luni

15 iulie, 2024

ce se tranzacționează pe piața de capital

12 aprilie, 2023

În acest articol vom detalia care sunt unele dintre cele mai cunoscute instrumente financiare ce se tranzacționează pe piața de capital.

Ce este piața de capital

Înainte de a explica ce se tranzacționează pe piața de capital trebuie să știm ce este piața de capital. Piața de capital este piața în cadrul căreia sunt vândute și cumpărate instrumente financiare. Ea include toate entitățile (actorii) și operațiunile realizate de aceștia.

Din piața de capital fac parte bursele, emitenții de instrumente financiare (aceștia pot fi companii cu capital privat, companii de stat sau instituții guvernamentale care emit titluri de stat), societăți de servicii de investiții financiare (numite SSIF-uri), fondurile de investiții, precum și operațiunile propriu-zise (emiterea de titluri de capital, ofertele publice, diverse servicii).

Ce sunt titlurile de capital


Pe piața de capital se tranzacționează instrumente financiare, numite și titluri de capital. Ele sunt oferite spre vânzare / cumpărare pe piața de capital cu scopul de a obține un câștig financiar.

Iată câteva exemple de instrumente financiare ce se tranzacționează pe piața de capital: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, unități de fond, drepturi de preferință, instrumente financiare derivate (contracte futures, contracte de opțiuni, contracte forward, swap-uri) etc.

Ce este un broker

Pentru a putea tranzacționa pe piața de capital din România ai nevoie de un intermediar (un broker).
Acesta este o entitate care prestează servicii și activități de investiții (societate de servicii de investiții financiare sau instituție de credit care prestează servicii și activități de investiții) sau o societate de administrare a investițiilor, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Practic, brokerul va cumpăra şi/sau va vinde instrumente financiare în numele tău. Societățile de administrare a investițiilor distribuie (vând) sau răscumpără de la investitori titluri de participare ale fondurilor de investiții.

Ce sunt acțiunile


Să aflăm acum mai exact ce se tranzacționează pe piața de capital.

1. Acțiunile sunt, probabil, cele mai cunoscute instrumente financiare. O acțiune este un titlu de valoare emis de o societate. Ea reprezintă o parte din capitalul social al unei societăți pe acțiuni. Cel care deține o acțiune se numește acționar și este proprietar al unei părți din societatea respectivă. O acțiune oferă posibilitatea de a obține anumite venituri numite dividende, care reprezintă o cotă parte din profiturile care nu sunt reinvestite. Acțiunile le conferă deținătorilor drepturi egale și sunt indivizibile.

Ce se tranzacționează pe piața de capital – obligațiuni

2. Obligațiunile sunt și ele foarte cunoscute. Ele sunt titluri de creanță prin care emitentul (o companie, de pildă) se împrumută de la deținătorii de obligațiuni. Emitentul este obligat să ramburseze valoarea obligațiunii și dobânda aferentă (numită cupon) la o dată viitoare denumită scadență.

Cu alte cuvinte, o obligațiune este echivalentă cu un împrumut sub formă de titlu de valoare: emitentul de obligațiuni este debitorul, deținătorul de obligațiuni este creditorul, iar cuponul este dobânda, se mai precizează în ghidul ASF.

Un tip special de obligațiuni sunt obligațiunile convertibile. Ele pot fi convertite în acțiuni la maturitate (scadență) sau în anumite momente înainte de maturitate. O companie poate emite obligațiuni convertibile deoarece în acest mod poate reduce suma de bani pe care trebuie să le-o returneze investitorilor la scadență (transformând-o în acțiuni).

Ce se tranzacționează pe piața de capital – titluri de stat

3. Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de stat, care atestă datoria publică. Atunci când emite astfel de titluri, statul se împrumută de la cetățenii săi pe diferite termene (scurt, mediu sau lung) pentru a finanța diferite proiecte, deficitul bugetar, datoria publică sau pentru a consolida rezerva valutară. Titlurile de stat pot fi emise în monedă națională sau în valută, iar unele tipuri sunt purtătoare de dobândă.

Ce sunt unitățile de fond

4. Unitățile de fond reprezintă un alt tip de instrument financiar ce se tranzacționează pe piața de capital. Unitățile de fond sunt emise de fondurile de investiții, la un preț stabilit în funcție de valoarea activului net al fondului în cauză. În funcție de suma de bani investită într-un fond de investiții vei primi un anumit număr de unități de fond. Societatea care administrează fondul va investi banii respectivi în diverse active, iar dacă strategia de investiții are succes vei primi o cotă parte din profiturile realizate, în funcție de numărul de unități de fond deținute.

ce se tranzacționează pe piața de capital
Foto: geralt / pixabay.com

Ce se tranzacționează pe piața de capital – drepturi de preferință

5. Drepturile de preferință sunt instrumente financiare care le conferă acționarilor dreptul de a subscrie (cumpăra) acțiuni nou emise înainte ca respectivele acțiuni să fie oferite spre subscriere unor părți terțe. Dacă nu vor să își exercite drepturile de preferință, acționarii le pot vinde la bursă.

Ce sunt contractele futures

Instrumentele financiare derivate ce se tranzacționează pe piața de capital sunt de mai multe tipuri.

6. Un contract futures este un acord încheiat între două părți de a cumpăra sau a vinde o anumită marfă sau anumite titluri de valoare la un preț prestabilit, la o dată din viitor. Contractele futures sunt standardizate și sunt tranzacționate pe bursele de valori (nu over-the-counter). Cumpărătorul unui contract futures își asumă obligația de a cumpăra și de a primi activul suport la data de expirare a contractului, la prețul prestabilit. În schimb, vânzătorul își asumă obligația de a furniza și de a livra activul suport la data expirării.

Ce sunt contractele forward

7. Contractele forward sunt asemănătoare cu contractele futures, însă ele nu sunt standardizate și nu se tranzacționează la bursă, ci doar over-the-counter, direct între cele două părți. Un astfel de contract este un contract personalizat între două părți prin care acestea se angajează să vândă, respectiv să cumpere un activ la un preț fixat, predeterminat, la o dată stabilită din viitor.

Ce se tranzacționează pe piața de capital – contracte de opțiuni

8. Contractele de opțiuni sunt și ele asemănătoare cu contractele futures, însă spre deosebire de acestea ele doar îi oferă deținătorului posibilitatea (opțiunea) de a cumpăra / vinde un activ la un anumit preț fix la o dată din viitor, nu îl obligă. Există contracte de opțiuni call (ce conferă dreptul, nu obligația, de a cumpăra activul suport, la prețul stabilit, înainte sau la data de expirare a contractului). Celălalt tip sunt contractele de opțiuni put (ce conferă dreptul, nu obligația, de a vinde activul suport, la prețul stabilit, înainte sau la data expirării).

9. Un swap este un contract încheiat între două părți, care prevede un schimb simultan de fluxuri de numerar (plăți) la un anumit termen stabilit inițial. Există swap-uri pe rata dobânzii, valutare, pe mărfuri sau pe acțiuni, cel mai utilizat contract swap fiind cel pe rata dobânzii. Swap-urile sunt contracte nestandardizate ce nu se tranzacționează pe burse, ci doar over-the-counter.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce se tranzacționează pe piața de capital ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce este piața de capital și cum funcționează. Ghid în 10 pași
Ce sunt titlurile de capital. 4 tipuri de instrumente financiare explicate clar
Ce sunt titlurile de stat. Certificate de trezorerie, obligațiuni, Tezaur, Fidelis
Ce sunt obligațiunile convertibile. Avantajele titlurilor de capital hibride
Ce sunt drepturile de preferință și cum se tranzacționează la bursă
Ce sunt contractele futures, ce scop au și cum se tranzacționează
Ce sunt contractele forward. Diferența față de contractele futures
Ce sunt contractele de opțiuni, ce rol au și cum protejează o investiție
Ce sunt swapurile, cine le folosește și ce rol au. Ghid cu exemple
Ce înseamnă warrant și cum se tranzacționează mandatele la BVB

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: