vineri

19 aprilie, 2024

21 iulie, 2015

strategieNu, limbajul nu e dublu și nici in fața unui paradox nu suntem : cea mai mare parte a mediului de afaceri susține noul Cod Fiscal și, în același timp, cea mai mare parte a mediului de afaceri se teme de consecințele macroeconomice ale aplicării Codurilor.

Dacă am încerca să schițăm o explicație, aceasta ar putea suna cam așa :

Mediul de afaceri așteaptă de mai bine de 10 ani rescrierea Codului, care să ofere României o fiscalitate cu un dublu caracter: prietenoasă și predictibilă. Acest nou Cod Fiscal avea șansă să fie marele pas înainte așteptat de toată lumea. Din nefericire, premisele greșite de la care administrația a plecat la lansarea acestui Cod, precum și caracterul profund electoral al măsurilor concrete de relaxare fiscală au politizat niște ”cifre” care ar fi trebuit să rămână în sfera expertizei.


Și, sigur, celelalte măsuri (cum ar fi creșterea salariilor la personalul bugetar) care complică ecuația de la care ar fi trebuit, în această conjunctură internă și externă, și în acest punct al curbei pe care o urmează economia, să plece administrația în croirea noilor Coduri. Iar teama celor care-și doresc noul Cod provine din aceea că el ar putea fi desfigurat odată cu ieșirea din echilibrul macroeconomic, prin măsuri fiscale reactive și imprevizibile, printr-o viitoare ”fiscalitate de Ordonanță de Urgență” – film în care jucăm ca actori de episoade bune și care pare mai lung decât orice telenovelă.

Publicăm mai jos 10 analize despre datele economiei de la care pleacă acest Cod Fiscal – cu regretul că dezbaterea în jurul cifrelor prezentate în spatele fiecărui titlu-link are loc acum (și vedem reacțiile tuturor – de la antreprenori, organizații patronale, economiști și până la politicieni cât de cât lucizi) și nu înainte de votul dat de Parlament.
Cele 10 titluri compun un puzzle de date – pe care fiecare cititor interesat e liber să le combine și să le interpreteze cum crede de cuvință :

1- Câteva explicații utile pentru a înțelege cum a traversat România criza economică; si pentru e evita viitoarele greșeli

2- O radiografie de Ionuț Dumitru / Când logica politică bate logica economică – capcana prociclicității

3- Creșterea spectaculoasă a comerțului și întrebarea ei: De unde am cumpărat în plus?

4- O bizarerie: Excedentul continuă să crească pe baza scăderii investițiilor locale și a cheltuielilor de capital. Scade gradul de acoperire la bugetele sociale

5- Gabriel Biriș / Noul Cod Fiscal și direcția României

6- Consiliul Investitorilor Străini susţine proiectul noului Cod Fiscal

7- Lucian Croitoru / Un deceniu înainte și cinci ani după tăierea salariilor cu 25 la sută în 2010

8- Valentin Lazea / Problemele zonei euro și mentalitatea balcanică

9- Cristian Grosu / Înapoi, la grecii noștri: conjurația celor 7 astre pe 2017

10 -Decizie Ecofin: Acordul cu România este “ieşit din cadru”. Realitatea paralelă a ministrului Finanţelor şi principalele restanţe

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: