cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ce sunt contractele futures, ce scop au și cum se tranzacționează

ce sunt contractele futures

28 februarie, 2023

Dacă ești interesat de a tranzacționa la bursă instrumente financiare derivate atunci trebuie să știi ce sunt contractele futures.

Ce sunt instrumentele financiare derivate

În finanțe, un instrument financiar derivat este un titlu de valoare (un contract) a cărui valoare depinde de un activ-suport. Contractul este încheiat între două sau mai multe părți, iar valoarea contractului este determinată de fluctuațiile activului-suport.

Ce sunt contractele futures

Un contract futures este un acord legal între două părți de a cumpăra sau de a vinde o anumită marfă sau anumite titluri de valoare la un preț predeterminat, la o dată stabilită în viitor, se arată într-un articol ghid realizat de investopedia.com. Contractele futures sunt standardizate și sunt tranzacționate pe bursele de valori (nu over-the-counter).


„Contractele futures au caracteristici similare contractelor forward tranzacționate pe piețele OTC (over-the-counter – n.r.), cu excepția faptului că specificațiile contractelor futures sunt standardizate de către bursele care listează astfel de instrumente pentru a putea fi tranzacționate cu ușurință de cât mai mulți participanți. Contractul futures reprezintă obligația de a cumpăra sau de a vinde un activ suport la un preț și cantitate negociate la momentul încheierii tranzacției („astăzi”), urmând ca livrarea și plata activului suport să se efectueze la data scadenței („în viitor”)”, se arată în ghidul „Introducere în instrumente financiare derivate. Piața derivatelor la BVB”, realizat de specialiștii de la Bursa de Valori București.

Astfel, cumpărătorul unui contract futures își asumă obligația de a cumpăra și de a primi activul suport la data de expirare a contractului, la prețul prestabilit, iar vânzătorul își asumă obligația de a furniza și de a livra activul suport la data expirării.

Contractele futures reprezintă o obligație pentru ambele părți ale tranzacției (atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător).

Cum sunt folosite contractele futures

Referitor la ce sunt contractele futures, trebuie menționat că traderii folosesc contractele futures pentru a-și acoperi riscul sau pentru a specula cu privire la evoluția prețului activului suport, fie el o marfă sau un bun (cereale, gaze naturale, petrol, aur etc) ori valori mobiliare (acțiuni, obligațiuni etc).


Acoperirea riscului se referă la faptul că traderul încearcă să se protejeze de fluctuațiile viitoare ale prețului activului-suport, împiedicând eventualele pierderi generate de modificările nefavorabile ale prețului.

Înțelegem mai bine ce sunt contractele futures dintr-un exemplu explicat în ghidul investopedia.com. Să presupunem că la data de 15 martie 2023 o companie cumpără un contract futures pentru petrol la prețul de 62 de dolari / baril, iar contractul expiră la 19 decembrie 2023. Compania face acest lucru deoarece are nevoie de petrol în decembrie și este îngrijorată că prețul va crește până când va trebui să îl cumpere.

În acest fel, compania își acoperă riscul deoarece la data expirării contractului vânzătorul va fi obligat să îi vândă petrol la prețul stipulat în contract, indiferent de nivelul prețului barilului de petrol la data de 19 decembrie. De pildă, prețul barilului de petrol poate fi de 80 de dolari la acea dată. Totodată, în cazul în care compania nu mai are nevoie de petrol, ea poate să vândă contractul și să păstreze profitul realizat.

Apoi este folosit un model matematic pentru a stabili prețul contractului futures, care ia în considerare parametri precum prețul actual, rata de rentabilitate fără risc, intervalul de timp până la scadență, costurile de stocare, dividendele și randamentele dividendelor.

Ce sunt contractele futures și ce formă au

După cum menționam mai sus, contractele futures sunt standardizate, ceea ce înseamnă că ele au o anumită formă fixă și că vor conține în mod obligatoriu anumite elemente, ca de exemplu prețul la care se va cumpăra / vinde activul-suport la scadență, cantitatea (numărul de unități din activul-suport) sau data scadenței (a expirării contractului futures), se arată în ghidul BVB.

De exemplu, la Chicago Mercantile Exchange, o bursă organizată pentru tranzacționarea de futures și contracte options (opțiuni), un contract de petrol standard se încheie pentru o cantitate de 1.000 de barili de petrol. Așadar, dacă cineva dorește să fixeze un preț (de vânzare sau de cumpărare) pentru 1 milion de barili de petrol, atunci trebuie să cumpere / să vândă 1.000 de contracte, potrivit investopedia.com.

ce sunt contractele futures
Foto: Egonetix_xyz / pixabay.com

Cine sunt hedgerii și speculatorii

Pentru a înțelege ce sunt contractele futures trebuie să știm cine sunt cei care utilizează aceste instrumente financiare derivate. Contractele futures sunt utilizate de două mari categorii de participanți la piață: hedgerii și speculatorii.

Un hedger este o entitate (societate, organizație) care utilizează instrumente derivate pentru a bloca prețul anumitor mărfuri pe care le folosește în desfășurarea activității sale. Hedgerul urmărește așadar să reducă riscul unei evoluții nefavorabile ale prețului activului-suport (termenul „hedger” vine din termenul englezesc „hedge”, care înseamnă „gard” – așadar hedgerul vrea să se protejeze, să se acopere împotriva riscului).

Folosind contractele futures, hedgerii se asigură că au un cumpărător / vânzător și totodată un preț satisfăcător, indiferent de schimbările viitoare de pe piață.

O altă categorie de participanți la piață care folosesc contractele futures sunt speculatorii. Deoarece prețurile a numeroase mărfuri tind să evolueze în modele previzibile, este posibil ca o persoană să obțină profit dacă tranzacționează contracte futures, chiar dacă nu are un interes direct în marfa propriu-zisă (activul-suport), se arată în articolul investopedia.com.

Practic, traderii și managerii de fonduri de investiții folosesc contractele futures pentru a paria pe prețul activului-suport. De pildă, un trader poate să cumpere contracte futures de cereale dacă se așteaptă ca prețul cerealelor să crească înainte de data livrării.

Ce sunt contractele futures – tipuri de contracte

În funcție de activul-suport există mai multe tipuri de contracte futures:

  • contracte futures în agricultură (pentru cereale, dar și pentru bumbac, cherestea, lapte, cafea, zahăr, animale)
  • contracte futures în energie (țiței, gaze naturale)
  • contracte futures pe metale (aur, oțel, cupru)
  • contracte futures pe valute (aceste contracte oferă expunere la modificări ale cursului valutar, precum și ale ratelor dobânzilor în diferite monede naționale)
  • contracte futures financiare (aceste contracte tranzacționează valoarea viitoare a unui anumit titlu de valoare sau a unui indice bursier)

Cum se tranzacționează contractele futures

Pentru a înțelege ce sunt contractele futures și cum sunt acestea tranzacționate la bursă mai trebuie menționat că diverși investitori sau traderi pot să nu fie interesați de a primi activul-suport. Folosind exemplul de mai sus, un trader poate să nu fie interesat de a primi cei 1.000 de barili de petrol, însă el poate fi interesat de a obține un profit din fluctuațiile prețului petrolului, mai notează investopedia.com.

Așadar, contractele futures pot fi tranzacționate pur pentru profit, atâta timp când tranzacția este închisă înainte de expirare. După cum se arată și în ghidul BVB, doar aproximativ 2-5% dintre contractele futures sunt executate la scadența contractului. În schimb, cele mai multe contracte sunt închise înainte de scadență.

De pildă dacă este luna aprilie, iar contractele futures pe petrol cu scadență în decembrie se tranzacționează la prețul de 55 de dolari, un trader se poate gândi să cumpere contracte futures pentru petrol dacă se așteaptă ca prețul barilului să crească (ceea ce va duce și la creșterea valorii contractului futures). Profitul apare dacă traderul vinde contractul la un preț mai mare decât l-a cumpărat.

Mai multe informații despre cum se tranzacționează contractele futures găsești în ghidul BVB.

Foto: Egonetix_xyz / geralt / 25546 images / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt contractele futures ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate

Ce sunt obligațiunile convertibile. Avantajele titlurilor de capital hibride

Ce este efectul de levier. Ghid cu exemple ușor de înțeles

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: