vineri

26 aprilie, 2024

24 februarie, 2022

Grâul s-a scumpit cu 5,71%, iar porumbul cu 5,12% la Chicago Board of Trade (CBOT), cea mai mare bursă de mărfuri din lume, în prima zi a invaziei Ucrainei de către Rusia, două dintre cele mai mari patru producătoare de cereale.  

Rusia a suspendat circulaţia navelor comerciale în Marea Azov, pe unde sunt exportate o parte din cerealele Ucrainei. Și încearcă să le oprească accesul și în Marea Neagră.

Tensiunile apăruseră încă odată cu comasarea de trupe rusești la graniza ucrainiană. În 25 ianuarie, creșterile cotațiilor la grâu ajungeau la 5% la CBOT și la 6% pe piața Euronext, potrivit Reuters.


Securitatea alimentară globală este amenințată dacă exporturile Ucrainei sunt perturbate, deoarece o mare parte din cerealele acesteia sunt destinate Orientului Mijlociu și țărilor africane.

Recent, peste 40% din transporturile anuale de porumb și grâu ale Ucrainei s-au îndreptat către Orientul Mijlociu sau Africa, potrivit sursei citate.

Rusia și Ucraina produc mai mult de 25% din piața mondială de cereale

Rusia și Ucraina dețin ponderi uriașe pe piața cerealelor. Sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui, potrivit Bloomberg și Agerpres.

Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012 iar cotaţiile la oleaginoase sunt şi ele în creştere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula şi mai mult inflaţia globală a produselor alimentare.


„Pieţele au intrat în panică în această dimineaţă”, subliniază firma franceză de consultanţă Agritel.

Atenţia pieţelor se va îndrepta spre o licitaţie de achiziţionare de grâu care ar urma să fie organizată joi în Egipt, cel mai mare importator mondial. Agritel precizează că până acum Egiptul a fost inundat cu oferte de grâu provenit din bazinul Mării Negre însă în contextul actual este neclar care sunt furnizorii care vor mai participa la licitaţia de joi.

România este un alt mare exportator de cereale. La jumătatea anului comercial 2021 – 2022, România exportase deja peste granițele blocului comunitar mai mult grâu decât în întreg an 2018-2019, când a avut producție record.

În anul comercial anterior, România contribuise cu două treimi la exportul de porumb al Uniunii Europene. În topul celor mai mari producătoare de cereale se află și Franța.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: