Inteligența artificială în justiție nu mai este o idee întâlnită doar în filme. La ora actuală există numeroase aplicații AI utilizate în sistemul judiciar și siguranță publică.
Ce este inteligența artificială
Înainte de a detalia cum este folosită inteligența artificială în justiție vom explica, pe scurt, ce este inteligența artificială.
La mijlocul anilor ’50, John McCarthy, considerat „părintele inteligenței artificiale”, a definit domeniul AI din știința calculatoarelor drept „știința de a face mașini inteligente”, se arată în studiul „Using Artificial Intelligence to Address Crimnal Justice Needs” („Folosirea inteligenței artificiale pentru a răspunde nevoilor sistemului penal”), realizat de Institutul Național al Justiției din SUA (NIJ).
Inteligența artificială se referă la capacitatea unei mașini de a percepe și de a răspunde la mediul înconjurător în mod independent, și de a îndeplini sarcini care ar necesita de regulă inteligență umană și procese de luare a deciziilor, însă fără intervenție umană directă.
Un aspect al inteligenței umane este capacitatea de a învăța din experiență. Învățarea automată este o aplicație care imită această abilitate și le permite mașinilor și software-ului să învețe din experiență.
AI și recunoașterea tiparelor
Revenind la inteligența artificială în justiție, recunoașterea modelelor este foarte importantă în special din perspectiva justiției penale, mai arată sursa citată.
Oamenii sunt eficienți în ceea ce privește recunoașterea tiparelor. Datorită experienței acumulate, ei învață să diferențieze, în fiecare zi, între obiecte, persoane, emoții umane complexe și diverse informații.
AI încearcă să reproducă această capacitate umană. De exemplu, algoritmii capabili să învețe folosesc seturi de date pentru a învăța cum să identifice oamenii pe baza imaginilor sau pentru a observa anumite pattern-uri și obiceiuri de shopping online.
Cum poate fi folosită inteligența artificială în justiție
În lista de mai jos se regăsesc mai multe exemple de moduri în care inteligența artificială poate fi folosită în justiție, în aplicarea legii și în siguranța publică:
1. Recunoașterea facilă este o aplicație AI deja folosită în numeroase moduri. Ea poate fi găsită peste tot, atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Analiștii de informații se bazează adesea pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere pentru a ajuta la stabilirea identității și a locației unei anumite persoane.
Dar examinarea volumului uriaș de imagini și videoclipuri posibil relevante, într-o manieră precisă și rapidă, este o sarcină laborioasă, care necesită timp. În plus, există un mare potențial de eroare umană din cauza oboselii și a altor factori. Însă mașinile și programele inteligente nu obosesc.
În SUA, în cadrul proiectului Janus, se efectuează teste privind utilizarea algoritmilor capabili să învețe pentru a distinge între mai multe persoane analizând trăsăturile faciale, așa cum ar face și un analist uman.
Inteligența artificială în justiție – detectarea fraudelor
2. Sistemele de siguranță în trafic dotate cu AI pot identifica mai ușor încălcările regulilor rutiere.
3. Algoritmii AI sunt folosiți în medicină pentru interpretarea unor imagini. Acest lucru poate avea implicații importante pentru sistemul judiciar, atunci când medicii legiști trebuie să determine cauza morții unei persoane.
4. Detectarea fraudelor este un alt domeniu unde inteligența artificială în justiție poate fi de ajutor. Programele dotate cu inteligență artificială pot analiza volume mari de date și pot învăța să recunoască tiparele noi sau pattern-urile atipice.
AI poate descoperi anumite neconcordanțe și poate identifica în acest mod rețelele criminale.
AI și analiza ADN
5. Analiza ADN produce volume mari de date complexe în format electronic. Aceste date conțin anumite tipare, dintre care unele pot fi dincolo de capacitatea umană de detecție, se mai arată în studiul NIJ.
Pentru a explora acest domeniu, cercetători de la Universitatea Syracuse au făcut un parteneriat cu Centrul pentru Criminalistică Onondaga din statul New York, încercând să combine abordările ce implicau analiști umani cu data mining și agloritmi AI.
Echipa a folosit această abordare hibridă pentru a separa și identifica profilele de ADN individuale, încercând să reducă punctele slabe inerente folosirii unei singure metode.
Deși este nevoie de mai multe studii în domeniu, cercetările de până acum arată că tehnologia AI are potențialul de a ajuta în realizarea acestor analize complicate.
Inteligența artificială în justiție și realizarea de prognoze
6. Aplicațiile AI pot face previziuni cu privire la rata criminalității în diferite zone, ceea ce poate duce la o alocare mai eficientă a resurselor poliției. De asemenea, pot prezice comportamentul mulțimilor și pot identifica tipare ale criminalității.
Analiza predictivă este un proces complex care utilizează volume mari de date cu scopul de a face prognoze și a formula posibile rezultate.
În justiția penală, această sarcină cade de regulă în seama poliției și a altor profesioniști din sistemul judiciar. Pentru a putea face acest lucru, ei trebuie să dobândească experiență de-a lungul a multor ani de practică în domeniu. Astfel de sarcini iau foarte mult timp și, în plus, activitățile de acest gen sunt supuse erorii umane și părtinirii.
Însă AI poate analiza volume mari de informații din jurisprudență, din mass media sau din alte surse și poate identifica diverse acțiuni ilegale, poate face previziuni și îi poate identifica pe cei aflați în pericol de a deveni victimele infractorilor.
De asemenea, AI poate analiza volume mari de date din dosare pentru a prezice potențialul de recidivă penală.
Inteligența artificială în justiție – identificarea armelor de foc
7. Identificarea armelor de foc este un alt domeniu în care poate fi folosită inteligența artificială. În cadrul unui proiect finanțat de NIJ, Cadre Research Labs a analizat fișiere audio cu sunete de focuri de armă de pe smartphone-uri și alte dispozitive inteligente.
Cercetarea a pornit de la premisa că sunetele produse de focurile de armă au un anumit conținut și calitate în funcție de tipul de armă și de muniție, de locul unde s-au produs și de tipul de device folosit pentru înregistrarea sunetelor.
Folosind modele matematice, cercetătorii de la Cadre încearcă să dezvolte algoritmi pentru a detecta tipurile de arme și de muniție folosite sau numărul de arme utilizate. Toate acestea ar putea ajuta autoritățile în investigarea infracțiunilor.
Foto: NoName_13 / WilliamCho / pixabay.com
Dacă acest articol despre inteligența artificială în justiție ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple
Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii
Un răspuns
Chiar zilele trecute am vazut un film cu departamentul Pre Crima, unde cei ce nu comisesera inca nici o crima erau prinsi inainte si incarcerati….Bine inteles ca sunt n erori in acest proces si bineinteles ca snt indivizi care vor profita de el… Suntem deja ucisi fiscal, rutier, inconjurati de coruptie, nepotism si cinism extrem al clasei politice. Credti ca clasei politice ii paa in vreun fel de legile care sunt date exclusiv pentru plebe??? Are vreun impact publicarea unui milion de articole ? In ultimii zeci de ani nu se vede aproape deloc vreun progres, afaa de libertatea de minti si vorbi orice pe la televizor pe bani grei, prostire populatiei cu televizorl si presa aservita in 99% din cazzur. Au vreun efect miile de investigatii ale jurnalistilor onesti sau ale celor cativa politisti onesti ? cei ce fac vreo evaziune fiscala aparenta gen jean valjean, pentru supravetuire, sunt facuti terci pe viata. Cei ce sunt inselati si pot dovedi cu varf si indesat raman cu pagubele si cei ce au furat milioane, zeci sau sute de milioane de euro in cardasie cu marile companii primesc in cel mai bun caz cativa anisori la racoare calduroasa fara ca vreodata prejudiciile sa fie recuperate… Mi-e aroape imposibil sa pot crede ca este vreun viitor pentru aceasta rasa care isi spune in mod ipocrit umanitate…