marți

16 iulie, 2024

riscurile inteligenței artificiale

13 decembrie, 2023

Tehnologiile AI sunt tot mai utilizate în prezent, în numeroase industrii și sectoare economice, însă există și îngrijorări cu privire la riscurile inteligenței artificiale.

Care sunt beneficiile inteligenței artificiale

Inteligența artificială are numeroase beneficii, cum ar fi reducerea erorilor umane, rezolvarea mult mai rapidă a unor sarcini, identificarea unor tipare sau tendințe pe care oamenii nu le observă sau analiza unor volume uriașe de date, care depășesc capacitatea umană.

În acest articol poți citi pe larg care sunt avantajele inteligenței artificiale.


Totuși, există și temeri legate de dezvoltarea tehnologiilor AI.

Riscurile inteligenței artificiale – șomaj

1. Pierderea locurilor de muncă din cauza automatizării

Una dintre cele mai răspândite temeri legate de AI este pierderea locurilor de muncă din cauza automatizării. Într-adevăr, tehnologiile AI și roboții au înlocuit deja munca umană în unele domenii, ca de exemplu în call centere sau în fabrici. Și există potențial ca și joburile din alte sectoare economice să resimtă un impact puternic, ca de exemplu cele din marketing, jurnalism, medicină, drept, agricultură sau design.

Experții oferă însă estimări diferite cu privire la câte locuri de muncă vor fi eliminate. De exemplu, în anii 2010, Michael Osborne și Carl Benedikt Frey estimau că 47% dintre locurile de muncă din SUA sunt expuse unui „risc ridicat” de automatizare, în timp ce un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a clasificat doar 9% dintre locurile de muncă din SUA ca având „risc ridicat”, potrivit Wikipedia.org.

Riscurile inteligenței artificiale generative


Iar Goldman Sachs estimează că sistemele generative AI de tipul ChatGPT ar putea afecta sau înlocui complet 300 de milioane de joburi.

Diferența față de valurile anterioare de automatizare este că, de această dată, multe locuri de muncă din clasa de mijloc pot fi eliminate de inteligența artificială, nu doar joburile ce implică muncă fizică. În 2015, „The Economist” a scris că există îngrijorarea că inteligența artificială ar putea însemna pentru „gulerele albe” ce a înseamnat puterea aburului pentru „gulerele albastre” în timpul Revoluției Industriale.

Conform unor date citate de mspoweruser.com, în mai 2023, dispariția a 3.900 de joburi din SUA a fost direct legată de inteligența artificială.

Riscurile inteligenței artificiale – accesul la date personale

2. Riscuri privind confidențialitatea și securitatea datelor personale

Un alt pericol asupra căruia atrag atenția specialiștii este legat de confidențialitatea și securitatea datelor utilizatorilor de tehnologii AI sau pur și simplu ale cetățenilor în general. Un exemplu dat de publicația builtin.com se referă la utilizarea de către China a tehnologiei de recunoaștere facială în birouri, școli și alte instituții. În acest fel guvernul chinez poate strânge suficiente date pentru a monitoriza activitățile, relațiile și opiniile politice ale unei persoane.

Aceste informații pot fi procesate apoi de algoritmi AI care au capacitatea de a analiza volume uriașe de date într-un timp foarte scurt.

Temerile privind confidențialitatea și securitatea datelor personale nu se opresc la modul în care astfel de informații pot fi folosite de regiumurile autoritare din diverse state din lume.

Riscurile inteligenței artificiale – sistemele de recomandare

Chiar și când un utilizator navighează pe internet, anumite informații sunt colectate de algoritmi, iar ulterior rețelele de publicitate din Google sau Facebook îi recomandă diverse produse și servicii în funcție de interesele sale. Este vorba despre așa-numitele sisteme de recomandare.

Un sistem de recomandare este un algoritm AI, de obicei asociat cu învățarea automată, care utilizează big data pentru a le sugera sau recomanda consumatorilor anumite produse sau servicii, se arată pe site-ul companiei nvidia.com.

Sistemele de recomandare sunt instruite să înțeleagă preferințele utilizatorilor folosind date referitoare la deciziile și interacțiunile anterioare ale acestora. Datele culese se referă la afișarea anumitor pagini, la click-uri pe anumite produse ori servicii, la aprecierile date pe Facebook sau la achizițiile propriu-zise făcute de utilizatori.

Datorită capacității lor de a prezice interesele și dorințele consumatorilor la un nivel extrem de personalizat, sistemele de recomandare sunt preferatele furnizorilor de conținut și de produse. Sistemele de recomandare pot conduce consumatorii către aproape orice produs sau serviciu care îi interesează, de la haine la vacanțe, sau de la videoclipuri la cărți.

Unii utilizatori consideră că sistemele de recomandări creează premisele unei ingerințe în viața lor privată, și nu vor ca giganții tech să aibă la acces la date referitoare la preferințele lor.

riscurile inteligenței artificiale
Foto: geralt / pixabay.com

Care sunt pericolele inteligenței artificiale

3. Dezinformare și deepfake

În contextul discuției despre riscurile inteligenței artificiale trebuie menționat că sistemele AI pot fi folosite pentru a dezinforma și a genera deepfake-uri, devenind astfel o amenințare la adresa democrației, se arată într-un articol de pe site-ul Universității Stanford.

De exemplu, la începutul lunii noiembrie, chiar înaintea alegerilor locale din Republica Moldova, pe intenet a apărut un deepfake video în care președintele Maia Sandu purta un văl islamic și își anunța demisia. De asemenea, ea îi îndemna pe oameni să voteze un candidat prorus la primăria Chișinăului. Clipul a adunat mii de aprecieri și de comentarii și a fost distribuit de sute de ori pe Facebook.

După cum arată specialiștii de la Stanford, există pericolul ca tehnologiile AI să fie folosite de infractori, regimuri autoritare, extremiști ideologici sau diverse grupuri de interese speciale, pentru a manipula oamenii în scopul câștigului economic sau al avantajului politic.

Riscurile inteligenței artificiale – ce este riscul existențial

4. Riscul existențial și distrugerea umanității

Deși pare mai degrabă un scenariu de film, în societate există temeri reale cu privire la faptul că inteligența artificială ar putea dezvolta o conștiință proprie, devenind atât de puternică încât umanitatea ar putea pierde controlul asupra ei. Această posibilă amenințare este cunoscută și sub numele de „risc existențial”.

Ființele umane domină alte specii deoarece creierul uman posedă capacități care le lipsesc altor animale. Dacă AI ar deveni mai inteligentă decât omenirea (devenind suprainteligentă), atunci ar fi dificil sau imposibil de controlat. Așa cum soarta gorilelor depinde de bunăvoința umană, la fel și soarta umanității ar putea depinde de acțiunile unei mașini superinteligente, arată unele voci, potrivit Wikipedia.org.

Pe cale de consecință, progresul substanțial în AI ar putea duce la dispariția omului sau la o catastrofă globală ireversibilă.

Riscurile inteligenței artificiale – ce spun experții

Opiniile experților sunt împărțite, însă personalități precum Stephen Hawking, Bill Gates sau Elon Musk și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul existențial reprezentat de AI.

În martie 2023, Elon Musk a semnat o scrisoare de la Institutul pentru Viitorul Vieții, prin care se cerea stoparea instruirii avansate a AI până când acest domeniu va fi reglementat corespunzător.

De asemenea, în mai 2023, Centrul pentru Siguranța AI a lansat o declarație comună semnată de mai mulți experți în domeniul AI, care arata că „atenuarea riscului de dispariție din cauza AI ar trebui să fie o prioritate globală alături de alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear.”

În anul 2016, fizicianul Stephen Hawking a vorbit despre riscurile AI la deschiderea Centrului Leverhulme pentru Viitorul Inteligenței de la Universitatea Cambridge, un institut care studiază ritmul rapid de dezvoltare al tehnologiilor AI și impactul lor asupra societății.

Cu această ocazie, Hawking a avertizat că apariția unei inteligențe artificiale foarte puternice va fi „fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i s-a întâmplat vreodată omenirii”, potrivit „The Guardian”.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre riscurile inteligenței artificiale ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în afaceri. 3 aplicații ce schimbă business-urile
Inteligența artificială în management. 5 moduri de sprijin al liderilor
Inteligența artificială în recrutare. 3 moduri în care e folosită AI
Inteligența artificială în medicină. 5 aplicații și 4 beneficii
Inteligența artificială exemple. 5 produse cu tehnologie AI
Companii de inteligență artificială. Listă cu 10 corporații
Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat
Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: