marți

16 iulie, 2024

ce înseamnă big data

17 noiembrie, 2023

În acest articol vom explica ce înseamnă big data și care sunt modurile în care volumele mari de date sunt folosite la ora actuală de companii.

Big data – definiție

Big data se referă la seturi de date care sunt prea mari sau prea complexe pentru a fi gestionate de softuri tradiționale de procesare a datelor, se arată într-o definiție oferită de Wikipedia.org.

Potrivit companiei Oracle, big data se referă la date cu o varietate mare, ce sunt primite în volume și la viteze tot mai mari. De altfel, aceste 3 caracteristici („cei 3 V” – varietate, volum, viteză) sunt atributele de bază ale big data.


După cum arată și Institutul SAS, o companie americană ce dezvoltă software de analiză, sintagma „big data” descrie volumele mari de date – atât structurate, cât și nestructurate – care sunt dificil de gestionat și care inundă companiile, organizațiile și instituțiile în fiecare zi. Important este ce fac entitățile respective cu big data. Mai exact, aceste date pot fi analizate pentru a obține informații pe baza cărora să fie luate decizii mai bune.

Ce înseamnă big data – explicație

Big data reprezintă o combinație de date structurate, semistructurate și nestructurate colectate de organizații, și care pot fi procesate și analizate pentru obținerea de informații. De asemenea, datele pot fi utilizate în proiecte de învățare automată sau modelare predictivă, arată și publicația techtarget.com.

Cu alte cuvinte, big data constau în seturi de date mai mari și mai complexe, ce provin în special din surse noi de date. Aceste seturi sunt atât de voluminoase încât softurile obișnuite de procesare a datelor nu le pot gestiona.

Pe de altă parte, aceste volume masive de date pot fi folosite pentru a rezolva multe dintre problemele pe care organizațiile nu le puteau rezolva anterior. La ora actuală, big data reprezintă un capital. De exemplu, în cazul marilor companii de tehnologie din lume, o mare parte din valoarea lor provine din datele la care au acces, și pe care le analizează în mod constant pentru a deveni mai eficiente și a dezvolta noi produse.


De asemenea, descoperirile tehnologice recente au redus exponențial costurile de stocare și de procesare a datelor, astfel încât companiile pot lua decizii de business mai precise bazându-se pe date accesibile, stocate la un cost redus.

„Cei 3 V” ai big data

Înțelegem mai bine ce înseamnă big data dacă știm ce sunt „cei 3 V”. Aceste 3 caracteristici au fost identificate pentru prima dată în anul 2001 de Doug Laney, analist la firma de consultanță Meta Group Inc.

Cele 3 caracteristici se referă la:

Volum. Procesarea big data presupune prelucrarea unor volume mari de date, ca de exemplu feed-urile de pe Twitter, fluxurile de click-uri de pe o pagină web sau dintr-o aplicație de pe telefon. În cazul unor organizații, volumul poate fi de câteva zeci de terabiți, în timp ce în cazul altora poate ajunge la sute de petabiți, se mai arată în ghidul Oracle.

Viteză. Această caracteristică se referă la frecvența ridicată cu care sunt primite și (eventual) procesate datele. De exemplu, unele device-uri smart conectate la internet operează în timp real sau aproape în timp real, și vor avea nevoie de evaluare extrem de rapidă.

Varietate. Aceasta se referă la numeroasele tipuri de date disponibile. Conform sursei citate, tipurile de date tradiționale erau structurate și se potriveau perfect într-o bază de date. Însă, odată cu apariția și dezvoltarea big data, datele ajung într-o formă nestructurată sau semistructurată, cum ar fi text, audio, video, și care necesită o preprocesare adițională.

ce înseamnă big data
Foto: Tumisu / pixabay.com

Ce înseamnă big data și de ce sunt importante

Sistemele care procesează și stochează big data, precum și instrumentele de analiză a volumelor mari de date, au devenit o componentă obișnuită a arhitecturii de gestionare a datelor în organizații, mai arată techtarget.com.

Conform sursei citate, companiile folosesc big data pentru diverse scopuri:

  • îmbunătățirea operațiunilor;
  • oferirea de servicii mai bune pentru clienți;
  • crearea unor campanii de marketing personalizate etc.

Toate aceste acțiuni pot, în cele din urmă, să crească veniturile și profiturile companiilor. Astfel, companiile care folosesc eficient big data dețin un potențial avantaj competitiv față de celelalte, deoarece sunt capabile să ia decizii de business mai informate, și într-un timp mai scurt.

Ce înseamnă big data și cum sunt folosite

Iată câteva exemple pentru modul în care big data pot fi utilizate de diverse organizații și companii:

1. Big data oferă informații valoroase despre clienți, pe care companiile le pot utiliza pentru a-și perfecționa marketingul, reclamele țintite și promoțiile. În acest mod, firmele își pot crește ratele de conversie. Atât datele istorice, cât și cele în timp real, pot fi analizate pentru a evalua preferințele în evoluție ale consumatorilor.

2. Big data sunt folosite și de medici și cercetători din domeniul medical pentru a diagnostica diverse boli. De asemenea, datele obținute din fișele medicale electronice, site-urile de social media, paginile de internet și alte surse le oferă spitalelor și agențiilor guvernamentale informații actualizate despre eventualele focare de boli infecțioase.

Exemple de big data

3. În industria energetică, big data ajută companiile de petrol și gaze să identifice locațiile potențiale de foraj și să monitorizeze operațiunile conductelor. Iar furnizorii de energie folosesc big data pentru a supraveghea rețelele de electricitate.

4. Firmele de servicii financiare utilizează sisteme big data pentru managementul riscurilor și pentru a analiza în timp real date din piață.

5. Producătorii și companiile de transport se bazează pe big data pentru a-și gestiona lanțurile de aprovizionare și pentru a optimiza rutele de livrare.

Ce înseamnă big data și de unde provin aceste date

Big data provin dintr-o mulțime de surse, ca de exemplu:

  • sistemele de procesare a tranzacțiilor financiare;
  • bazele de date ale clienților;
  • e-mail-urile;
  • dosarele medicale;
  • fluxurile de click-uri de pe paginile web;
  • aplicațiile mobile;
  • rețelele de socializare;
  • piețele financiare;
  • condițiile meteo;
  • condițiile de trafic;
  • big data includ și datele generate de diverse echipamente și device-uri, cum ar fi fișierele de rețea și server, sau datele primite de senzorii diverselor echipamente industriale;
  • imaginile, clipurile video și audio pot fi și ele forme de big data.

Foto: jensenartofficial / Tumisu / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce înseamnă big data ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Mașini autonome exemple. Companii ce oferă servicii de robotaxi
RO e-Factura. Obligațiile impuse firmelor de ANAF din 2024

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: