joi

9 mai, 2024

inteligența artificială în medicină

26 octombrie, 2023

Tehnologiile ce utilizează inteligența artificială în medicină pot avea numeroase beneficii atât pentru pacienți, dar și pentru cadrele medicale.

Ce înseamnă folosirea inteligenței artificiale în medicină

Inteligența artificială în medicină constă în utilizarea modelelor de învățare automată (machine learning) pentru a căuta date medicale și pentru a descoperi informații care să ajute la îmbunătățirea stării de sănătate și a experienței pacienților, se arată într-un ghid realizat de compania IBM.

Algoritmii AI și alte aplicații bazate pe inteligența artificială sunt utilizați pentru a-i sprijini pe profesioniștii din medicină atât în spitale, cât și în cadrul cercetărilor.

Asistarea medicilor în luarea deciziilor


La ora actuală, cele mai comune utilizări ale AI în medicină constau în analiza imagistică și asistarea medicilor în luarea deciziilor.

Furnizând acces rapid la informații sau cercetări relevante pentru pacienți, instrumentele de asistență pentru deciziile clinice ajută cadrele medicale să ia decizii cu privire la tratamente, medicamente și alte nevoi ale pacienților.

AI și imagistica medicală

În ceea ce privește imagistica medicală, instrumentele AI sunt folosite pentru a analiza radiografii, scanări CT sau RMN sau alte imagini, scopul fiind de a descoperi eventuale leziuni sau anomalii pe care un radiolog uman le-ar putea rata.

Inteligența artificială în medicină – exemple

Compania IBM oferă și câteva exemple de cum poate fi utilizată inteligența artificială în medicină:


1. Detectarea și diagnosticarea bolilor. Aplicațiile AI nu au nevoie de odihnă, așa că pot evita comiterea unor erori inerente activității umane. De asemenea, modelele de învățare automată ar putea fi folosite pentru a monitoriza semnele vitale ale pacienților, alertându-i pe medici în cazul în care apar anumiți factori de risc.

Deși dispozitivele medicale, cum ar fi monitoarele cardiace, pot urmări semnele vitale, AI poate colecta date de la acele dispozitive și poate investiga existența unor afecțiuni mai complexe, cum ar fi septicemia. De pildă, un client IBM a dezvoltat un model AI predictiv pentru bebelușii născuți prematur, care este precis în procent de 75% în detectarea septicemiei severe.

Un alt exemplu, oferit într-un articol de pe site-ul Universității Harvard, se referă la un algoritm AI care ar putea să detecteze probabilitatea de a avea un cheag arterial analizând datele privind ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Utilizarea AI în medicină

2. Tratament personalizat. Medicina de precizie ar putea beneficia de pe urma asistenței virtuale oferite de AI. Deoarece modelele AI pot învăța și reține preferințele, inteligența artificială în medicină poate fi folosită pentru a le oferi pacienților recomandări personalizate în timp real, non-stop.

3. Imagistica medicală. AI joacă deja un rol important în imagistica medicală. Cercetările au arătat că inteligența artificială alimentată de rețele neuronale artificiale poate fi la fel de eficientă precum radiologii umani în detectarea semnelor de cancer de sân, precum și a altor afecțiuni, mai notează IBM.

Dincolo de faptul că îi ajută pe medici să identifice semnele timpurii ale bolilor, AI poate ajuta la gestionarea numărului ridicat de imagini medicale cărora medicii trebuie să le țină evidența. AI poate detecta o secțiune vitală din istoricul unui pacient și poate prezenta imaginile relevante.

Inteligența artificială în medicină – aplicații

În toamna anului 2018, cercetătorii de la Spitalul Universitar Național din Seul, Coreea de Sud, au dezvoltat un algoritm numit DLAD (detecție automată bazată pe învățare în profunzime) pentru a analiza radiografiile toracice și a detecta înmulțirea anormală a celulelor, ca de exemplu cele potențial canceroase.

Performanța algoritmului a fost comparată cu abilitățile de detectare ale mai multor medici (folosind aceleași imagini). Algoritmul AI a demonstrat abilități mai bune decât 17 din cei 18 medici testați, se mai arată pe site-ul Harvard.

Un alt algoritm a fost creat de cercetătorii de la Google AI Healthcare, în toamna anului 2018. Ei au creat un algoritm de învățare numit LYNA (asistent pentru detectarea nodulilor limfatici), care a analizat diapozitive histologice cu mostre de țesut din ganglionii limfatici pentru a identifica tumorile metastazice ale cancerului de sân.

LYNA a fost testat pe două seturi de date și a identificat corect eșantioanele ca fiind canceroase sau necanceroase în procent de 99%.

Astfel de algoritmi ce folosesc inteligența artificială în medicină i-ar putea ajuta pe doctori să economisească timp sau să detecteze regiuni suspecte imposibil de identificat de către ochiul uman. Așadar, algoritmii AI pot fi folosiți de către medici pentru a verifica diagnosticele sau pentru a interpreta mai rapid datele pacientului, fără a sacrifica acuratețea.

Inteligența artificială în studiile clinice

4. Eficiența studiilor clinice. În timpul studiilor clinice, se petrece foarte mult timp atribuind coduri medicale pentru rezultatele pacienților, precum și actualizând seturile de date relevante. AI poate ajuta la accelerarea acestui proces. Doi clienți ai IBM Watson Health au descoperit recent că, folosind tehnologia AI, își pot reduce numărul de căutări de coduri medicale cu peste 70%.

Totodată, IBM lucrează cu compania Johnson & Johnson pentru a utiliza algoritmii AI la analiza lucrărilor științifice cu scopul de a dezvolta noi medicamente, potrivit Wikipedia.org.

Un alt exemplu este proiectul Hanovra al Microsoft, dezvoltat în parteneriat cu Institutul Knight pentru Cancer al Universității de Sănătate și Știință din Oregon, SUA. În cadrul proiectului, aloritmii AI analizează cercetările medicale pentru a prezice cele mai eficiente opțiuni de tratament pentru cancer.

Inteligența artificială în medicină și dezvoltarea medicamentelor

5. Dezvoltarea accelerată a medicamentelor. AI ar putea ajuta la reducerea costurilor dezvoltării de noi medicamente prin două moduri: crearea unor modele de medicamente mai bune și găsirea de noi combinații de medicamente promițătoare.

inteligența artificială în medicină
Foto: fernandozhiminaicela / pixabay.com

AI în medicină – beneficii

Inteligența artificială în medicină are mai multe beneficii, mai notează autorii ghidului IBM.

1. Îngrjirea informată a pacientului. Integrarea AI în procedurile de lucru ale medicilor le poate oferi furnizorilor de servicii medicale beneficii certe. Astfel, un algoritm de învățare automată poate ajuta la reducerea timpului de cercetare / căutare de informații, oferindu-le medicilor informații despre tratamente și proceduri, chiar în timpul consultațiilor.

2. Reducerea erorilor. Există dovezi că AI poate ajuta la îmbunătățirea siguranței pacienților. Astfel, o revizuire sistemică recentă a 53 de studii ce examinau impactul AI asupra siguranței pacienților a constatat că instrumentele de asistență decizională bazate pe AI pot ajuta la detectarea erorilor și la gestionarea tratamentelor.

3. Reducerea costurilor îngrijirii medicale. Tehnologiile AI pot contribui la reducerea erorilor de medicație, la oferirea de asistență medicală personalizată, prevenirea fraudelor și crearea unor fluxuri de lucru mai eficiente.

4. Furnizarea de informații pacienților. AI poate furniza asistență non-stop prin intermediul chatboților care pot răspunde la întrebări de bază și le pot oferi pacienților informații atunci când cabinetul medicului este închis, de pildă.

Foto: fernandozhiminaicela / Placidplace / pixabay.com

Dacă acest articol despre inteligența artificială în medicină ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Inteligența artificială exemple. 5 produse cu tehnologie AI

Companii de inteligență artificială. Listă cu 10 corporații

Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat

Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple

Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii
Inteligența artificială în agricultură. 3 avantaje majore și 10 aplicații
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: