vineri

3 mai, 2024

ce sunt swapurile

5 aprilie, 2023

Swapurile fac parte din categoria instrumentelor financiare derivate. Din acest ghid vei afla ce sunt swapurile și care este rolul lor pe piața financiară.

Ce este un contract swap

Numele de „swap” al acestor instrumente financiare derivate vine din limba engleză, unde „swap” înseamnă „schimb”.

O tranzactie swap este un contract încheiat între două părți, care prevede un schimb simultan de fluxuri de numerar (plăți) la un anumit termen stabilit inițial, se arată într-un ghid realizat de financialmarket.ro.


În cadrul unui contract swap, participanții schimbă atât avantajele, cât și riscurile aferente unor contracte. Potrivit sursei citate, există mai multe tipuri de swapuri: swap pe rata dobânzii, valutar, pe mărfuri sau pe acțiuni. Cel mai utilizat contract swap este cel pe rata dobânzii.

Ce sunt swapurile și cum se tranzacționează

După cum arată și ghidul realizat de investopedia.com, un swap este un contract derivat prin care două părți schimbă fluxurile de numerar sau valoarea a două active. Cele mai multe swapuri implică fluxuri de numerar bazate pe o sumă de bani, cum ar fi un împrumut.

Referitor la ce sunt swapurile, trebuie menționat că ele nu se tranzacționează pe burse. Swapurile sunt contracte nestandardizate ce se tranzacționează doar pe piețe OTC (over-the-counter) prin negocierea directă dintre părțile implicate, fără supravegherea unei burse. Părțile implicate negociază direct în privința condițiilor și a clauzelor contractuale.

Așadar, termenii contractului sunt negociați de părți, iar apoi sunt formalizați într-un contract legal. Contractul va include aspecte precum: ce anume va fi schimbat și de către cine, valoarea capitalului, scadența contractului.


Fluxurile de numerar care sunt schimbate sunt calculate pe baza termenilor din contract (poate fi vorba de rata dobânzii, de un indice sau de un alt instrument financiar).

Cine folosește swapuri

De regulă, contractele swap sunt încheiate între companii, instituții financiare și alte asemenea entități. Investitorii de retail nu fac de obicei tranzacții cu swapuri. Investitorii de retail sunt persoane fizice sau juridice care cumpără și vând titluri pe contul lor și în nume propriu, se arată în ghidul „Investitorului de retail” realizat de Bursa de Valori București.

Swapurile sunt utilizate mai ales de investitorii instituționali precum băncile și alte instituții financiare (fonduri de pensii, fonduri de investiții, companii de asigurări etc), guverne și de unele corporații.

Ce sunt swapurile și ce rol au

După cum arătam mai sus, un swap le permite părților contractante să schimbe fluxuri de numerar. De pildă, o entitate care primește sau plătește o rată fixă a dobânzii poate prefera să o schimbe cu o rată variabilă a dobânzii (sau invers). Ori deținătorul unui activ generator de fluxuri de numerar își poate dori să îl schimbe pentru fluxurile de numerar generate de un alt activ, mai notează investopedia.com.

Scopul unui astfel de swap este acela de a gestiona o varietate de riscuri, ca de exemplu riscul reprezentat de creșterea ratei dobânzii, riscul valutar sau riscul de preț.

De asemenea, un swap poate avea drept scop obținerea de finanțare la o rată a dobânzii mai favorabilă decât prin alte mijloace sau poate specula cu privire la diferența viitoare dintre fluxurile de numerar schimbate.

ce sunt swapurile
Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Exemplu de swap

Înțelegem mai bine ce sunt swapurile dintr-un exemplu explicat în detaliu de investopedia.com. Să presupunem că o companie numită A a emis 1 milion de dolari în obligațiuni pe 5 ani cu o rată anuală variabilă a dobânzii definită drept rata dobânzii practicată pe pieța interbancară londoneză (LIBOR) plus 1,3%. Presupunem că în acest moment LIBOR este de 2,5% iar conducerea companiei A este îngrijorată că rata dobânzii ar putea crește.

Așa că A găsește o altă companie, X, care este dispusă să-i plătească lui A o rată anuală LIBOR plus 1,3% pentru suma de 1 milion de dolari timp de 5 ani. Cu alte cuvinte, X va finanța plățile de dobânzi ale A pentru cea mai recentă emisiune de obligațiuni a companiei. În schimb, A va plăti către X o rată anuală fixă de 5% pentru capitalul de 1 milion de dolari, timp de 5 ani.

A va beneficia de swap dacă ratele dobânzii cresc semnificativ pe parcursul următorilor 5 ani. În schimb, X va beneficia de swap dacă ratele dobânzii scad, dacă nu se schimbă sau în cazul în care cresc câte puțin.

Ce sunt swapurile – exemplu de swap pe rata dobânzii

Ghidul prezintă două scenarii cu privire la evoluția LIBOR. În primul scenariu, LIBOR crește cu 0,75% pe an. Compania A trebuie să plătească către X 225.000 de dolari pentru întreaga perioadă de 5 ani, sumă reprezentată de rata dobânzii fixe de 5% pentru 1 milion de dolari.

În acest scenariu, A a intuit bine viitoarea creștere a ratelor dobânzii și a beneficiat de pe urma swapului deoarece a plătit cu 15.000 de dolari mai puțin decât ar fi trebuit să plătească dacă rămânea cu o rată variabilă. Prognoza companiei X a fost însă incorectă, așa că a pierdut 15.000 de dolari prin swap deoarece rata dobânzii a crescut mai repede decât se așteptase.

În al doilea scenariu, LIBOR crește cu 0,25% pe an. În acest caz ratele dobânzilor cresc lent, iar A trebuie să-i plătească companiei X cu 35.000 de dolari în plus decât dacă ar fi rămas pe o rata a dobânzii variabilă. X beneficiază de pe urma swapului deoarece prognoza sa a fost corectă.

Foto: PublicDomainPictures / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt swapurile ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate

Ce sunt contractele forward. Diferența față de contractele futures

Ce sunt contractele futures, ce scop au și cum se tranzacționează

Ce sunt contractele de opțiuni, ce rol au și cum protejează o investiție

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: