29 octombrie, 2024

România se pregătește pentru alegeri prezidențiale și parlamentare, cu o campanie electorală concentrată pe diviziunile interne mai degrabă decât pe gravele probleme regionale, este concluzia Politico în legătură cu momentul alegerilor românești.

Rezultatul electoral, scrie publicația, ar putea menține România pe calea ei, în mare parte pro-europeană, centristă – sau o poate înclina către politici mai nașionaliste, care ar suna alarma la Bruxelles din cauza proximității strategice a țării de Ucraina și a rolului de economie cheie din sud-estul Europei.

De la un candidat care a ocupat recent funcția de adjunct al șefului NATO, dar este acuzat că are legături cu un propagandist de la Kremlin, la altul care laudă deschis un fost lider fascist, alegătorii români se confruntă cu un peisaj politic puternic polarizat.


Cu o lună până la primul tur al alegerilor prezidențiale, nu există un favorit clar. Greii tradiționali precum Partidul Social Democrat (PSD) și PNL-ul liberal-naționalist se luptă să meargă înainte, afectați de percepția publică că sunt corupți și vulnerabili la clientelism.

Problemele de securitate – cum ar fi faptul că România se confruntă cu intruziunea dronelor rusești și cu atacuri asupra navelor care transportă cereale în largul coastelor sale – sunt doar un subiect minor de discuție pe măsură ce campania se încinge.

Totuși, temele naționaliste care pun în joc temerile populației că țara lor este neputincioasă și irelevantă pe scena internațională – sau, și mai rău, uitată – sunt o caracteristică recurentă a politicii românești.

Ce arată sondajele Politico

Sondajele Politico arată că după alegerile parlamentare o guvernare PSD-PNL nu mai poate exista, în primul rând ca efect al faptului că PNL, creditat cu 14%, decontează cel mai mult ultimii 4 ani de guvernare.


Coaliția PSD-PNL ar putea eventual guverna doar dacă cooptează UDMR la guvernare, dacă aceasta atinge pragul electoral de 5%.

guvernare de dreapta, cu PNL-USR-PMP- Forța Dreptei este improbabilă, chiar dacă ar fi cooptată la guvernare și UDMR, în primul rând din cauză că procentelor combinate ale acestor partide nu ajunge la 50%.

În acest moment, cea mai solidă formulă de majoritate parlamentară pare PSD-AUR, sondajele fiind cele care cel mai probabil au alimentat acuzațiile PNL că PSD vrea să guverneze împreună cu partidul lui George Simion.

În practică însă o asemenea alianță nu se va realiza decât în situația în care AUR își ”europenizează” rapid discursul și scapă de abordarea dur-naționalistă.

(Citește și: ”14 pentru Cotroceni – ordinea candidaților pe buletinul de vot”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: