Dacă ești interesat de a investi în obligațiuni emise de entități din diferite țări din lume este bine să știi ce sunt obligațiunile internaționale.
Ce sunt obligațiunile
Înainte de a detalia ce sunt obligațiunile internaționale vom explica, pe scurt, ce sunt obligațiunile. După cum se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, obligațiunile sunt titluri de creanță prin care emitentul acestora se împrumută de la investitori, fiind obligat să plătească o dobândă (numită cupon) pentru suma primită și să ramburseze valoarea totală a obligațiunii la o dată viitoare denumită scadență (sau maturitate).
Obligațiunea este, așadar, un împrumut sub formă de titlu de valoare: emitentul de obligațiuni este echivalentul debitorului, deținătorul de obligațiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul este dobânda. Emitentul poate fi o autoritate publică sau o societate privată.
Ce sunt obligațiunile străine
Revenind la ce sunt obligațiunile internaționale, trebuie menționat că acestea sunt titluri de creanță emise de diverse entități pe altă piață decât piața de origine. De pildă, o companie din SUA poate emite obligațiuni pe piața financiară din Marea Britanie.
Obligațiunile internaționale se împart în două categorii: obligațiuni străine și euroobligațiuni, se arată într-un ghid realizat de platforma de tranzacționare tradeville.ro.
Obligațiunile străine (numite „foreign bonds” în engleză) sunt emise de o companie care are sediul într-o țară diferită de cea în care sunt emise și vândute titlurile. În ceea ce privește moneda în care sunt emise, obligațiunile străine sunt denominate în moneda țării în care sunt vândute.
De pildă, o companie din SUA (țară unde moneda națională este dolarul american) poate emite obligațiuni străine în franci elvețieni pe care să le vândă pe piața financiară din Elveția.
Ce sunt obligațiunile internaționale – obligațiunile străine
Potrivit definiției oferite de investopedia.com, o obligațiune străină este o obligațiune emisă pe o piață internă de o entitate străină în moneda pieței interne, cu scopul de a strânge capital. Emiterea de obligațiuni străine este o practică frecvent utilizată de companiile străine care desfășoară un volum mare de operațiuni pe anumite piețe interne.
Pentru investitori, achiziționarea de obligațiuni străine poate fi atractivă deoarece ei își pot diversifica portofoliul la nivel internațional, fără să se expună suplimentar la riscurile cursului de schimb valutar. De asemenea, deoarece obligațiunile străine sunt tranzacționate pe bursele locale, ele sunt mai ușor de achiziționat (de regulă, investitorii în obligațiuni străine sunt rezidenții statului în care acestea sunt emise și vândute).
Ce sunt obligațiunile internaționale și ce riscuri prezintă
Pe de altă parte, obligațiunile străine au anumite riscuri implicite, ca de exemplu factorii geopolitici. Din acest motiv investitorii trebuie să analizeze climatul socio-economic și politic din țara de origine a emitentului, indiferent că este vorba despre o companie (obligațiuni internaționale corporative) sau despre guverne (obligațiuni suverane).
Totodată, obligațiunile străine se confruntă cu riscul inflației. Mai exact, dacă un investitor cumpără o obligațiune cu o rată a dobânzii de 5% într-o perioadă în care inflația este de 4%, câștigul net real al investitorului este doar diferența de 1%.
Ce sunt obligațiunile internaționale – tipuri de obligațiuni străine
La rândul lor, obligațiunile străine au primit diverse denumiri în funcție de piața în care au fost emise și vândute.
Obligațiunile bulldog sunt obligațiunile emise în Marea Britanie în lire sterline de o corporație sau de o bancă externă. În mod tipic, corporațiile străine care vor să strângă fonduri în moneda locală emit astfel de obligațiuni în Regatul Unit atunci când ratele dobânzii din Marea Britanie sunt mai mici decât cele din țara de origine a corporației.
Obligațiunile Matilda sunt acele obligațiuni emise pe piața australiană de o companie non-australiană.
În mod similar, obligațiunile samurai sunt obligațiunile corporative emise în Japonia de o companie non-japoneză.
Când despre obligațiunile Yankee, acestea sunt titluri de creanță emise de o entitate străină, ca de exemplu un guvern sau o companie, în SUA, fiind denominate în dolarul american și tranzacționate pe bursele din această țară.
Ce sunt obligațiunile internaționale – euroobligațiunile
Să vedem acum și ce sunt euroobligațiunile. Acestea sunt titluri de creanță denominate într-o altă monedă decât moneda națională a țării sau a pieței în care sunt emise, se arată în ghidul investopedia.com.
Iar potrivit definiției oferite de tradeville.ro, euroobligațiunile sunt obligațiuni emise în moneda unei țări, dar sunt vândute în afara ei.
De exemplu, o companie din SUA poate emite în Elveția euroobligațiuni în dolari (așadar, nu în franci elvețieni, precum în cazul obligațiunilor străine).
Euroobligațiunile sunt adesea grupate în funcție de moneda în care sunt denominate, fiind denumite, de exemplu, eurodolari sau euroyeni. Deoarece euroobligațiunile sunt emise într-o monedă externă, ele sunt adesea numite și obligațiuni externe.
Denumirea de „euroobligațiuni” se referă doar la faptul că obligațiunea a fost emisă în afara granițelor țării de origine a monedei. Nu înseamnă că obligațiunea a fost emisă în Europa sau că este denominată în moneda euro, mai notează investopedia.com. De pildă, o companie poate emite euroobligațiuni denominate în dolari americani în Japonia.
Dacă acest articol despre ce sunt obligațiunile internaționale ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Ce sunt obligațiunile suverane. Ratingul titlurilor emise de România
Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași
Ce sunt obligațiunile municipale, cine le emite și ce rol au
Ce sunt obligațiunile corporative. Ce riscuri și avantaje prezintă
Ce sunt obligațiunile convertibile. Avantajele titlurilor de capital hibride