vineri

29 martie, 2024

ce sunt titlurile de stat

25 martie, 2023

Titlurile de stat sunt considerate, de regulă, unele dintre cele mai sigure instrumente financiare. Din acest articol vei afla în detaliu ce sunt titlurile de stat.

Ce rol au titlurile de stat

Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de stat care atestă datoria publică. Atunci când emite astfel de titluri, statul se împrumută practic de la cetățenii săi pe diferite termene (scurt, mediu sau lung).

Titlurile de stat pot fi emise în monedă națională sau în valută, fiind purtătoare sau nu de dobândă.


Prin intermediul acestor instrumente financiare, statul contractează un împrumut pentru finanțarea diferitelor proiecte proprii, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru susținerea balanței de plăți sau pentru consolidarea rezervei valutare, se arată într-un ghid explicativ al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Ce sunt titlurile de stat și ce tipuri există

Titlurile de stat sunt emise în prezent în formă dematerializată (dreptul de proprietate se evidenţiază într-un cont de titluri deschis în evidenţele intermediarului autorizat) şi se identifică printr-un cod unic (codul ISIN – International Securities Identification Number) care se emite pentru fiecare emisiune în parte de către Depozitarul Central, se arată în „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”, realizat de Minsiterul Finanțelor Publice. Depozitarul Central este instituția care furnizează servicii de depozitare, registru, compensare și decontare a tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Titlurile de stat sunt de mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind certificatele de trezorerie și obligaţiunile.

Diferența dintre certificatele de trezorerie și obligațiuni

În contextul discuției despre ce sunt titlurile de stat trebuie explicate și diferențele dintre certificatele de trezorerie și obligațiuni.


Există două diferențe de bază între certificatele de trezorerie și obligațiuni. În primul rând, certificatele au maturități de până la 12 luni, în timp ce obligațiunile de stat au maturități mai mari de 12 luni.

În al doilea rând, spre deosebire de certificatele de trezorerie, obligațiunile de stat sunt purtătoare de dobândă anuală sub forma cuponului, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Ce sunt titlurile de stat și ce este discontul

Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discont, cu scadenţă de până la 1 an (6 luni, 1 an), se menționează în „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”.

Certificatele de trezorerie cu discont sunt titluri de stat fără cupon de dobândă, care sunt cumpărate de investitor la o valoare (preţ) mai mică decât valoarea nominală, urmând ca la scadenţă să încaseze valoarea nominală.

Așadar, discontul reprezintă diferenţa dintre preţul unui titlu de stat la emisiune şi valoarea sa nominală, dacă preţul este mai mic decât valoarea nominală.

Ce sunt titlurile de stat și ce este prima

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung sunt obligaţiuni de stat cu o scadenţă de peste 1 an (3, 5, 7, 10 şi 15 ani), vândute la valoarea nominală, cu discont sau primă, şi pentru care emitentul plăteşte anual dobândă (cupon), conform condiţiilor din prospectul de emisiune.

Prima reprezintă diferenţa dintre preţul unui titlu de stat la emisiune şi valoarea sa nominală,
dacă preţul este mai mare decât valoarea nominală.

Ce sunt titlurile de stat și cel rol are BNR

În România, Ministerul Finanțelor este entitatea care emite lunar titluri de stat sub forma certificatelor de trezorerie și a obligațiunilor de stat. Aceste instrumente sunt emise prin Banca Națională a României (BNR), în calitate de agent al statului și de administrator a operațiunilor de piață cu titluri de stat emise pe piaţa internă.

Elementele caracteristice ale titlurilor de stat, valoarea și maturitatea acestora, sunt anunțate la finalul fiecărei luni pentru luna următoare prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice și sunt publicate în Monitorul Oficial.

Cum se cumpără titlurile de stat pe piața interbancară

Referitor la ce sunt titlurile de stat, este important de menționat că există titluri de stat emise pe piața interbancară, dar și titluri de stat destinate populației.

Titlurile de stat emise pe piața interbancară sunt instrumente financiare emise prin organizarea periodică a unor licitații la care pot lua parte participanții de pe piața primară a titlurilor de stat, care au dobândit calitatea de dealer primar, în conformitate cu prevederile legale.

Persoanele fizice și juridice, rezidente şi nerezidente, pot să desfăşoare operaţiuni cu titluri de stat pe piața primară a titlurilor de stat administrată de Banca Națională a României numai prin intermediul unui dealer primar. Dealerii primari din România sunt câteva dintre cele mai cunoscute bănci din România. Aici găsiți lista acestora.

Plasarea titlurilor de stat pe piaţa primară administrată de Banca Naţională a României se realizează prin subscripţie publică, cel mai adesea prin licitație.

Ce sunt titlurile de stat destinate populației – Tezaur și Fidelis

În ceea ce privește titlurile de stat pentru populație, acestea se numesc Tezaur sau Fidelis.

De exemplu, în martie 2023, Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat Tezaur, în lei, cu maturități de 1, 2 sau 3 ani, cu o rată anuală a dobânzii de 7,2%, 7,5%, și respectiv 8%.

„Valoarea minimă a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentând prețul de emisiune al unui titlu
de stat. Subscrierea de fracțiuni ale unui titlu de stat nu se acceptă.

Titlurile de stat sunt nominative, denominate în lei, emise în formă dematerializată prin înscriere
în cont, fiecare având o valoare nominală de 1 leu și dau investitorilor drepturi egale”, se precizează în ordinul de ministru referitor la prospectul de emisiune a titlurilor de stat în cadrul Programului Tezaur, din martie 2023.

ce sunt titlurile de stat
Foto: martaposemuckel / pixabay.com

Ce sunt titlurile de stat și de unde pot fi cumpărate

Cei interesați de titlurile de stat în euro pot cumpăra titlurile Fidelis, care sunt emise în lei sau în euro. Iată câteva exemple de titluri de stat Fidelis emise de Ministerul Finanțelor în martie 2023:

  • titluri de stat cu valoarea nominală de 100 de lei, cu maturitate de 1 an, cu rata dobânzii (rata cuponului) de 6,7% pe an
  • titluri de stat cu valoarea nominală de 100 de lei, cu maturitate de 3 ani, cu rata dobânzii (rata cuponului) de 7,35% pe an
  • titluri de stat cu valoarea nominală de 100 de euro, cu maturitate de 1 an, cu rata dobânzii (rata cuponului) de 3,7% pe an
  • titluri de stat cu valoarea nominală de 100 de euro, cu maturitate de 5 ani, cu rata dobânzii (rata cuponului) de 5,8% pe an

Titlurile de stat pentru populație pot fi cumpărate online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (aici găsești un ghid care te poate ajuta), de la unitățile Trezoreriei Statului sau prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Te-ar putea interesa și:

Ce sunt obligațiunile convertibile. Avantajele titlurilor de capital hibride
Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător

Foto: Alexas_Fotos / martaposemuckel / pixabay.com

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: