Din acest ghid vei afla ce sunt acțiunile preferențiale, ce caracteristici au și prin ce anume se deosebesc de acțiunile ordinare.
Ce sunt acțiunile
Înainte de a afla ce sunt acțiunile preferențiale trebuie să explicăm, pe scurt, ce sunt acțiunile. Acțiunile reprezintă fracțiuni ale capitalului social al unei societăți pe acțiuni. Așadar, acțiunile sunt titluri de capital ce reprezintă proprietatea asupra unei părți dintr-o companie.
Deținătorul unei acțiuni se numește acționar iar el este, practic, proprietar al unei părți din compania respectivă.
Ce sunt acțiunile ordinare
Acțiunile ordinare sunt cel mai întâlnit tip de acțiuni. Ele mai sunt numite și acțiuni comune și le conferă deținătorilor dreptul la dividende din profitul net obținut de companie în anul anterior, precum și drept de vot în diverse adunări speciale precum Adunarea Generală a Acționarilor.
Acțiunile preferențiale – caracteristici
Revenind la ce sunt acțiunile preferențiale, acestea sunt acțiuni care le conferă deținătorilor anumite drepturi suplimentare față de acțiunile ordinare (de regulă, este vorba despre prioritate la distribuția dividendelor). Mai exact, acționarii ce au acțiuni preferențiale dețin o creanță mai mare asupra dividendelor decât proprietarii de acțiuni ordinare.
Pe de altă parte însă, unele drepturi sunt diminuate, ca de exemplu dreptul de vot (deținătorii lor nu au drept de vot în Adunarea Generală a Acționarilor).
Acțiunile preferențiale în România
În România, acțiunile preferențiale sunt definite de Articolul 95 din Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990 privind societățile.
Acesta prevede că se pot emite acțiuni preferențiale cu dividend prioritar fără drept de vot, ce conferă titularului:
a) dreptul la un dividend prioritar prelevat asupra beneficiului distribuibil al exercițiului financiar, înaintea oricărei alte prelevări;
b) drepturile recunoscute acționarilor cu acțiuni ordinare, inclusiv dreptul de a participa la adunarea generală, cu excepția dreptului de vot.
Ce sunt acțiunile preferențiale – legea din România
Potrivit legislației din România, acțiunile cu dividend prioritar, fără drept de vot, nu pot depăși o pătrime din capitalul social și vor avea aceeași valoare nominală ca și acțiunile ordinare.
Administratorii, directorii, cenzorii, membrii directoratului și ai consiliului de supraveghere ai societății nu pot fi titulari de acțiuni cu dividend prioritar fără drept de vot.
Legea mai stipulează că, în caz de întârziere a plății dividendelor, acțiunile preferențiale vor dobândi drept de vot, începând de la data scadenței obligației de plată a dividendelor ce urmează a fi distribuite în cursul anului următor sau, dacă în anul următor adunarea generală hotărăște că nu vor fi distribuite dividende, începând de la data publicării respectivei hotărâri a adunării generale, până la plata efectivă a dividendelor restante.
Ce sunt acțiunile preferențiale și ce drepturi conferă
Înțelegem mai bine ce sunt acțiunile preferențiale dintr-un ghid realizat de platforma de tranzacționare tradeville.ro. Astfel, în general, acțiunile preferențiale nu au atașate mai multe tipuri de drepturi în plus față de cele ordinare, ci unul singur, însoțit de regulă și de o restricție.
Acțiunile preferențiale pot fi particularizate diferit de la o companie la alta. Așadar, tipul dreptului atașat variază.
Acțiunile preferențiale îi pot conferi deținătorului:
– dreptul de a primi dividende înaintea altor deținători de acțiuni (dividend prioritar); de exemplu, dacă o companie nu își permite să ofere dividende tuturor acționarilor, cei care dețin astfel de acțiuni preferențiale vor avea prioritate;
– dreptul de a primi dividende până la o anumită sumă indiferent dacă firma a avut profit sau pierdere în anul anterior (astfel de acțiuni pot fi asociate cu diverși indicatori financiari ai unei companii, ca de exemplu atingerea unui anumit volum de vânzări);
– în cazul lichidării sau falimentului companiei, deținătorii de acțiuni preferențiale au prioritate față de cei care dețin acțiuni ordinare la sumele rezultate din valorificarea activelor societății (nu au, în schimb, prioritate în fața deținătorilor de obligațiuni);
– unele acțiunile preferențiale sunt similare obligațiunilor, în sensul că au o scadență, adică o dată la care capitalul inițial cu care a contribuit acționarul îi este returnat, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com (spre deosebire de acțiunile tipice, la care capitalul investit nu este returnat – dacă dorește recuperarea capitalului, investitorul trebuie să-și vândă acțiunile).
Ce sunt acțiunile preferențiale și cum se plătesc
În general, când vine vorba despre dividende, acțiunile preferențiale au un randament mai mare decât acțiunile ordinare. De asemenea, ele pot fi plătite lunar sau trimestrial, mai notează investopedia.com.
Dividendele primite pentru acțiunile preferențiale pot fi fixe ori stabilite în funcție de un indice de referință precum LIBOR.
Acțiunile preferențiale și tranzacționarea lor la bursă
Precum acțiunile ordinare, și acțiunile preferențiale pot fi tranzacționate la bursă. Însă, potrivit investopedia.com, prețul lor nu fluctuează (nu se depreciază, dar nici nu se apreciază) la fel de mult precum cel al acțiunilor ordinare.
Astfel, deși aceste acțiuni preferențiale conferă drepturi mai mari (sau prioritare) la dividende, aceste titluri de capital nu se apreciază în valoare de-a lungul timpului în aceeași măsură precum acțiunile ordinare.
Valoarea inerentă a acțiunilor preferențiale constă în fluxul continuu de numerar pe care îl primesc deținătorii acestor acțiuni.
Dacă acest articol despre ce sunt acțiunile preferențiale ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce sunt acțiunile ordinare și ce drepturi le conferă deținătorilor
Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător
Ce înseamnă acțiuni la purtător și de ce au fost interzise
Diferența dintre acțiuni și părți sociale. Ghid cu 10 explicații utile
Ce sunt obligațiunile municipale, cine le emite și ce rol au
Ce sunt obligațiunile corporative. Ce riscuri și avantaje prezintă