cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI

google și inteligența artificială

6 octombrie, 2023

Înainte de a discuta despre Google și inteligența artificială, și despre modul în care tehnologia AI se regăsește în produsele Google, vom explica, pe scurt, ce este inteligența artificială.

Inteligența artificială – definiție

Inteligența artificială (AI) reprezintă inteligența mașinilor sau a software-ului, spre deosebire de inteligența oamenilor sau a animalelor, considerată inteligență naturală.

Dicționarul Oxford definește inteligența artificială drept teoria și dezvoltarea sistemelor informatice capabile să îndeplinească sarcini care necesită în mod normal inteligență umană, ca de exemplu percepția vizuală, recunoașterea vorbirii, luarea deciziilor și traducerile din diferite limbi.


Conform „Enciclopediei britanice”, inteligența artificială reprezintă capacitatea unui computer digital sau a unui robot controlat de un computer de a îndeplini sarcini asociate în mod obișnuit cu ființele inteligente. Termenul este frecvent aplicat sistemelor dotate cu procese intelectuale caracteristice oamenilor, precum abilitatea de a raționa, de a generaliza sau de a învăța din experiențele trecute.

Cum folosește Google inteligența artificială

Revenind la Google și inteligența artificială, există mai multe moduri în care compania multinațională de tehnologie utilizează AI-ul.

Într-un articol publicat pe blogul Google, compania detaliază mai multe moduri în care inteligența artificială este utilizată în produsele sale. Astfel, potrivit sursei citate, Google dezvoltă tehnologii de AI de peste două decenii, iar unele dintre produsele sale – precum Lens sau Google Translate – au fost dezvoltate în totalitate folosind tehnologii AI precum recunoașterea optică a caracterelor sau învățarea automată.

Recunoașterea optică a caracterelor (sau cititorul optic de caractere) constă în conversia electronică sau mecanică a imaginilor cu text tipărit, scris de mână sau imprimat în text editabil. Iar învățarea automată („machine learning” în engleză) este un subdomeniu al informaticii și o ramură a inteligenței artificiale, al cărui obiectiv este de a dezvolta tehnici ce conferă calculatoarelor posibilitatea de a învăța și de a generaliza pe baza unor exemple.

Motorul de căutare Google și inteligența artificială


În prezent, numeroase alte produse Google au tehnologii AI incorporate în ele.

1. Căutare. Tehnologiile AI incorporate în motorul de căutare, cel mai cunoscut produs al Google, permit în prezent căutarea cu camera video, realizarea de căutări în diferite limbi și chiar input-uri multiple introduse simultan.

Datorită funcției „căutare multiplă”, utilizatorii pot să caute cu imagini și text în același timp folosind aplicația Google.

Google și inteligența artificială – aplicația Google Maps

2. Hărți. Google Maps folosește inteligența artificială pentru a analiza date cu scopul de a oferi informații actualizate despre condițiile din trafic, de exemplu (limitele de viteză, zonele în care se lucrează, zonele aglomerate etc). De asemenea, actualizează automat informații precum programul de lucru al diferiților operatori economici ori instituții.

3. Telefoanele Pixel. Tehnologia AI le permite smartphone-urilor Pixel, produse de Google, să traducă instantaneu în 21 de limbi în chat. De asemenea, ea facilitează o conversație verbală în 6 limbi diferite în Interpreter Mode. Iar aplicația Magic Eraser permite eliminarea defectelor sau a interferențelor din fotografii.

4. Google Photos. În 2015, Google a introdus tehnologii AI în aplicația Google Photos pentru a le permite utilizatorilor să caute fotografii în funcție de conținutul lor. Mai recent, compania a folosit AI în Google Photos pentru a-i ajuta pe internauți să acceseze mai ușor „Amintirile” uitate.

Google și inteligența artificială – platforma YouTube

5. YouTube. Plaforma de video sharing folosește inteligența artificială pentru a genera automat subtitrări pentru videoclipuri, făcându-le astfel mai accesibile unui public mai larg, inclusiv persoanelor care nu aud sau care au deficiențe de auz.

6. Asistentul Google este o aplicație software de asistent virtual dezvoltată de Google, care este disponibilă în principal pe dispozitive mobile și de automatizare a locuinței. Bazat pe AI, Asistentul Google poate susține conversații bidirecționale, spre deosebire de asistentul precedent lansat de companie, denumit Google Now, potrivit Wikipedia.org.

Tehnologia AI numită NLP (procesare naturală a limbajului), dezvoltată pentru Asistentul Google, îi permite să înțeleagă și să răspundă într-un mod care imită comunicarea umană. Asistentul este capabil să analizeze textul întrebării utilizatorului pentru a identifica înțelesul întrebării. De exemplu, dacă este întrebat „Hei Google, unde este cel mai apropiat parc pentru câini?”, Asistentul răspunde rapid, oferind indicații de orientare.

google și inteligența artificială
Foto: Edar / pixabay.com

Google și inteligența artificială – Google Ads

7. Gmail. Funcții binecunoscute precum completarea automată a cuvintelor sau verificarea ortografiei sunt ambele realizate cu ajutorul AI. Totodată, capacitatea de filtrare a spam-ului este susținută de AI și blochează aproape 10 milioane de e-mail-uri spam în fiecare minut. Peste 99,9% din spam, malware și tentativele de phishing sunt împiedicate să ajungă la utilizatori datorită acestor tehnologii AI, se mai arată pe blogul Google.

8. Google Ads. Firme și companii din întreaga lume se bazează pe Google Ads pentru a găsi clienți și a-și dezvolta afacerile. Pentru a facilita acest lucru, Google folosește tehnologii AI. De pildă, prin Performance Max, advertiserii comunică pur și simplu care sunt obiectivele unei campanii de publicitate și împărtășesc materiale creative, iar AI va produce și va rula automat o campanie publicitară în toate proprietățile Google, concepută în funcție de bugetul existent.

Totodată, Google folosește inteligența artificială pentru a transforma automat reclamele video tip landscape în reclame verticale sau pătrate.

Bard, chatbotul Google

9. Cloud. Google Cloud a integrat AI în numeroase soluții pe care clienții companiei le pot personaliza pentru nevoile lor specifice, ca de exemplu DocAI pentru procesarea documentelor, Contact Center AI pentru operațiunile în call center, Vertex Vision AI pentru analiza clipurilor video și a imaginilor, Translation Hub pentru traduceri în peste 100 de limbi etc.

10. Bard. În contextul discuției despre Google și inteligența artificială trebuie menționat că, după succesul uriaș cunoscut de ChatGPT, lansat în noiembrie 2022 de compania OpenAI, Google și-a lansat propriul chatbot în martie 2023. Numit Bard, acesta este un chatbot conversațional bazat pe inteligență artificială. A fost dezvoltat inițial pe familia LaMDA de modele de limbaj mari, iar ulterior pe PaLM LLM, potrivit Wikipedia.org.

Pe site-ul oficial, Bard este prezentat drept un „colaboratorul creativ și util, care îți stimulează imaginația, îți crește productivitatea și dă viață ideilor.” „Bard este un experiment și poate oferi răspunsuri inexacte sau neadecvate. Poți contribui la îmbunătățirea serviciului Bard oferind feedback”, mai transmist creatorii săi.

Google și inteligența artificială – divizia Google AI

Google are și o divizie dedicată inteligenței artificiale, numită Google AI, anunțată la conferința Google I/O din anul 2017 de CEO-ul Sundar Pichai. Divizia are centre de cercetare în diverse țări din lume, precum Elveția, Franța sau Israel.

Iată câteva dintre proiectele diviziei:

  • Google Brain, ce dezvoltă tehnologii AI de învățare automată, cu scopul de a îmbunătăți diverse servicii Google (de exemplu, o calitate mai bună a traducerilor realizate cu Google Translate);
  • Magenta, o echipă de cercetare ce studiază învățarea în profunzime, și care explorează rolul învățării automate în procesul creativ. Echipa a lansat mai multe proiecte open source care le permit artiștilor și muzicienilor să folosească AI. Utilizând Magenta, muzicienii și compozitorii ar putea crea muzică de înaltă calitate la un cost mai mic, facilitând intrarea în industrie a noilor artiști, potrivit Wikipedia.org;
  • LaMDA, o familie de modele de limbaj neuronal conversațional. Programul a fost conceput pentru a răspunde nevoii tot mai mari de dezvoltare a resurselor de exprimare pentru limbile subreprezentate.

Foto: geralt / Edar / pixabay.com

Dacă acest articol despre Google și inteligența artificială ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Inteligența artificială în agricultură. 3 avantaje majore și 10 aplicații
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări

Inteligența artificială în educație. 4 avantaje majore și 8 exemple

Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: