marți

16 iulie, 2024

ce sunt unitățile de fond

26 august, 2023

Dacă ai economisit o sumă de bani și dorești să o investești în fonduri de investiții, atunci este esențial să înțelegi ce sunt unitățile de fond.

Ce sunt fondurile de investiții

Înainte de a detalia ce sunt unitățile de fond vom explica, pe scurt, ce sunt fondurile de investiții.

Fondurile de investiții, cunoscute și sub denumirea de fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, sunt entități (de regulă, fără personalitate juridică) care atrag și pun la comun banii mai multor persoane (numite investitori) pe care-i folosesc ulterior pentru realizarea de investiții, cu scopul de a multiplica sumele investite de aceștia, și de a genera astfel câștiguri pentru investitorii respectivi, se arată într-un ghid publicat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).


Cu alte cuvinte, fondurile de investiții reprezintă o formă de asociere prin care mai multe persoane își pun la comun resursele financiare pentru a fi investite pe piețele financiare, urmând ca rezultatele (profiturile sau, după caz, pierderile) să fie împărțite în mod proporțional cu deținerile (adică numărul de unități de fond) pe care fiecare investitor le are în cadrul fondului în cauză, mai arată sursa citată.

În ce investește un fond mutual

În funcție de politica de investiții asumată de adminitratorii fondului respectiv, fondul poate investi în orice tip de instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, depozite bancare, instrumente financiare derivate, valute, unități de fond emise de alte fonduri de investiții, titluri de stat etc. De asemenea, pot fi realizate și investiții în active imobiliare precum spațiile comerciale sau de birouri, terenurile sau alte categorii de active.

Revenind la ce sunt unitățile de fond, acestea mai sunt numite și titluri de participare, și sunt instrumente financiare emise de organismele de plasament colectiv la un preț stabilit în funcție de valoarea activului net al organismului respectiv, se arată într-un alt ghid despre piața de capital din România, realizat de ASF.

Așa cum pentru a investi într-o companie un investitor trebuie să cumpere acțiuni emise de societatea respectivă, pentru a investi într-un fond, investitorul trebuie să achiziționeze unități de fond emise de entitatea în cauză.

Ce sunt unitățile de fond și ce presupune subscrierea de unități


Astfel, atunci când un investitor își plasează banii (adică investește) într-un fond, el va primi un anumit număr de unități de fond în funcție de valoarea unității de fond, care este stabilită/calculată periodic de către SAI (societatea de administrare a investițiilor), mai notează specialiștii ASF.

Această operațiune se numește cumpărare (subscriere) de unități de fond.

Fiecare unitate de fond emisă de un astfel de vehicul de investiții, deținută de către un investitor, reprezintă atât deținerea acestuia în fondul respectiv, cât și dreptul de proprietate al respectivului investitor asupra unei cote părți din profiturile generate de fondul respectiv, arată sursa citată.

Unitățile de fond nu sunt emise într-o formă materială (fizică), ci există doar sub forma unor coduri. Unitățile de fond vor fi plătite integral de către investitor în momentul subscrierii acestora, putând fi achiziționate în număr nelimitat, în funcție de disponibilitatea financiară a acestuia. Participarea la un fond de investiții va fi atestată printr-un certificat ce confirmă deținerea unităților de fond, se precizează în „Ghidul investitorului în fondurile de investiții”, realizat de ASF.

Cum se stabilește valoarea unei unități de fond

Dincolo de ce sunt unitățile de fond trebuie să explicăm și cum se calculează valoarea unei unități de fond.

Valoarea curentă a tuturor investițiilor fondului, inclusiv sumele de bani în numerar, formează activul total al fondului.

Valorea Activului Net al fondului, prescurtată VAN, se obține după ce din activul total se scad cheltuielile curente de funcționare ale fondului.

Ce sunt unitățile de fond, VAN și VUAN

Valoarea curentă a unui singur titlu (unitate de fond) se numește Valorea Unitară a Activului Net, abreviată VUAN.

Pentru a calcula VUAN se împarte activului net al fondului (VAN) la numărul total de unități de fond emise de fondul respectiv și aflate în circulație (nerăscumpărate).

Formula de calcul pentru VUAN este următoarea:

ce sunt unitățile de fond
Sursa: ASF

Rezultatul obținut este valoarea la care investitorii pot cumpăra (sau răscumpăra) unități de fond la un anumit moment.

Ce sunt unitățile de fond și ce presupune răscumpărarea acestora

În contextul discuției despre ce sunt unitățile de fond trebuie menționat că răscumpărarea de unități de fond este procedura prin care un investitor solicită SAI să-i răscumpere unitățile de fond deținute.

Practic, investitorul cedează titlurile în cauză și primește în locul lor suma de bani echivalentă calculată în funcție de valoarea lor, mai puțin eventualele taxe și comisioane aferente, comunicate de SAI la momentul cumpărării respectivelor titluri, se mai arată în ghidul ASF.

Cu alte cuvinte, în momentul în care răscumpără unitățile de fond, investitorul renunță la investiția respectivă.

Ce sunt unitățile de fond și de ce se modifică VUAN

Fondurile de investiții pot fi deschise sau închise.

„În cazul unui fond de investiții deschis unitățile de fond se emit și se răscumpără de către fond în mod continuu, la cererea investitorilor. Când vorbim despre fondurile deschise de investiții ce presupun emisiuni succesive, trebuie să avem în vedere faptul că valoarea unităților de fond diferă de la o zi la alta și de la un organism de plasament colectiv la altul. Prețul zilei este stabilit în funcție de valoarea activului net al fondului.

În cazul unui fond de investiții închis, unitățile de fond se pot emite succesiv, la începutul activității respectivului fond și ulterior, dar se răscumpără la anumite date dinainte stabilite în cuprinsul prospectului fondului”, menționează autorii „Ghidului investitorului în fondurile de investiții”, realizat de ASF.

Așadar, VUAN se modifică de fiecare dată când se modifică numărul de unități de fond aflate în circulație (numărul acestora crește dacă investitorii cumpără unități și scade când investitorii le răscumpără) sau când se schimbă VAN (Valoarea Activului Net).

Ce sunt unitățile de fond și când se calculează valoarea lor

Contravaloarea unităților de fond la cumpărare sau la răscumpărare se calculează în ziua următoare primirii cererii de cumpărare/răscumpărare.

Acest decalaj se datorează faptului că prețul unității de fond (valoarea unitară a unității de fond) depinde de activul total, care este format, la rândul său, din diferite instrumente financiare a
căror valoare este determinată la finalul zilei financiare (de exemplu, la închiderea ședinței de tranzacționare a bursei în cazul acțiunilor sau obligațiunilor), mai notează sursa citată.

Ce sunt unitățile de fond – diferența dintre VUAN și prețul de tranzacționare

Unele fonduri de investiții se listează la bursă. În acest caz, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) nu trebuie confundată cu valoarea la care se tranzacționează (se vând și se cumpără) unitățile de fond pe bursa de valori.

În vreme ce VUAN se obține împărțind valoarea netă a tuturor activelor deținute de fondul respectiv la numărul de unități de fond aflate în circulație, valoarea de tranzacționare de la bursă rezultă din evoluția cererii și a ofertei existente pentru unitățile de fond respective. Prețul crește atunci când există cerere mare pentru titlurile în cauză și scade atunci când nu există interes din partea investitorilor.

Exemplu de fond de investiții listat la BVB

Înțelegem mai bine ce sunt unitățile de fond și care este valoarea lor dintr-un exemplu.

De pildă, unitățile de fond emise de Fondul Deschis de Investiții ETF BET Patria-Tradeville s-au tranzacționat la data de 24 august 2023 pe Bursa de Valori București (BVB) la prețuri cuprinse între 19,80 de lei și 19,98 de lei per unitate.

Maximumul de preț din ultimele 52 de săptămâni pentru o unitate de fond tranzacționată la BVB a fost de 20,7500 de lei, iar minimumul ultimelor 52 de săptămâni a fost de 15,8020 de lei.

În schimb, Valoarea Unitară a Activului Net pentru o unitate de fond emisă de Fondul Deschis de Investiții ETF BET Patria-Tradeville, la data de 24 august 2023, a fost de 19,6856, potrivit documentului oficial „Raport depozitar la data de 24.08.2023 în valuta RON”.

Această valoare a fost obținută împărțind Valoarea Activului Net, de 112.011.074,19 lei la numărul total de unități de fond în circulație, egal cu 5.690.000.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt unitățile de fond ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce este VAN și cum se calculează. Diferența față de VUAN
Ce este VUAN. Ghid cu exemple clare în 8 pași
Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași
Tipuri de fonduri de investiții. Diferența dintre fondurile deschise și închise
Ce sunt fondurile mutuale, în ce investesc, și ce riscuri și avantaje prezintă

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: