joi

9 mai, 2024

ce sunt titlurile de stat fidelis

16 august, 2023

Dacă ești interesat de investiții, însă nu vrei să riști foarte mult, atunci poți să cumperi obligațiuni emise de Guvern. Din acest ghid vei afla ce sunt titlurile de stat Fidelis.

Ce sunt titlurile de stat

Însă, înainte de a explica ce sunt titlurile de stat Fidelis, trebuie să menționăm, pe scurt, ce sunt titlurile de stat.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică, și care constituie împrumuturi ale statului în monedă naţională ori în valută, pe termen scurt, mediu sau lung.


Mai exact, statul are nevoie de bani pentru diverse scopuri (pentru acoperirea deficitului bugetar, pentru consolidarea rezervei valutare sau pentru diverse proiecte, ca de exemplu construirea unui nou spital), așa că se împrumută de la populație sau de la companii.

Așadar, investitorul care cumpără titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor îi împrumută statului o sumă de bani, pentru care statul îi va plăti o dobândă (numită cupon în cazul obligațiunilor), urmând ca la scadență (la maturitate), statul să îi returneze întreaga sumă de bani plătită pentru titlurile respective.

Ce sunt titlurile de stat Fidelis și obligațiunile de stat

Obligațiunile de stat sunt considerate unele dintre titlurile de capital mai sigure, cu risc redus de default (de neplată), deoarece ele sunt emise de stat. Totuși, în situații excepționale, ca de exemplu o depresiune sau o criză economică majoră, și guvernele pot ajunge în faliment și pot avea probleme cu returnarea sumelor de bani împrumutate de la populație.

În România, titlurile de stat sunt emise în formă dematerializată. Dreptul de proprietate este evidenţiat într-un cont de titluri deschis în evidenţele intermediarului autorizat. Mai precis, dreptul de proprietate este identificat printr-un cod unic (codul ISIN – International Securities Identification Number) care se emite pentru fiecare emisiune în parte de către Depozitarul Central, se arată în „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”, realizat de Ministerul Finanțelor.

Diferența dintre titlurile Tezaur și Fidelis


Revenind la ce sunt titlurile de stat Fidelis, acestea reprezintă un tip de titluri de capital dedicate populației, adică persoanelor fizice, emise de statul român prin Ministerul Finanțelor.

În vreme ce titlurile de stat Tezaur (tot titluri de stat destinate populației) sunt denominate doar în lei și au valoarea nominală de 1 leu, titlurile de stat Fidelis sunt denominate atât în lei, cât și în euro, și au o valoare nominală mai mare, de 100 de lei sau de 100 de euro.

De asemenea, este diferit și pragul minim acceptat pentru o subscriere. În cazul titlurilor Tezaur, valoarea minimă a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentând prețul de emisiune al unui titlu de stat.

În cazul titlurilor de stat Fidelis, valoarea minimă a unei subscrieri este de 5.000 lei și, respectiv, 1.000 euro, reprezentând contravaloarea unui număr de minimum 50 de titluri de stat denominate în lei la prețul de emisiune pentru tranșa în lei și, respectiv, a unui număr de minimum 10 titluri de stat denominate în euro la prețul de emisiune pentru tranșa în euro, se arată în Ordinul nr. 2.118 din 13 iulie 2020 privind aprobarea Prospectului de bază pentru Programul Fidelis de emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv investitorilor persoane fizice emise de Ministerul Finanțelor Publice.

Donatorii de sânge beneficiază însă de un prag mai redus. Mai exact, pragul de subscriere este de 10 ori mai mic pentru aceștia, fiind redus de la 5.000 de lei la 500 de lei (reducere aplicată în cadrul celei mai noi emisiuni, din 17-28 iulie 2023).

Ce sunt titlurile de stat Fidelis – dobânzi și maturități

În cadrul ultimei oferte de vânzare de titluri de stat Fidelis, cea din iulie 2023, Ministerul Finanțelor a lansat emisiuni cu diferite dobânzi și maturități, astfel:

  • o emisiune în lei dedicată donatorilor, cu maturitate de 1 an și dobândă anuală de 7,3%;
  • o emisiune în lei cu maturitate de 1 an și dobândă de 6,3% pe an;
  • o emisiune în lei cu maturitate de 3 ani și dobândă de 7,2% pe an;
  • o emisiune în euro cu maturitate de 1 an și dobândă de 3,85% pe an;
  • o emisiune în euro cu maturitate de 5 ani și dobândă de 5,45% pe an.
ce sunt titlurile de stat fidelis
Foto: janeb13 / pixabay.com

Prin precedentele 11 oferte de vânzare de titluri Fidelis, din perioada iulie 2020 – aprilie 2023, Ministerul Finanțelor a atras de la populație peste 18 miliarde lei (3,7 miliarde de euro), se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul BVB.

Ce sunt titlurile de stat Fidelis – cum se calculează dobânda

Dobânda (cuponul) va fi calculată pe baza numărului efectiv de zile din perioada de dobândă relevantă și pe baza numărului de zile din anul respectiv, utilizând următoarea formulă menționată în Ordinul nr. 2.118 din 2020:

D = (valoarea nominală x rata dobânzii (%) x număr zile acumulate)/număr zile an curent, unde:

– D = valoarea Dobânzii pentru fiecare Dată de Plată a Dobânzii pentru un Titlu de stat;
– Valoarea nominală = valoarea nominală a unui titlu de stat;
– Rata dobânzii = astfel cum este determinată în Termenii finali ai fiecărei emisiuni;
– Număr zile acumulate = numărul efectiv de zile din perioada de dobândă;
– Număr zile an curent = numărul efectiv de zile din perioada de dobândă;
– An curent = perioada de dobândă curentă.

Ce sunt titlurile de stat Fidelis – dobânda totală plătită de emitent

Valoarea rezultată a dobânzii calculate în baza formulei de mai sus va fi rotunjită în minus până la cea mai apropiată valoare de ban (respectiv 0,01 lei sau euro), valoarea egală sau mai mare decât 0,005 lei sau euro rotunjindu-se crescător până la 0,01 lei sau euro.

Fiecare deținător de titluri de stat va primi dobânda determinată conform formulei de mai sus înmulțită cu numărul de titluri de stat deținute de respectiva persoană la data de înregistrare inclusă în perioada de dobândă pentru care se face plata.

Dobânda totală plătită de emitent la fiecare dată de plată a dobânzii va fi calculată conform formulei:

Dobânda totală = D x numărul total de titluri de stat aflate în circulație

Ce sunt titlurile de stat Fidelis – subscrierea de titluri

În contextul discuției despre ce sunt titlurile de stat Fidelis trebuie menționat că aceste titlurile de capital pot fi vândute doar persoanelor fizice rezidente și nerezidente, cu excepția persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii ofertei inclusiv.

Persoanele fizice pot subscrie titluri de stat Fidelis prin intermediul:

  • BT capital Partners
  • Banca Transilvania
  • BCR
  • BRD
  • la sediile autorizate ale oricărui participant eligibil (care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de invesțitii financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuție), BCR, BRD și Alpha Bank România).

Ce sunt titlurile de stat Fidelis – tranzacționarea la bursă

O altă diferență majoră dintre titlurile de stat Tezaur și cele Fidelis este că primele nu pot fi tranzacționate pe bursă.

În schimb, titlurile de stat Fidelis sunt admise la tranzacționare pe Piața Reglementată administrată de Bursa de Valori București (BVB), sectorul „Titluri de credit“, categoria „Titluri de Stat“.

Astfel, un investitor care vrea să își recupereze banii mai devreme nu trebuie să aștepte până la scadență. El poate să vândă titlurile de stat Fidelis la bursă, dacă aceste titluri de capital au un preț bun, care îi permite să obțină un profit mai mare decât cel obținut din dobânda oferită de stat.

Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.

Foto: geralt / janeb13 / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt titlurile de stat Fidelis ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce sunt titlurile de stat Tezaur – valoare, dobânzi, maturități

Titluri de stat prin SPV. Ghid simplu în 4 pași ca să le cumperi online

Ce sunt titlurile de stat. Certificate de trezorerie, obligațiuni, Tezaur, Fidelis

Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: