luni

20 mai, 2024

inteligența artificială în artă

1 noiembrie, 2023

Utilizarea unor aplicații ce folosesc inteligența artificială în artă a atras tot mai mult atenția publicului în ultimul timp, dar a dat naștere și unor controverse.

Ce este arta AI

Arta generată de AI se referă la orice formă de artă digitală creată sau îmbunătățită de aplicații AI. Deși este asociată în mod obișnuit cu arta vizuală – imagini și videoclipuri – sintagma „artă AI” se aplică și compozițiilor audio (muzică), se arată într-un articol publicat de site-ul techtarget.com.

Folosind algoritmi de învățare automată, tehnologia computerizată este instruită pe exemple de artă pentru a afla ce este arta și ce caracteristici are. Apoi, AI aplică diverși algoritmi (cum ar fi GAN – rețele opozante generative) pentru a schimba / îmbunătăți creațiile umane existente sau pentru a genera opere de artă complet noi.


Algoritmii AI permit oricui să creeze lucrări sau chiar colecții întregi de opere de artă, într-un timp mult mai scurt. În plus, aplicațiile AI pot crea compoziții vizuale sau audio care altfel ar fi fost dificil de creat. Folosind instrumente AI generative de tip text-imagine, cum ar fi DALL-E sau Stable Diffusion, oamenii nu mai trebuie să încerce să deseneze imaginea pe care și-o doresc, ci pot doar să introducă un mesaj text în aplicație, care va genera ulterior imaginile respective, mai notează sursa citată.

Arta AI mai este numită și artă algoritmică, artă computerizată, artă digitală sau new media.

Inteligența artificială în artă – istoric

În ultimii ani, algoritmii AI ce pot genera artă au devenit disponibili pe scară largă, așa încât orice persoană interesată de artă poate crea imagini artistice, nu doar profesioniștii din domeniu.

Însă inteligența artificială în artă are o istorie ceva mai lungă. Potrivit Wikipedia.org, artiștii au început să creeze artă AI încă de la mijlocul secolului al XX-lea.


Unul dintre primele sisteme AI ce au generat artă a fost AARON, dezvoltat de Harold Cohen la sfârșitul anilor ’60 la Universitatea California din San Diego, SUA. Cohen l-a dezvoltat cu scopul de a putea codifica actul de a desena. La început, AARON a creat desene simple alb-negru.

Ulterior, Cohen l-a programat și pentru a putea să picteze. AARON a fost proiectat astfel încât să folosească pensule și vopsele alese de el însuși, fără medierea lui Cohen. În anul 1972, lucrări create de AARON au fost expuse la Muzeul de Artă din Comitatul Los Angeles.

Inteligența artificială și rețelele neuronale artificiale

În 1991 și 1992, Karl Sims, cercetător și artist specializat în grafică pe calculator, a primit premiul Golden Nica la Prix Ars Electronica pentru videoclipurile sale AI animate 3D.

Iar în 2009, artistul și activisul Eric Millikin a câștigat Premiul Pulitzer pentru arta sa AI prin care a criticat corupția guvernamentală din Detroit, SUA.

Inteligența artificială în artă a făcut un pas important înainte odată cu inventarea GAN. În 2014, Ian Goodfellow și colegii săi de la Universitatea din Montreal, Canada, au dezvoltat rețeaua opozantă generativă (GAN), un tip de rețea neuronală artificială capabilă să învețe să imite distribuiția statistică a datelor de intrare (input) precum imaginile. GAN folosește un „generator” pentru a crea imagini noi și un alt instrument pentru a decide care dintre imaginile create sunt unele de succes.

Spre deosebire de arta algoritmică anterioară, ce a urmat reguli codificate, rețelele opozante generative puteau învăța o estetică specifică analizând un set de imagini.

Inteligența artificială în artă și modelele text-imagine

Începând cu anii 2020 au devenit extrem de populare și de performante modelele text-imagine, care generează imagini pe baza solicitărilor scrise sub formă de mesaje text. Mai exact, utilizatorii transmit algoritmului AI un text cu o descriere a imaginii dorite, iar aplicația generează mai multe imagini ce ilustrează descrierea respectivă.

Începând cu 2020, astfel de modele text-imagine au început să se apropie de calitatea fotografiilor reale și a artei desenate de om. De asemenea, ele pot crea imagini în stilul unor pictori celebri precum Picasso sau Monet.

Inteligența artificială în artă – exemple de aplicații

1. DALL-E. În 2021, folosind modelele Transformer utilizate și de ChatGPT 2 și ChatGPT 3, compania OpenAI din SUA a dezvoltat DALL-E, un model AI text-imagine capabil să producă imagini de înaltă calitate pornind de la așa-numitele promt-uri.

Prompt-urile sunt niște solicitări în limbaj natural, adică textul propriu-zis ce descrie sarcina pe care AI trebuie să o îndeplinească.

În 2022, OpenAI a lansat DALL-E 2, ce poate genera imagini mai realiste, la rezoluții mai mari, și care este capabil să combine concepte, diverse atribute și stiluri. În septembrie 2023, OpenAI a anunțat cea mai recentă versiune a modelului, DALL-3, despre care a spus că poate să perceapă „semnificativ mai multe nuanțe și detalii” decât programele anterioare.

inteligența artificială în artă
Imagine creată pe baza prompt-ului „fotografie a unui astronaut călare”. Foto: VulcanSphere / Generată cu NightCafe Studio in Stable Diffusion XL mode (1.0) / Wikipedia.org

Exemple de aplicații AI folosite în artă

2. Midjourney este un program și serviciu generativ de inteligență artificială, creat de laboratorul independent de cercetare Midjourney din San Francisco, SUA. Midjourney generează imagini pornind de la descrieri în limbaj natural (prompt-uri), similar cu DALL-E de la OpenAI. Aplicația este în prezent în versiune beta deschisă, fiind lansată la jumătatea anului 2022.

3. Stable Diffusion este un model text-imagine capabil de învățare profundă (deep learning), lansat în august 2022 de Stability AI, un start-up din Londra, Marea Britanie. Este folosit în primul rând pentru a genera imagini detaliate bazate pe descrieri text.

Inteligența artificială în artă

La ora actuală au fost dezvoltate numeroase mecanisme pentru crearea artei AI, inclusiv generarea de imagini folosind modele matematice, algoritmi care simulează mișcări de pensulă și alte efecte pictate sau algoritmi de învățare profundă precum rețelele opozante generative (GAN).

De asemenea, unele companii au lansat aplicații care transformă fotografiile în imagini artistice în stilul unor picturi celebre. Site-ul Artbreeder, lansat în 2018, folosește anumite modele GAN pentru a le permite utilizatorilor să genereze și să modifice imagini precum fețele oamenilor, peisaje sau picturi.

inteligența artificială în artă
Imaginea „Théâtre d’Opéra Spatial”, creată cu Midjourney de Jason M. Allen, a câștigat o competiție de artă digială în 2022. Foto: Midjourney / Jason M. Allen / Wikipedia.org

Inteligența artificială în artă – controverse

Arta creată de AI a ridicat numeroase probleme, inclusiv legate de drepturile de autor, de posibilitatea de a înșela publicul și de impactul pe care îl are asupra artiștilor tradiționali, ca de exemplu asupra veniturilor acestora.

Drepturile de autor și AI

1. În ceea ce privește drepturile de autor, o problemă este folosirea de către AI a operelor de artă deja create pentru a învăța și a genera la rândul său imagini artistice. Unii artiști au susținut că imaginile generate de modelele AI seamănă foarte mult cu lucrările de artă existente, incluzând uneori chiar și fragmente din semnătura artistului original, potrivit Wikipedia.org. În decembrie 2022, utilizatorii platformei de portofoliu ArtStation au organizat un protest online împotriva utilizării fără acord a operelor lor de artă în seturi de date.

În ianuarie 2023, 3 artiști – Sarah Andersen, Kelly McKernan și Karla Ortiz – au dat în judecată Stability AI, Midjourney și DeviantArt, susținând că aceste companii au încălcat drepturile a milioane de artiști atunci când și-au „antrenat” aplicațiile AI pe 5 miliarde de imagini. Stability AI a fost dată în judecată și de Getty Images deoarece a folosit fotografiile sale în seturile de date utilizate de algoritmii AI pentru a învăța.

Inteligența artificială în artă și înlocuirea creatorilor umani

2. O altă controversă este legată de posibilitatea înlocuirii artiștilor de către AI sau de reducerea veniturilor acestora. De exemplu, există temerea că ilustratorii, desenatorii sau artiștii care lucrează în industria design-ului ar putea fi înlocuiți de aplicații AI care pot produce opere de artă într-un timp mult mai scurt.

Un recrutor din industria gamingului din China a observat o scădere cu 70% a joburilor de ilustratori, în parte din cauza utilizării pe scară largă a generatoarelor de imagini. O altă companie din acestă țară a concediat o treime din ilustratorii săi care făceau design de personaje, mai notează sursa citată.

Inteligența artificială în artă și conținutul înșelător

3. De asemenea, există îngrijorări cu privire la faptul că AI ar putea fi folosită pentru a crea conținut înșelător, cunoscut sub numele de „deep fake”. Deoarece imaginile generate de AI sunt acum extrem de realiste, mulți internauți pot fi păcăliți de astfel de creații.

De exemplu, în mai 2023 a fost publicată o imagine care îl arăta pe Papa Francisc purând o geacă albă de iarnă. Nu este însă vorba despre o fotografie reală, ci de o imagine creată cu Midjourney.

ai în artă
Sursa: Midjourney / Wikipedia.org

Alte imagini-farsă care s-au viralizat îl înfățișează pe Donald Trump în timp ce este arestat sau un atac asupra Pentagonului.

În 2023, câștigătorul categoriei „Creative open” de la concursul de fotografie Sony World Photography Awards, Boris Eldagsen, a dezvăluit că, de fapt, imaginea sa era generată de inteligența artificială.

Fotograful Feroz Khan a comentat pentru BBC că Eldagsen „a arătat în mod clar că până și fotografii experimentați și experții în artă pot fi păcăliți.”

Foto: geralt / pixabay.com / Midjourney / Wikipedia.org / Midjourney / Jason M. Allen / Wikipedia.org / VulcanSphere / NightCafe Studio in Stable Diffusion XL mode / Wikipedia.org

Dacă acest articol despre inteligența artificială în artă ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Inteligența artificială beneficii. 9 moduri în care ne ajută AI

Inteligența artificială în afaceri. 3 aplicații ce schimbă business-urile

Inteligența artificială în management. 5 moduri de sprijin al liderilor

Inteligența artificială în recrutare. 3 moduri în care e folosită AI

Inteligența artificială în medicină. 5 aplicații și 4 beneficii
Inteligența artificială exemple. 5 produse cu tehnologie AI
Companii de inteligență artificială. Listă cu 10 corporații
Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat
Inteligența artificială în administrație publică. Exemple și beneficii
Inteligența artificială în justiție și aplicarea legii. 7 tipuri de utilizări

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: