ce sunt titlurile de capital

23 februarie, 2023

Înainte de a începe să tranzacționezi la bursă este foarte important să înțelegi ce sunt titlurile de capital și de câte feluri sunt acestea.

Ce este piața de capital

Numite și instrumente financiare, titlurile de capital sunt valori mobiliare care pot fi vândute sau cumpărate pe piața de capital. Aceasta din urmă include toate entitățile și operațiunile care susțin procesele de vânzare / cumpărare.

Piața de capital din România include piețele de instrumente financiare (burse) și instituțiile specifice acestora (ca de exemplu societățile de servicii de investiții financiare, companiile emitente de titluri de capital etc.), operațiunile (serviciile și activitățile de investiții, ofertele publice etc.), precum și organismele de plasament colectiv (fondurile de investiții), se arată într-un ghid al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Exemple de titluri de capital


Titlurile de capital sunt produse oferite spre vânzare pe piața de capital. Investitorii cumpără aceste instrumente financiare cu scopul de a obține profituri în viitor.

Există numeroase tipuri de titluri de capital, ca de exemplu: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, unități de fond (specifice fondurilor de investiții), drepturi aferente deținerilor de acțiuni, instrumente financiare derivate (contracte futures, contracte forward, swap-uri, contracte options) etc.

Pentru a înțelege mai bine ce sunt titlurile de capital vom explica în ce constau caracteristicile celor mai utilizate instrumente financiare: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat și unități de fond.

Ce sunt acțiunile

A. Acțiunile sunt titluri de valoare emise de societăți. O acțiune reprezintă o parte din capitalul unei societăți, divizat în părți egale, potrivit ASF. Cu alte cuvinte, acțiunile reprezintă fracțiuni ale capitalului social al unei societăți pe acțiuni.


Veniturile obținute din acțiuni poartă denumirea de dividende (și reprezintă cota parte din profiturile care nu sunt reinvestite și la care deținătorul de acțiuni este îndreptățit).

Persoanele care dețin acțiuni sunt numite acționari. Acțiunile pot conferi sau nu drept de vot, ceea ce înseamnă că acționarul poate să nu dețină dreptul de a vota în cadrul Adunării Generale a Acționarilor (AGA) sau cu privire la administrarea societății.

Deosebirea dintre acțiuni și obligațiuni

Prin emisiunea de acțiuni noi și listarea lor la bursa, un antreprenor care vrea să adune capital vinde o parte din compania sa publicului. Investitorii cumpără acțiuni și devin astfel acționari, iar antreprenorul poate obține fonduri pentru dezvoltarea companiei. Spre deosebire de obligațiuni, atunci când sunt emise acțiuni nu există o datorie care trebuie rambursată investitorilor, se menționează pe site-ul Bursei de Valori București (BVB).

Ce sunt titlurile de capital – ce sunt obligațiunile

B. Obligațiunile sunt titluri de creanță prin care emitentul autorizat se împrumută de la deținătorii de obligațiuni și este obligat să ramburseze valoarea obligațiunii și dobânda aferentă (numită cupon) la o dată viitoare denumită scadență. Creanța este dreptul creditorului de a pretinde de la debitor să dea înapoi suma de bani împrumutată.

După cum explică specialitii ASF, obligațiunea reprezintă, de fapt, un împrumut sub formă de titlu de valoare, dar sub o altă denumire: emitentul de obligațiuni este echivalentul debitorului, deținătorul de obligațiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul reprezintă dobânda.

În momentul în care cumperi obligațiuni practic împrumuți bani unui emitent care poate fi o autoritate publică sau o societate comercială.

În contul acestui împrumut, emitentul îți va plăti o anumită rată a dobânzii pe întreaga durată de viață a obligațiunii (până la scadență), iar la scadență îți va returna și valoarea obligațiunii.

Atât obligațiunile, cât și acțiunile sunt titluri transferabile. Diferența de bază dintre cele două este că acționarii sunt deținători ai unei cote parte din societatea respectivă, în vreme ce deținătorii de obligațiuni sunt creditori ai societății emitente.

ce sunt titlurile de capital
Foto: geralt / pixabay.com

Ce sunt titlurile de capital – tipuri de obligațiuni

Pe piața de capital din România poți opta pentru mai multe tipuri de obligațiuni:

  • obligațiuni corporative (obligațiunile emise de societăți)
  • obligațiuni municipale (titluri de creanță emise de autoritățile locale, regionale și de alte organisme guvernamentale în scopul atragerii de fonduri cu utilitate publică)
  • obligațiuni internaționale (obligațiuni emise într-un anumit stat de către entități din afara statului respectiv)

După cum arată reprezentanții BVB, obligațiunile sunt un instrument financiar atractiv pentru antreprenori deoarece utilizarea lor nu afectează structura acționariatului companiei și modul în care compania este operată.

De asemenea, suma împrumutată poate face obiectul unei refinanțări, printr-o nouă emisiune de obligațiuni care înlocuiește astfel emisiunea precedentă. O altă variantă este convertirea obligațiunilor în acțiuni, la maturitate (scadență) sau chiar înainte, reducând astfel o parte din suma care trebuie rambursată investitorilor la maturitate (acestea mai sunt cunoscute și drept obligațiuni convertibile).

Ce sunt titlurile de capital – titlurile de stat

C. Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică. Prin emiterea acestora statul se împrumută în monedă națională sau în valută, pentru diferite perioade (pe termen scurt, mediu sau lung).

Titlurile de stat pot fi sau nu purtătoare de dobândă.

Prin intermediul acestor instrumente financiare, statul contractează un împrumut pentru finanțarea diferitelor proiecte proprii, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru susținerea balanței de plăți sau pentru consolidarea rezervei valutare.

Ce sunt titlurile de capital – ce sunt unitățile de fond

D. Unitățile de fond sunt instrumente financiare emise de fondurile de investiții, la un preț stabilit în funcție de valoarea activului net al organismului respectiv.

Atunci când îți plasezi banii într-un fond de investiții vei primi un anumit număr de unități de fond, în funcție de suma de bani investită și de valoarea unității de fond care este stabilită/calculată periodic de către societatea de administrare a fondului.

Odată ce ai cumpărat unități de fond devii proprietar al unei cote părți din profiturile generate de fondul respectiv. Societatea de administrare a fondului va investi banii tăi pe diferite piețe, în diverse active.

Activul total al fondului reprezintă valoarea curentă a tuturor investițiilor fondului, iar activul net al fondului este egal cu diferența dintre activul total al fondului și cheltuielile curente de funcționare ale acestuia.

Valoarea curentă a unei unități de fond se obține prin împărțirea activului net al fondului la numărul total de unități de fond emise și aflate în circulație. Rezultatul este valoarea la care investitorii pot cumpăra (sau vinde) unități de fond la un moment dat.

Foto: ColiN00B / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt titlurile de capital ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate
Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător
Diferența dintre acțiuni și părți sociale. Ghid cu 10 explicații utile
Titluri de stat prin SPV. Ghid simplu în 4 pași ca să le cumperi online
Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: