Odată cu lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, tehnologiile AI au ajuns în atenția publicului din întreaga lume. OpenAI, compania care a creat celebrul chatbot, este însă doar una dintre numeroasele companii de inteligență artificială existente la ora actuală.
OpenAI, creatoarea ChatGPT
1. OpenAI. Fondată în anul 2015, compania OpenAI este un laborator de cercetare alcătuit din fundația non-profit OpenAI, Inc. și corporația cu scop lucrativ OpenAI, L.P., înregistrată în Delaware, SUA. Sediul central al companiei se află în San Francisco, California.
OpenAI studiază inteligența artificială cu scopul declarat de a dezvolta o inteligență generală artificială „sigură și benefică”, pe care o definește drept „sisteme extrem de autonome care pot performa mai bine decât oamenii în realizarea celor mai multe sarcini care au valoare din punct de vedere economic”, potrivit Wikipedia.org.
Cel mai cunoscut produs al OpenAI este ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer). Acesta este un chatbot, adică o aplicație software care le permite utilizatorilor să poarte o conversație ce imită conversația umană, prin text sau prin interacțiuni vocale.
Companii de inteligență artificială – ce este DALL-E
Un alt produs foarte cunoscut al OpenAI este DALL-E, un program de inteligență artificială care creează imagini din texte descriptive. DALL-E este un model text-imagine, adică un program cu învățare automată (machine learning), ce primește ca input descrieri în limbajul obișnuit și produce imagini digitale ce ilustrează descrierile respective.
Precum ChatGPT, care poate crea texte în stilurile diverșilor scriitori, și DALL-E poate genera imagini care imită stilurile unor pictori celebri.
Inteligența artificială și taxiurile fără șofer
2. Waymo LLC, cunoscută anterior drept Proiectul Google de tehnologii pentru conducere autonomă, este o companie americană de tehnologie care se concentrează pe dezvoltarea mașinilor autonome. Compania este o subsidiară a Alphabet Inc., și are sediul central în Mountain View, California.
Waymo operează robotaxiuri (taxiuri autonome, fără șofer) în orașe precum Phoenix, Arizona, sau San Francisco, California. În octombrie 2020, Waymo a devenit prima companie ce oferă publicului servicii de robotaxi fără prezența unor șoferi de siguranță în vehicule, conform Wikipedia.org.
Companii de inteligență artificială – subsidiarele Alphabet
3. DeepMind Tehnologies Limited, cunoscută și drept Google DeepMind, este o altă subsidiară a Alphabet care se concentrează pe dezvoltarea AI. DeepMind Tehnologies este un laborator britanico-american care cercetează inteligența artificială. Compania a fost fondată în Marea Britanie în anul 2010, iar în 2014 a fost achiziționată de Google. Sediul său central este în Londra, iar alte centre de cercetare se află în Canada, Franța și SUA.
Google DeepMind a creat modele de rețele neuronale care învață cum să joace jocuri video într-un mod similar cu oamenii, precum și mașini Neural Turing (mașini neuronale care pot accesa memoria externa precum mașinile Turing convenționale), rezultând un computer care seamănă cu memoria pe termen scurt a creierului uman, mai notează sursa citată.
În 2016, programul AlphaGo dezvoltat de DeepMind l-a învins pe jucătorul profesionist Lee Sedol, campion mondial la Go.
Companii de inteligență artificială – Google
4. Google. Dincolo se subsidiarele menționate anterior, Google folosește inteligența artificială în numeroase alte produse ale companiei. Google a lansat recent Bard, un chatbot conversațional similar celui lansat de OpenAI.
De asemenea, Google folosește tehnologii AI pentru a limita spam-ul în Gmail, pentru a genera automat subtitrări pentru videoclipurile încărcate pe YouTube sau pentru a oferi informații actualizate în aplicația Google Maps. Aici poți citi un articol detaliat despre Google și inteligența artificială.
Companii AI – aplicații în medicină
5. Freenome. Fondată în 2014 în San Francisco, California, compania folosește AI pentru a efectua screening-uri și teste de diagnosticare a cancerului. Folosind teste de sânge non-invazive, tehnologia AI a companiei recunoaște anumite tipare asociate bolilor, contribuind la detectarea precoce a cancerului și la opțiuni mai bune de tratament, se arată într-un articol despre companii de inteligență artificială publicat pe builtin.com, o comunitate online pentru start-up-uri și companii de tehnologie.
6. Clarifai. Cu sediul central în Wilmington, Delaware, SUA, Clarifai oferă o platformă de învățare în profunzime (deep learning), ce îi ajută pe utilizatori să găsească, să organizeze și să filtreze informația.
Companii de inteligență artificială – eficientizarea resurselor umane
7. Beyond Limits, Glendale, California. Compania creează produse și soluții bazate pe inteligența artificială pentru industria de petrol și gaze, fabrici, pentru companiile din sănătate sau pentru cele de servicii financiare. Beyond Limits arată că lucrează pentru a-și echipa tehnologiile cu o „capacitate de raționare asemănătoare omului”.
8. Harver, Boston, Massachusetts. Compania a creat o platformă de resurse umane care oferă soluții bazate pe inteligență artificială, concepute pentru a face angajarea mai eficientă.
9. Tempus, Chicago, Illinois, SUA. Tempus utilizează inteligența artificială pentru a colecta și analiza volume uriașe de sate medicale și clinice. Cu ajutorul AI, compania oferă servicii de medicină de precizie care personalizează și optimizează tratamentele pentru nevoile de sănătate specifice fiecărui individ. Pentru a realiza acest lucru, Tempus se bazează pe informații precum profilul genetic și istoricul medical.
10. DataVisor, Mountain View, California. DataVisor a dezvoltat o platformă echipată cu inteligență artificială și învățare automată care previne frauda și reduce pierderile cauzate de fraudă. Soluțiile sale au fost folosite până acum de companii precum Booking.com, TaskRabbit, Affirm sau Federal credit Union.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre companii de inteligență artificială ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat
Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple
Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii
Inteligența artificială în agricultură. 3 avantaje majore și 10 aplicații
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări