categorii, potrivit ghidului BVB:

A. Neconditionate (contracte futures, contracte forwards și swap-uri). Ele reprezintă o obligație pentru ambele părți ale tranzacției (atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător);

B. Condiționate (contracte options). Ele reprezintă un drept pentru o parte (cumpărător) și o obligație pentru cealaltă parte a tranzacției (vânzător).

După cum se arată și în articolul-ghid al investopedia.com, încă de la debut, contractele futures, contractele forwards și swap-urile obligă părțile implicate să se supună termenilor conveniți pe întreaga durată a contractului.

În schimb, contractele options îi oferă deținătorului dreptul (dar nu îl obligă) să cumpere sau să vândă activul sau titlul de valoarea subiacent la un anumit preț înainte sau la data expirării contractului.

Ce sunt instrumentele financiare derivate – contractele futures

Un contract futures este un acord între două părți pentru cumpărarea și livrarea unui activ la un preț convenit la o dată viitoare. Futures sunt contracte standardizate care se tranzacționează exclusiv pe o piață bursieră reglementată. Traderii folosesc contractele futures pentru a-și acoperi riscul sau pentru a specula cu privire la prețul unui activ suport. Părțile implicate sunt obligate să îndeplinească angajamentul de a cumpăra sau de a vinde activul suport.

„Contractele futures au caracteristici similare contractelor forward tranzacționate pe piețele OTC, cu excepția faptului că specificațiile contractelor futures sunt standardizate de către bursele care listează astfel de instrumente pentru a putea fi tranzacționate cu ușurință de cât mai mulți participanți. Contractul futures reprezintă obligația de a cumpăra sau de a vinde un activ suport la un preț și cantitate negociate la momentul încheierii tranzacției („astăzi”), urmând ca livrarea și plata activului suport să se efectueze la data scadenței („în viitor”)”, se arată în ghidul BVB.

Ce sunt contractele futures

Înțelegem mai bine ce sunt instrumentele financiare derivate dacă luăm un exemplu. Să presupunem că la data de 1 martie 2023 o companie cumpără un contract futures pentru gaze naturale la prețul de 50 de euro pe MWh, care expiră la 1 decembrie 2023. Compania știe că va avea nevoie de gaze naturale în iarna care urmează și se așteaptă ca prețul gazelor să crească. Indiferent dacă la 1 decembrie prețul gazelor naturale este mai mic sau mai mare, compania va plăti 50 de euro pe MWh. Practic, un contract futures acoperă riscul companiei.

Ce sunt contractele forward

Contractele forward sunt similare cu contractele futures, dar ele nu se tranzacționează pe o bursă. Ele sunt tranzacționate doar OTC. Conform investopedia.com, când se redactează un contract forward, cumpărătorul și vânzătorul pot personaliza termenii și procesul de decontare.

Fiind produse OTC, contractele forward implică un grad mai mare de risc de contrapartidă pentru ambele părți. Riscul de contrapartidă se referă la posibilitatea de a înregistra pierderi din cauza faptului că cealaltă parte dintr-o tranzacție nu își îndeplinește obligațiile prevăzute în contract. Dacă una dintre părți ajunge insolvabilă, cealaltă parte poate să nu mai aibă nicio cale de atac.

ce sunt instrumentele financiare derivate
Foto: mwitt1337 / pixabay.com

Ce sunt instrumentele financiare derivate – swap-urile

Swap-urile sunt un alt tip de instrument financiar derivat, fiind utilizate adesea pentru a schimba un tip de flux de numerar cu altul. O tranzacție swap este un contract derivat între două părți care prevede un schimb simultan de flux de numerar (plăți) la un anumit termen stabilit inițial, se arată pe financialmarket.ro.

Precum contractele forward, și contractele swap sunt contracte nestandardizate și nu pot fi tranzacționate pe o piață bursieră, ci doar pe piață OTC prin negociere directă între părțile implicate. Există mai multe tipuri de swap-uri: swap pe rata dobânzii, swap valutar, swap pe mărfuri și swap pe acțiuni. Cel mai utilizat tip de swap este cel pe rata dobânzii.

Ce sunt instrumentele financiare derivate – ce sunt swap-urile

Înțelegem mai bine ce sunt swap-urile folosind un exemplu explicat de investopedia.com. Vom explica ce sunt swap-urile pe rata dobânzii. Să presupunem că o companie („A”) a luat un împrumut de la o bancă în valoare de 100.000 de euro cu o dobândă variabilă care este la ora actuală de 6%. În cazul în care compania A se așteaptă ca dobânda variabilă să crească, atunci ea poate încheia un contract swap cu o altă companie („B”). Spre exemplu, printr-un astfel de contract, compania B este dispusă să schimbe plățile datorate pentru împrumutul cu rată variabilă pentru un împrumut cu rată fixă de 7%.

Prin urmare, compania A va plăti către compania B 7% din capitalul împrumutat de 100.000 de euro, iar compania B va plăti către compania A o dobândă de 6% pentru același capital. Concret, la începutul swap-ului, A va plăti către B diferența de un punct procentual (diferența dintre cele două rate swap).

Ce sunt instrumentele financiare – contractele swap

Dacă dobânda variabilă pentru împrumutul inițial scade și ajunge la 5%, atunci compania A va trebui să îi plătească companiei B diferența de două puncte procentuale pentru împrumut (între 5% și dobânda de 7% asupra căreia s-au înțeles părțile).

Dacă, în schimb, rata variabilă crește și ajunge la 8%, atunci compania B va trebui să îi plătească companiei A diferența de 1 punct procentual (între 8% și dobânda de 7% asupra căreia s-au înțeles părțile).

Ce sunt instrumentele financiare derivate – ce sunt contractele options

În ceea ce privește contractele options, aceste contracte de opțiuni sunt similare cu contractele futures.

Ele se aseamănă prin faptul că un contract options este un acord între două părți de a cumpăra sau de a vinde un activ la o dată viitoare predeterminată, la un anumit preț.

Diferența dintre opțiuni și futures este că, în cazul unui contract options cumpărătorul nu este obligat să cumpere sau să vândă activul în cauză. Este vorba doar despre o oportunitate, despre un drept, nu despre o obligație, așa cum se întâmplă în cazul futures.

Foto: geralt / mwitt1337 / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt instrumentele financiare derivate vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Ce sunt CFD-urile, de ce sunt interzise în SUA și ce riscuri și avantaje au

Ce înseamnă free float. Relevanța acestor acțiuni pentru indicii bursieri

Ce sunt ETF-urile și care e singurul ETF listat la Bursa de Valori București

Fonduri index din România. Listă cu 5 fonduri de indici din țară

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: