sâmbătă

27 aprilie, 2024

ce sunt obligațiunile convertibile

27 februarie, 2023

Dacă îți dorești să obții un venit constant de pe urma investițiilor în titluri de capital, însă totodată ești interesat și de posibilitatea de a deține acțiuni, atunci trebuie să știi ce sunt obligațiunile convertibile.

Ce sunt obligațiunile

Pentru a înțelege ce sunt obligațiunile convertibile trebuie să știi mai întâi ce sunt obligațiunile.

Obligațiunile sunt titluri de capital (instrumente financiare) prin care societatea sau instituția care le-a emis se împrumută de la deținătorii de obligațiuni. Societatea / instituția emitentă este obligată să plătească dobânda aferentă (numită cupon) și să ramburseze valoarea obligațiunii la o dată viitoare denumită scadență, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.


Obligațiunile mai sunt numite și titluri de creanță. Creanța reprezintă dreptul creditorului de a pretinde de la debitor să dea înapoi suma de bani împrumutată.

După cum explică specialiștii ASF, obligațiunea reprezintă un împrumut sub formă de titlu de valoare, dar sub o altă denumire: emitentul de obligațiuni este echivalentul debitorului, deținătorul de obligațiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul reprezintă dobânda. Dobânda oferită poate fi fixă (constantă de-a lungul emisiunii) sau variabilă (indexată în funcție de un indice precum ROBOR, IRCC etc sau de rata inflației).

Atunci când cumperi o obligațiune practic împrumuți bani unui emitent care poate fi o autoritate publică sau o societate. În contul acestui împrumut, emitentul îți va plăti o rată a dobânzii pe întreaga durată de viață a obligațiunii (până la scadență), iar la scadență ți se va returna și valoarea obligațiunii. Scadența mai este numită și maturitate.

Ce sunt obligațiunile convertibile și ce rol au

Pe scurt, putem spune că diferența esențială dintre o acțiune și o obligațiune este că acționarii sunt deținători ai unei părți din societatea respectivă, iar deținătorii de obligațiuni sunt creditori ai societății emitente.


Obligațiunile sunt un instrument atractiv pentru antreprenori întrucât emisiunea de obligațiuni nu afectează structura acționariatului companiei și modul în care compania este operată, se arată pe site-ul Bursei de Valori București.

Să vedem acum și ce sunt obligațiunile convertibile. Acestea reprezintă un tip de obligațiuni care pot fi convertite în acțiuni la maturitate sau în anumite momente înainte de maturitate. Pentru compania care le-a emis, avantajul lor este că ele reduc o partea din suma care trebuie returnată investitorilor la scadență.

Avantajele obligațiunilor convertibile

Înțelegem mai bine ce sunt obligațiunile convertibile dacă vom consulta și legislația din România. Obligaţiunile convertibile sunt titluri financiare negociabile, care pot fi convertite de emitent în acţiuni, într-un interval de timp sau la o dată fixă, la cererea subscriitorului (deținătorului de obligațiuni), se arată în Hotărârea nr. 140 din 23 martie 1998.

Acest tip de obligaţiuni sunt emise de o societate comercială pe acţiuni, ca formă de împrumut, şi prezintă următoarele avantaje:

– oferă societăţii emitente posibilitatea utilizării împrumutului pentru investiţii;

– creează pentru societatea emitentă un drept ce constă în posibilitatea de a oferi acţiuni în schimbul rambursării împrumutului, la o valoare echivalentă, ţinând seama de rata dobânzii practicate pe piaţa financiară;

– subscriitorul poate aprecia, în funcţie de rezultatele financiare ale societăţii emitente, dacă optează pentru primirea unei sume de bani la scadența împrumutului sau pentru acţiuni emise de aceeaşi societate.

Ce sunt obligațiunile convertibile – ce este raportul de conversie

Obligațiunile convertibile pot fi transformate într-un număr predeterminat de acțiuni. Conversia din obligațiuni în acțiuni se poate face doar în anumite momente pe durata emisiunii și este de obicei la latitudinea deținătorului obligațiunilor, potrivit investopedia.com.

O obligațiune convertibilă este un titlu de capital hibrid, care are caracteristicile unei obligațiuni (cum ar fi plata dobânzilor), dar care le oferă totodată investitorilor opțiunea de a deține acțiuni, dacă își doresc acest lucru la un moment dat.

Ce este prețul de conversie

Raportul de conversie al obligațiunii determină câte acțiuni primește deținătorul titlului pentru fiecare obligațiune. Spre exemplu, un raport 10:1 înseamnă că o obligațiune va fi convertită în 10 acțiuni.

Prețul de conversie reprezintă prețul pe acțiune la care un titlu convertibil este transformat în acțiuni ordinare. Prețul de conversie este stabilit atunci când se decide raportul de conversie pentru un anumit titlu convertibil.

Referitor la ce sunt obligațiunile convertibile mai trebuie menționat că atât prețul de conversie, cât și raportul de conversie se regăsesc în contractul de obligațiuni. Contractul de obligațiuni este documentul legal ce se încheie între emitentul de obligațiuni și deținătorii de obligațiuni.

ce sunt obligațiunile convertibile
Foto: Goumbik / pixabay.com

Ce sunt obligațiunile convertibile – tipuri de obligațiuni convertibile

Există două tipuri principale de obligațiuni convertibile: clasice și convertibile forțat.

Cele clasice, numite și „vanilla” în engleză, îi oferă investitorului posibilitatea de a deține obligațiunea până la scadență sau de a o transforma în acțiuni. Dacă, de la data emisiunii obligațiunilor, prețul acțiunilor companiei respective a scăzut, investitorul poate să păstreze obligațiunile până la maturitate și să primească înapoi suma de bani împrumutată.

Dacă, în schimb, compania a avut rezultate bune, iar prețul acțiunilor a crescut, investitorul poate converti obligațiunile în acțiuni pe care le poate păstra sau le poate vinde.

Practic, scopul investitorului este de a converti obligațiunile în acțiuni atunci când câștigul din vânzarea de acțiuni depășește valoarea nominală a obligațiunii plus suma totală a plăților de dobândă rămase, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.

În schimb, obligațiunile convertibile forțat trebuie să fie convertite de către investitor în mod obligatoriu la un anumit raport de conversie și la un anumit preț de conversie.

Foto: nattanan23 / Goumbik / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt obligațiunile convertibile ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt titlurile de capital. 4 tipuri de instrumente financiare explicate clar

Ce înseamnă capitalizare de piață și cum se calculează. Ghid cu exemple

Ce este oferta publică inițială. 6 pași pentru a-ți lista compania la bursă

Ce este efectul de levier. Ghid cu exemple ușor de înțeles

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: