ce sunt acțiunile ordinare

8 mai, 2023

Dacă ești interesat de piața de capital și îți dorești să investești în diferite companii, este indicat să știi ce sunt acțiunile ordinare.

Ce este o acțiune

Acțiunile reprezintă fracțiuni ale capitalului social al unei societăți pe acțiuni (spre deosebire de o societate pe acțiuni, capitalul social al unei societăți cu răspundere limitată (SRL) este divizat în părți sociale).

Cu alte cuvinte, o acțiune ordinară este un titlu de valoare ce reprezintă proprietatea asupra unei părți dintr-o companie. Deținătorul unei acțiuni este, practic, proprietar al unei părți din compania respectivă, fapt care îi conferă anumite drepturi.

Tipuri de acțiuni – ordinare și preferențiale


Acțiunile companiilor pot fi de două mari tipuri: ordinare sau preferențiale. Referitor la ce sunt acțiunile ordinare, trebuie precizat că ele mai sunt numite și comune, fiind cel mai întâlnit tip de acțiuni.

Principalele caracteristici ale dividendelor ordinare sunt cele de mai jos, potrivit platformei de tranzacționare tradeville.ro:

  • le conferă deținătorilor dreptul la dividende din profitul net obținut de companie în anul precedent;
  • le conferă deținătorilor dreptul de vot în Adunarea Generală a Acționarilor;
  • le conferă deținătorilor dreptul la un procent din suma rezultată în urma unei eventuale lichidări a activelor companiei (în funcție de numărul de acțiuni deținute și de ponderea acestora în totalul acțiunilor emise de companie).

Ce sunt acțiunile ordinare – dreptul de vot

Articolul 96 al Legii nr. 31 din 16 noiembrie 1990 privind societățile prevede că „titularii fiecărei categorii de acțiuni se reunesc în adunări speciale, în condițiile stabilite de actul constitutiv al societății. Orice titular al unor asemenea acțiuni poate participa la aceste adunări.”

Conform Articolul 101, orice acțiune plătită dă dreptul la un vot în adunarea generală, dacă prin actul constitutiv nu s-a prevăzut altfel. Pe de altă parte, actul constitutiv poate limita numărul voturilor aparținând acționarilor care posedă mai mult de o acțiune. Exercițiul dreptului de vot este suspendat pentru acționarii care nu sunt la curent cu vărsămintele ajunse la scadență.


Referitor la dreptul de vot, trebuie spus că deținătorii de acțiuni ordinare aleg consiliul de administrație al companiei și votează politicile corporative.

Ce sunt acțiunile ordinare și ce drepturi conferă

Cele mai multe acțiuni ordinare vin cu 1 vot pe acțiune, acordându-le acționarilor dreptul de a vota în privința chestiunilor corporative, stabilite cel mai adesea la adunarea acționarilor companiei respective, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.

Voturile pot fi organizate pentru chestiuni precum fuziunea, achiziția unei companii, alegerea membrilor consiliului de administrație sau aprobarea dividendelor.

În România, potrivit Legii nr. 31 din 16 noiembrie 1990 privind societățile, pentru validitatea deliberărilor adunării generale ordinare este necesară prezența acționarilor care să dețină cel puțin o pătrime din numărul total de drepturi de vot. Hotărârile adunării generale ordinare se iau cu majoritatea voturilor exprimate, însă actul constitutiv al societății poate prevedea cerințe mai ridicate de cvorum și majoritate.

Potrivit aceleiași legi, administratorii din consiliul de administrație sunt desemnați de către adunarea generală ordinară a acționarilor, cu excepția celor care sunt numiți prin actul constitutiv.

Candidații pentru posturile de administrator sunt nominalizați de către membrii actuali ai consiliului de administrație sau de către acționari, mai stipulează legea.

Ce sunt acțiunile ordinare și ce se întâmplă cu ele în cazul lichidării companiei

Potrivit investopedia.com, această formă de deținere a acțiunilor oferă de regulă rate mari de rentabilitate pe termen lung însă, în cazul lichidării companiei, deținătorii de acțiuni ordinare au drepturi asupra activelor unei companii numai după ce deținătorii de obligațiuni, deținătorii de acțiuni preferențiale și creditorii societății respective sunt plătiți integral.

Acțiunile ordinare reprezintă o creanță reziduală asupra profiturilor curente și viitoare ale unei companii, mai arată sursa citată.

ce sunt acțiunile ordinare
Foto: StartupStockPhotos / pixabay.com

Așadar, deși de obicei acțiunile ordinare conferă drept de vot, deținătorii lor sunt ultimii în ordinea dreptului de rambursare în cazul în care o companie dă faliment.

Acțiuni ordinare versus acțiuni preferențiale

Înțelegem mai bine ce sunt acțiunile ordinare dacă le comparăm cu cele preferențiale. Pe scurt, acțiunile preferențiale nu conferă – de obicei – drept de vot, însă prezintă alte avantaje: pot plăti dividende mai mari și pot include plăți regulate de dividende, chiar și în cazul în care compania respectivă nu a avut profit în anul anterior. Acțiunile preferențiale pot conferi drepturi diverse, în funcție de modul în care compania dorește să le particularizeze.

Dacă o societate pe acțiuni s-a lista la bursa de valori, atunci acțiunile sale ordinare vor fi tranzacționate pe piața respectivă, putând fi cumpărate sau vândute de investitori.

Foto: WebTechExperts / StartupStockPhotos / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt acțiunile ordinare ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce înseamnă acțiuni nominative. Diferența față de acțiunile la purtător

Ce înseamnă acțiuni la purtător și de ce au fost interzise

Diferența dintre acțiuni și părți sociale. Ghid cu 10 explicații utile

Ce sunt obligațiunile municipale, cine le emite și ce rol au

Ce sunt obligațiunile corporative. Ce riscuri și avantaje prezintă

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: