ce poate face chat gpt

25 septembrie, 2023

În acest articol vom detalia ce poate face Chat GPT, ce aplicații are și cum îi poate ajuta pe utilizatori în rezolvarea sarcinilor.

Ce este Chat GPT

Înainte de a explica ce poate face Chat GPT vom explica, pe scurt, ce este acest chatbot. Un chatbot este o aplicație software sau o interfață web care își propune să imite conversația umană prin interacțiuni sub formă de text sau de voce.

Potrivit Wikipedia.org, chatboții moderni sunt, de regulă, online, și folosesc sisteme de inteligență artificială care sunt capabile să mențină o conversație cu un utilizator în limbaj natural, simulând modul în care s-ar comporta un om ca partener de discuție.


Astfel de tehnologii folosesc aspecte legate de procesarea limbajului natural și de procesele de învățare în profunzime.

Într-un articol realizat de BBC Science Focus, GPT-3, GPT-3.5 și GPT-4 sunt definite drept modele AI de procesare a limbajului, capabile de a genera text precum interlocutorii umani, și care au numeroase aplicații, inclusiv traduceri din diferite limbi, modelarea limbajului și generarea de text pentru chatboți.

Ce poate face Chat GPT și cine l-a creat

Numele ChatGPT vine de la „Chat Generative Pre-trained Transformer”, și a fost lansat de OpenAI în noiembrie 2022.

OpenAI este un laborator de cercetare a inteligenței artificiale (AI) cu sediul central în San Francisco, SUA. OpenAI are în componență corporația cu scop lucrativ OpenAI L.P. și organizația non-profit OpenAI Inc.


Imediat după lansare, ChatGPT a cunoscut un succes uriaș, iar până în ianuarie 2023 a devenit aplicația software pentru consumatori cu cea mai mare creștere din istorie, ajungând la peste 100 de milioane de utilizatori. Totodată, compania OpenAI a ajuns să fie evaluată la 29 de miliarde de dolari, conform Wikipedia.org.

Cât costă Chat GPT

Versiunea gratuită a ChatGPT se numește GPT-3.5, și poate fi accesată de oricine pe site-ul companiei. Utilizatorul nu trebuie decât să își creeze un cont, iar apoi să se autentifice, după care poate folosi liber chatbot-ul.

La ora actuală, GPT-3.5 este unul dintre cele mai puternice modele AI de procesare a limbajului, având 175 de miliarde de parametri.

Recent, compania a lansat și o versiune nouă, ChatGPT-4, însă aceasta este disponibilă numai pentru abonații care plătesc pentru ea. Prețul abonamentului este de 20 de dolari pe lună.

Aplicații ale Chat GPT

Revenind la ce poate face Chat GPT, aplicația software poate fi utilizată în foarte multe moduri:

1. Chat GPT poate răspunde la întrebări. Una dintre caracteristicile cheie ale chatbot-ului dezvoltat de OpenAI este abilitatea de a genera răspunsuri în timp real, precum într-o conversație între doi oameni, pe baza input-ului utilizatorului, se arată într-un ghid publicat pe site-ul University of Central Arkansas, SUA. Chat GPT poate oferi răspunsuri naturale pe un ton conversațional.

2. Chatbot-ul poate genera povești, eseuri, piese de teatru, scenarii de film sau poezii, inclusiv diverse texte în stilul anumitor autori. De pildă, ChatGPT poate scrie poezii în stilul lui Byron sau texte în stilul autorului Mark Twain.

De asemenea, poate genera eseuri și lucrări despre foarte multe subiecte, inclusiv despre subiecte din domenii complexe precum mecanica cuantică, în doar câteva secunde.

De altfel, posibilitatea ca elevii sau studenții să folosească ChatGPT pentru a-și face temele sau lucrările cerute de profesori a reprezentat una dintre principalele controverse legate de ChatGPT. Din acest motiv, unele școli (precum școlile publice din statul New York) au interzis folosirea chatbot-ului.

Ce poate face Chat GPT – aplicații

3. Programul poate face traduceri din diferite limbi.

4. ChatGPT poate rezolva ecuații matematice și poate scrie formule.

5. Poate scrie cod în limbaje de programare.

6. Chatbot-ul poate clasifica diverse lucruri și poate face rezumate.

7. ChatGPT poate fi un instrument extrem de util pentru brainstorming, deoarece poate genera foarte rapid extrem de multe idei.

ce poate face chat gpt
Foto: geralt / pixabay.com

Ce poate face Chat GPT – aplicații în sănătate

8. Aplicația AI poate găsi anumite informații sau seturi de date. Astfel, aplicația software poate căuta în diferite baze de date online și poate găsi informațiile necesare. De asemenea, este capabilă să tragă concluzii pe baza informațiilor analizate.

Recent, publicația Today.com a relatat cazul unui băiat din SUA care a mers timp de 3 ani la medici deoarece avea dureri cronice. De-a lungul timpului a fost consultat de 17 medici, însă niciunul nu a reușit să îi pună diagnosticul corect.

După ani de consultații, mama băiatului în vârstă de 7 ani a decis să apeleze la inteligența artificială pentru a încerca să găsească boala de care suferea fiul ei. A introdus în chat toate informațiile medicale referitoare la starea de sănătate a copilului, inclusiv cele din RMN-uri.

Chat GPT a analizat datele și a sugerat că băiatul ar putea suferi de sindromul cordonului legat, o afecțiune a măduvei spinării. Investigațiile medicale realizate ulterior au demonstrat că Chat GPT a identificat în mod corect boala.

Intervievată de Today.com, mama băiatului a spus că toți medicii au analizat cazul strict din perspectiva propriei specializări, fără să facă legătură între diversele simptome, așa cum a reușit aplicația AI.

Ce poate face Chat GPT – exemple

9. Aplicația AI îi poate ajuta pe utilizatori să-și alcătuiască un CV.

10. ChatGPT îi poate ajuta pe internauți să își organizeze diverse sarcini sau activități, ca de exemplu o vacanță.

11. ChatGPT-4 poate crea site-uri și poate completa formulare fiscale.

12. De asemenea, ChatGPT-4 este capabil să creeze o rețetă culinară pornind de la o imagine cu ingrediente.

Ce nu poate face ChatGPT

Însă într-o discuție despre ce poate face Chat GPT trebuie să avem în vedere și limitele acestui software AI.

ChatGPT este limitat la limbaj, fie el scris sau vorbit. Nu poate produce video, sunete sau imagini precum alte programe dotate cu inteligență artificială, precum Dall-E.

De asemenea, versiunea gratuită a ChatGPT are informații limitate. Mai exact, răspunsurile sale se bazează doar pe informații disponibile până în anul 2021. Cele mai recente evenimente și descoperiri din ultimii 2 ani nu vor fi incluse în răspunsurile chatbot-ului deoarece acesta nu are acces la ele.

De asemenea, uneori ChatGPT oferă răspunsuri greșite ori fără sens sau chiar inventează informații. Acest comportament a fost denumit „halucinație”.

De exemplu, un avocat din New York a fost amendat cu 5.000 de dolari după ce a folosit ChatGPT pentru a documenta jurisprudența într-un anumit caz. El nu a verificat dacă precedentele citate de programul AI erau corecte. În realitate, ChatGPT inventase toate cazurile citate.

Magistratul care a judecat cazul a arătat că nu este nimic „intrinsec greșit” în a folosi „progresele tehnologice” și „un instrument fiabil de inteligență artificială pentru asistență”. Însă avocatul ar fi trebuit să verifice informațiile, asigurându-se de acuratețea lor, a mai arătat judecătorul.

Foto: geralt / tungnguyen0905 / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce poate face Chat GPT ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în agricultură. 3 avantaje majore și 10 aplicații

Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări

Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple

Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: