vineri

26 aprilie, 2024

25 februarie, 2022

Puterea economică a Rusiei riscă să se prăbușească, expusă la riscul eroziunii pe termen lung, chiar dacă regimul autarhic al lui Vladimir Putin a consolidat-o în ultimii ani, tocmai pentru a face față sancțiunilor pe care le prevedea, în urma invaziei planificate în Ucraina, potrivit unei analize a Reuters.

„Rusia va fi, în esență, tratată ca un stat ostil, izolat de fluxurile globale, de investiții și de alte interacțiuni economice normale, care asigură standardele de viață, veniturile, productivitatea și profitabilitatea”, spune Christopher Granville, director general al firmei de consultanță TS Lombard și vechi observator al Rusiei, în analiza citată.

 „Autarhia nu este o rețetă pentru progres”, este o concluzie a analiștilor băncii de investiții Berenberg.


Și „a face față unei Rusii puternic înarmate, blocată într-un relativ declin economic va rămâne o provocare cheie pentru Europa și Statele Unite în viitorul apropiat”, mai adaugă analiștii Berenberg.

Pariul occidental pe slăbirea „fortăreței” economiei ruse

În ultimii ani, întărirea economiei Rusiei s-a produs după modelul construcției unei fortărețe. Dar se vor simți și slăbiciunile strategiei lui Vladimir Putin din momentul în care costurile acestei campanii nu vor mai putea fi acoperite pe piețele globale financiare și nu numai, în urma sancțiunilor, potrivit analiștilor consultați de Reuters.

Semnele de vulnerabilitate economică sunt deja prezente.

Veniturile gospodăriilor rusești sunt încă sub nivelul din 2014. Și deja din 2019, dinainte de pandemia COVID-19, PIB-ul de 1,66 trilioane de dolari, era mult sub cel din 2013, de 2,2 trilioane de dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale.


„În 2013, Rusia era o țară cu venituri mari și negocia activ aderarea la OCDE. Rusia a revenit acum la statutul de țară cu venituri medii”, spune Serghei Guriev, profesor de economie la Sciences Po din Franța și fost economist șef al BERD.

PIB-ul nominal pe cap de locuitor al Rusiei era dublu față de cel al Chinei în 2013, dar este este acum în urma acesteia, subliniază Serghei Guriev.

„Viziunea că Rusia nu va fi afectată (de sancțiuni) este greșită. Este posibil ca efectele negative să nu fie resimțite curând, dar sancțiunile vor împiedica potențialul Rusiei pe termen lung”, spune Christopher Granville.

Sancțiunile vor forța Rusia să se autofinanțeze

„Sancțiunile vor forța Rusia să-și autofinanțeze din ce în ce mai mult funcționarea, reducând investițiile în industrie și armată”, a declarat Jeffrey Schott, expert în comerț și sancțiuni la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Deja investitorii au reacționat. Prima pe care o cereau, joi, pentru deținerea de datorie rusă în dolari crescuse cu 13 puncte procentuale peste cea pentru titlurile de stat ale SUA și era aproape dublă față de media piețelor emergente.

Un sondaj al clienților JPMorgan a arătat că deținerile străine de obligațiuni în ruble sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Investițiile în acțiuni nu au revenit niciodată la nivelurile dinainte de Crimeea în termeni absoluți, a estimat Copley Fund Research.

Continuarea campaniei militare ar putea duce la blocarea accesului la rețeaua globală de plăți SWIFT și la blocarea completă a investițiilor străine în Rusia.

JP Morgan prevede că sancțiunile vor reduce cu până la 3,5 puncte procentuale creșterea PIB-ului în a doua jumătate a anului 2022.

Punctele tari actuale ale Rusiei

Sancțiunile nu vor afecta imediat o economie cu 643 de miliarde de dolari în rezerve valutare și cu venituri în expansiune din vânzările de petrol și gaze tot mai scumpe, care au adus Rusiei supranumele de economie – „fortăreață”.

Rusia are un excedent de cont curent de 5% din PIB-ul anual și un raport datorie/PIB de 20%, printre cele mai scăzute din lume.

Doar jumătate din pasivele rusești sunt în dolari, în scădere față de 80% în urmă cu două decenii.

Creșterea prețului petrolului va oferi Rusiei un profit suplimentar de 1,5 trilioane de ruble (17,2 miliarde de dolari) anul acesta din impozitele pe profiturile companiilor energetice, estimează Christopher Granville.

Este rezultul anilor de economii după sancțiunile impuse în urma anexării Crimeei în 2014.

Dar acest tip de autarhie are un preț — adâncirea izolării față de economia mondială, piețe și investiții, a remarcat directorul de la TS Lombard.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: