Oficialii europenii de top din domeniul concurenței avertizează că încercarea Europei de a reforma regulile fuziunilor și achizițiilor, pentru a crea campioni este o abordare greșită pentru a concura cu rivalii din SUA și China și este probabil să aibă efecte nedorite, scrie Politico.
Ei invocă drept argument faptul că firmele europene care nu au primit undă verde pentru potențiale fuziuni ”au supraviețuit” totuși și continuă să concureze.
Presiunea de a revizui politica de fuziuni a crescut în ultimul an, Germania și Franța cerând reguli care să permită existența unor companii mai mari în domeniile aviației și telecomunicațiilor. Rapoartele foștilor premieri italieni Enrico Letta și Mario Draghi au subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării telecomunicațiilor și a creării unor companii mai mari pentru a face economia europeană mai eficientă și mai rezistentă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut noii sale candidate la funcția de comisar pentru concurență, Teresa Ribera, să elaboreze o politică de concurență care să „sprijine mai mult companiile să se extindă pe piețele globale.”
Șefii concurenței din marile economii europene nu cred că legislația antitrust stă în calea creării unor campioni
Șeful autorității antitrust din Germania, Andreas Mundt, nu este convins că legislația fuziunilor e problema. „Să fiu sincer, când vorbim despre politica de fuziuni, de câte cazuri sunteți conștienți care ar fi putut împiedica extinderea companiilor?” s-a întrebat Mundt, într-un interviu pentru Politico.
Benoît Cœuré, șeful autorității de concurență din Franța, a spus că ar putea fi necesară o consolidare la nivelul UE în domeniul telecomunicațiilor, dar că problema de bază este mozaicul reglementărilor naționale. „Nu este deloc clar că prioritatea ar trebui să fie relaxarea regulilor de concurență. Ar trebui să lucrăm mai întâi la reducerea fragmentării reglementărilor, iar apoi problema fuziunilor se va rezolva de la sine,” a declarat el pentru Politico.
Campionii europeni care nu au fost să fie : „Ambele companii sunt în viață, concurează”
Domeniul dreptului concurenței resimte încă efectele veto-ului Comisiei Europene din 2019 asupra unei fuziuni franco-germane menite să creeze un „campion feroviar” care să concureze cu un posibil rival chinez. Politicienii din Paris și Berlin au criticat vehement decizia comisarului pentru concurență Margrethe Vestager de a bloca afacerea, cerând modificări pentru a permite crearea viitorilor „campioni europeni.”
Mundt nu consideră veto-ul o catastrofă pentru industria europeană. „Ambele companii sunt în viață, concurează, iar numărul companiilor chineze care intră în Europa este foarte limitat,” a spus el.
Permisiunea de a aplica diferit legea pentru a crea un „campion european” este „suprarealistă,” a declarat și Natalie Harsdorf-Borsch, șefa autorității de concurență din Austria, pentru Politico. „Când aud că trebuie să creăm un campion, instinctul meu de reglementator este să întreb: stai puțin, cine decide și pe baza căror parametri?”
Raportul Draghi despre competitivitatea UE subliniază sectoarele, cum ar fi tehnologia, unde economia europeană are nevoie de dezvoltare, precum și domeniile bancar, de apărare și telecomunicații, unde consideră că sunt necesare companii mai mari.
O problemă politică, mai degrabă decât una tehnică
Guillaume Loriot, oficialul de top pentru fuziuni al Comisiei Europene, a declarat că UE nu a blocat tranzacții între companii europene de tehnologie. La un eveniment al autorităților de reglementare din Budapesta, Loriot a spus: „Nu îmi amintesc de nicio fuziune între companii tech din UE.”
„Este o problemă politică, mai degrabă decât una tehnică,” a spus Letta la o conferință a economiștilor din domeniul concurenței de la Roma, unde a discutat consolidarea în industriile de apărare și bancară pe baza raportului său despre piața unică.
Recent, sectorul bancar a fost în atenția presei cu mișcările creditorului italian UniCredit de a achiziționa Commerzbank din Germania. Cu toate acestea, obstacolele provin de la oficiali germani și sindicate, care s-au opus tranzacției.
Consolidarea telecomunicațiilor, blocată de Bruxelles
Companiile de telecomunicații rămân cele mai critice față de politica de fuziuni a UE, deoarece încercările lor de consolidare în cadrul frontierelor naționale sunt adesea blocate de Bruxelles sau primesc aprobarea doar după ce acceptă concesii majore.
Guillaume Loriot, director general adjunct pentru fuziuni în Direcția Generală pentru Concurență a Comisiei Europene, a subliniat că UE nu a împiedicat extinderea companiilor în noi teritorii. El a afirmat că o companie de telecomunicații care intră pe o piață unde nu este prezentă nu a întâmpinat niciodată probleme din partea Comisiei. Totuși, Loriot consideră că achizițiile între rivali pe aceeași piață nu stimulează concurența, ci, dimpotrivă, pot dăuna afacerilor europene și fragmenta piața unică, ridicând bariere suplimentare la intrare și extindere.
Teresa Ribera, propusă pentru a prelua conducerea Direcției Generale pentru Concurență, a recunoscut realitățile politice și s-a declarat deschisă la o „adaptare continuă” a regulilor privind fuziunile. Cu toate acestea, ea a subliniat că obiectivul principal de a preveni acumularea excesivă de putere pe piață trebuie să rămână neschimbat.
(Citește și: ”Raportul Draghi (2). Legislația competiției în UE nu trebuie să împiedice formarea de campioni europeni pentru jocul pe scena globală. Crearea de Proiecte de interes european comun”)
***