joi

9 mai, 2024

inteligența artificială exemple

9 octombrie, 2023

Inteligența artificială exemple. Inteligența artificială a software-ului sau a roboților este un subiect despre care se discută tot mai des în spațiul public în ultimul timp.

În acest articol vom oferi o serie de exemple de inteligență artificială și vom explica, pe scurt, ce reprezintă AI-ul.

Ce este inteligența artificială

Omul de știință american John McCarthy, unul dintre fondatorii disciplinei ce studiază inteligența artificială, și totodată coautor al lucrării în care a fost folosită pentru prima dată sintagma „inteligență artificială”, definea AI-ul drept „știința și ingineria realizării de mașini inteligente, în special programe de calculator inteligente”, se arată într-un articol de pe site-ul IBM.com.


În lucrarea „Artificial Intelligence: A Modern Approach”, autorii Stuart Russel și Peter Norvig analizează 4 obiective potențiale sau definiții ale AI-ului:

  • sisteme care gândesc ca oamenii
  • sisteme care acționează ca oamenii
  • sisteme care gândesc rațional
  • sisteme care acționează rațional

Inteligența artificială exemple – ce înseamnă AI

Potrivit „Enciclopediei britanice”, inteligența artificială reprezintă capacitatea unui computer digital sau a unui robot controlat de un computer de a îndeplini sarcini asociate în mod normal cu ființele inteligente precum oamenii.

Termenul AI este frecvent aplicat proiectelor de dezvoltare a sistemelor dotate cu procese intelectuale caracteristice oamenilor, cum ar fi capacitatea de a raționa, de a descoperi sens, de a generaliza sau de a învăța din experiențele trecute, mai notează sursa citată.

Ce sunt sistemele de recomandare

Tehnologia AI s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii, iar în jurul nostru avem numeroase exemple de inteligență artificială, pe care le folosim uneori fără să fim conștienți de ele.


1. Sistemele de recomandare reprezintă un astfel de exemplu.

Mai exact, un sistem de recomandare reprezintă un tip de învățare automată care utilizează date pentru a putea găsi, restrânge și prezice ceea ce caută oamenii pe internet. Astfel, un sistem de recomandare este un algoritm cu inteligență artificială, care utilizează Big Data pentru a le sugera / recomanda consumatorilor produse sau servicii adiționale, se arată într-un articol explicativ de pe site-ul NVIDIA.com.

Inteligența artificială exemple – companii ce folosesc sisteme de recomandare

Aceste recomandări se pot baza pe diverse criterii, ca de exemplu achizițiile anterioare, istoricul căutărilor, informații demografice și alți factori. Sistemele de recomandare sunt instruite să înțeleagă preferințele, deciziile precedente și caracteristicile consumatorilor și ale produselor folosind date despre interacțiunile lor. De asemenea, sistemele de recomandare au capacitatea de a prezice interesele și dorințele consumatorilor.

Google, YouTube, Amazon, Netflix sau Spotify sunt doar câteva exemple de companii ce utilizează sistemele de recomandare.

Tehnologii AI – Siri și Alexa

2. Asistenții virtuali sau digitali, cum sunt Alexa (de la Amazon), Siri (Apple), Cortana (Microsoft) sau Google Assistent, reprezintă alte exemple de inteligență artificială.

inteligența artificială exemple
Foto: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Scalable Grid Engine / Wikipedia.org

Un asistent virtual este un software care poate efectua o serie de sarcini sau de servicii pe baza comenzilor sau a întrebărilor utilizatorilor, inclusiv pe baza input-urilor verbale, potrivit Wikipedia.org.

Inteligența artificială exemple – asistenții virtuali

Astfel de tehnologii incorporează adesea capabilități tipice chatboților pentru a simula conversația umană și a facilita interacțiunea cu utilizatorii. Interacțiunea se poate realiza prin text, interfață grafică sau prin voce, unii asistenți virtuali fiind capabili să interpreteze vorbirea umană și să răspundă prin voci sintetizate.

În multe cazuri, utilizatorii le pot adresa întrebări asistenților virtuali, iar aceștia din urmă pot controla dispozitivele de automatizare a locuinței sau de redare a diferitelor tipuri de media (precum melodiile). De asemenea, ei pot gestiona și alte sarcini de bază, precum accesarea e-mail-ului, listele de sarcini și calendarele, pe baza comenzilor verbale primite.

AI și serviciile de robotaxi

3. Mașinile fără șofer reprezintă un alt exemplu de inteligență artificială. O mașină cu conducere autonomă, cunoscută și drept vehicul autonom, mașină robotizată sau mașină fără șofer, este o mașină capabilă să circule fără intervenție umană.

Astfel de mașini inteligente sunt capabile să perceapă mediul înconjurător, să monitorizeze și să controleze sistemele importante ale vehiculului, inclusiv navigația. Sistemele de percepție folosesc date vizuale și audio din exteriorul și din interiorul mașinii și interpretează input-urile pentru a reda în mod abstract împrejurimile vehiculului.

inteligența artificială exemple
Foto: Grendelkhan / Wikipedia.org

Inteligența artificială exemple – mașinile fără șofer

Pentru a percepe împrejurimile, mașinile fără șofer combină o varietate de tehnologii precum senzori, camere video, radar, LiDAR, ultrasunete, GPS sau odometrie (tehnică a măsurării distanțelor parcurse de un vehicul sau de un pieton). Apoi, sistemul de control acționează pentru a muta vehiculul, luând în considerare traseul, starea drumului, traficul și obstacolele, mai notează Wikipedia.org.

Waymo, o subsidiară a Google ce produce mașini autonome, a fost prima companie care a oferit servicii de robotaxi publicului larg, în diverse orașe din SUA precum Arizona sau San Francisco.

Alte companii care au produs mașini autonome sunt Honda, Mercedes-Benz sau Cruise (o subsidiară a General Motors). Nuro oferă servicii de livrare în California, iar DeepRoute.ai a lansat un serviciu de robotaxi în Shenzen, China.

Inteligența artificială exemple – ChatGPT

4. Chatboți. Una dintre aplicațiile AI despre care s-a discutat extrem de mult în ultimul an este ChatGPT, chatbotul lansat de compania americană OpenAI. Există și alți chatboți, ca de exemplu Bard, creat de Google, sau Ernie Bot (lansat de Baidu, o companie din China).

Un chatbot este o aplicație software sau o interfață web care imită conversația umană prin interacțiuni verbale sau text. Chatboții moderni sunt de obicei online și folosesc sisteme de inteligență artificială care sunt capabile să simuleze modul în care un om s-ar comporta ca partener de discuție, mai notează sursa citată. Astfel de tehnologii utilizează adesea caracteristici de învățare în profunzime și de procesare a limbajului.

ChatGPT poate răspunde la întrebări, poate genera povești și eseuri, poate scrie cod în limbaje de programare, poate face rezumate și poate găsi anumite informații într-un set mare de date. Aici poți citi un articol detaliat despre ce poate face ChatGPT.

Inteligența artificială exemple – DALL-E

5. Modele text-imagine. Cel mai cunoscut model text-imagine este DALL-E, dezvoltat tot de compania OpenAI. Utilizând metodologii de învățare în profunzime, DALL-E poate genera imagini digitale din descrieri text (acestea din urmă sunt numite „prompt-uri”).

La modul general, un model text-imagine este un model de învățare automată care preia o descriere oferită în limbaj natural (text, de exemplu) și produce o imagine care ilustrează acea descriere.

Dincolo de DALL-E, există și alte modele text-imagine, cum ar fi Imagen de la Google Brain, Stable Diffusion (dezvoltat de Stability AI) sau Midjourney (creat de Midjourney, Inc.).

Foto: Grendelkhan / Wikipedia.org / Raysonho @ Open Grid Scheduler / Scalable Grid Engine / Wikipedia.org / geralt / pixabay.com

Te-ar mai putea interesa și:

Companii de inteligență artificială. Listă cu 10 corporații

Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat

Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple

Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii

Inteligența artificială în agricultură. 3 avantaje majore și 10 aplicații
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: