ce sunt titlurile de stat tezaur

13 august, 2023

Dacă dispui de o sumă de bani și vrei să faci o investiție, însă nu vrei să cumperi valori mobiliare de pe bursă, atunci poți investi în titluri de stat Tezaur. Din acest ghid vei afla ce sunt titlurile de stat Tezaur.

Ce sunt titlurile de stat

Înainte de a detalia ce sunt titlurile de stat Tezaur trebuie să explicăm, pe scurt, ce sunt titlurile de stat.

Titlurile de stat reprezintă instrumente financiare care atestă datoria publică. Ele sunt de mai multe tipuri (bonuri, certificate de trezorerie, obligaţiuni) și constituie împrumuturi ale statului în monedă naţională ori în valută, pe termen scurt, mediu şi lung.


Cu alte cuvinte, statul are nevoie de bani pentru diverse scopuri (pentru a acoperi deficitul bugetar, pentru susținerea balanței de plăți, pentru consolidarea rezervei valutare sau pentru diverse proiecte, ca de exemplu construirea unei noi autostrăzi), așa că se împrumută de la populație sau de la diverse societăți.

Certificate de trezorerie și obligațiuni

În momentul în care cineva cumpără un titlu de stat, practic persoana respectivă îi împrumută statului o sumă de bani, pentru care statul îi va plăti o dobândă (numită cupon în cazul obligațiunilor), urmând ca la scadență (numită și maturitate) să îi returneze întreaga sumă de bani plătită pentru titlurile respective.

În România, Ministerul Finanțelor emite lunar titluri de stat sub forma certificatelor de trezorerie și a obligațiunilor de stat în scopul finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice, se arată în „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”, realizat de Ministerul Finanțelor.

Titlurile de stat sunt emise în prezent în formă dematerializată. Dreptul de proprietate este evidenţiat într-un cont de titluri deschis în evidenţele intermediarului autorizat. Astfel, dreptul de proprietate se identifică printr-un cod unic (codul ISIN – International Securities Identification Number) care se emite pentru fiecare emisiune în parte de către Depozitarul Central, instituție care furnizează servicii de depozitare, registru, compensare și decontare a tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – valoarea nominală


Revenind la titlurile Tezaur, acestea sunt titluri de stat destinate populației. Ele sunt emise prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului și prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română”, în cadrul Programului Tezaur.

Titlurile de stat Tezaur sunt nominative, fiecare având o valoare nominală de 1 leu, şi le conferă investitorilor drepturi egale, se arată în Ordinul Nr. 3139/2017 din 4 decembrie 2017.

Ce sunt titlurile de stat Tezaur și ce maturitate au

De-a lungul timpului, Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat Tezaur cu maturitate de 1, 2, 3 sau 5 ani. Cu cât perioada de timp până la scadență este mai lungă, cu atât dobânda oferită de stat pentru titlurile respective este mai mare.

De exemplu, în perioada iulie-august 2023, Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat Tezaur cu maturități de 1 an sau de 3 ani. Pentru titlurile Tezaur cu scadență la 1 an de la data emisiunii, rata anuală a dobânzii oferită de stat era de 6,3%, în vreme ce în cazul titlurilor cu maturitate de 3 ani era de 7,2%.

Rambursarea valorii nominale a titlurilor se face la maturitate (scadență), iar plata dobânzii se face anual.

Dobânda datorată pentru fiecare titlu de stat şi dobânda datorată fiecărui investitor pentru perioada de dobândă relevantă este calculată de Ministerul Finanţelor, prin unităţile operative ale Trezoreriei Statului.

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – cum se calculează dobânda

Dobânda este calculată pe baza numărului efectiv de zile din perioada de dobândă relevantă şi pe baza numărului de zile din anul respectiv, utilizând următoarea formulă:

D = [valoarea nominală x rata dobânzii (%) x număr zile acumulate] / număr zile an curent, unde:

  • D = valoarea dobânzii pentru fiecare dată de plată a dobânzii pentru un titlu de stat;
  • valoare nominală = valoarea nominală a unui titlu de stat, respectiv 1 leu;
  • rata dobânzii = rata dobânzii publicată în prospectul de emisiune;
  • număr zile acumulate = numărul efectiv de zile din perioada de dobândă;
  • număr zile an curent = numărul efectiv de zile din perioada de dobândă;
  • an curent = perioada de dobândă curentă.

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – calcularea dobânzii

Fiecare investitor de stat va primi dobânda determinată conform formulei de mai sus înmulţită cu numărul de titluri de stat deţinute de investitor, precizează Ordinul Nr. 3139/2017.

Dobânda totală plătită de emitent la fiecare dată de plată a dobânzii se calculează conform formulei:

Dobânda totală = D x numărul total de titluri de stat aflate în circulaţie.

Valoarea rezultată a dobânzii calculate în baza formulei de mai sus este rotunjită în minus până la cea mai apropiată valoare de ban, respectiv 0,01 lei, valoarea egală sau mai mare decât 0,005 lei rotunjindu-se crescător până la 0,01 lei.

ce sunt titlurile de stat tezaur
Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Emiterea titlurilor de stat Tezaur

În contextul discuției despre ce sunt titlurile de stat Tezaur, trebuie menționat că Ministerul Finanțelor emite titluri de stat Tezaur de mai multe ori pe an. Mai exact, în luna decembrie a fiecărui an, Ministerul Finanţelor anunţă programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă şi externă pentru anul următor.

Programul conţine şi informaţii cu privire la volumul indicativ aferent emisiunilor de titluri de stat destinate populaţiei emise prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului, exprimat atât în valoare absolută, cât şi ca procent din valoarea planului total de finanţare. Totodată, este anunțată şi frecvenţa lansării emisiunilor.

Plata dobânzii şi a valorii nominale este realizată de către unităţile operative ale Trezoreriei Statului în contul de subscriere, la aceste sume având acces titularul contului de subscriere, persoana împuternicită sau moştenitorii acestuia, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moştenitori.

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – răscumpărarea anticipată

Deținătorii de titluri de stat Tezaur pot să le răscumpere anticipat (adică înainte de scadență), însă pierd dobânda.

Răscumpărarea anticipată va atrage deducerea din suma restituită investitorului a contravalorii tuturor dobânzilor plătite investitorului aferente titlurilor de stat pentru care se solicită răscumpărarea anticipată, se menționează în actul legislativ.

Titlurile de stat nu se impozitează

În încheierea acestui ghid referitor la ce sunt titlurile de stat Tezaur este important de menționat că veniturile realizate de persoanele fizice rezidente din subscrierea și deținerea titlurilor de stat nu sunt venituri impozabile.

În cazul decesului investitorului, pentru transferul titlurilor de stat și a sumelor de bani aferente acestora, moștenitorii trebuie să se adreseze unității teritoriale a Trezoreriei Statului la care a subscris investitorul, sau către subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română”, cu documente doveditoare privind decesul, în vederea obținerii unui document care să conțină deținerile persoanei decedate, cu scopul de a transfera titlurile în contul moștenitorilor în baza documentelor legale ce atestă succesiunea asupra acestora.

Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt titlurile de stat Tezaur ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Titluri de stat prin SPV. Ghid simplu în 4 pași ca să le cumperi online

Ce sunt titlurile de stat. Certificate de trezorerie, obligațiuni, Tezaur, Fidelis

Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: