Dacă obții venituri din cultivarea plantelor sau din creșterea animalelor, este important să știi cum se face impozitarea veniturilor din activități agricole și ce obligații de plată ai la ANAF.
Ce sunt veniturile din activitățile agricole
Conform articolului 103 din Codul fiscal, veniturile din activități agricole cuprind veniturile obținute individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantațiilor viticole, pomicole, arbuștilor fructiferi și altele similare;
c) creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Ce sunt produsele în stare naturală
Într-un ghid cu privire la impozitarea veniturilor din activități agricole realizat de ANAF este explicat mai clar la ce se referă expresia „în stare naturală”. Este vorba despre:
- produse agricole vegetale obţinute după recoltare;
- produse de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu şi carcasă, miere şi alte produse apicole;
- preparatele din lapte şi din carne sunt asimilate produselor de origine animală obţinute în stare naturală.
Care sunt veniturile neimpozabile
Înainte de a explica modul în care se realizează impozitarea veniturilor din activități agricole trebuie să menționăm că anumite venituri sunt neimpozabile.
Astfel, potrivit Codului fiscal, nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice / membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a următoarelor:
a) produse culese din flora sălbatică, cu excepția masei lemnoase. În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea și valorificarea acesteia în volum de maximum 20 metri cubi/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate;
b) produse capturate din fauna sălbatică, cu excepția celor realizate din activitatea de pescuit comercial;
c) nu sunt venituri impozabile veniturile obținute din exploatarea pășunilor și a fânețelor naturale.
Impozitarea veniturilor din activități agricole – venituri neimpozabile din cultivarea plantelor
De asemenea, sunt venituri neimpozabile cele realizate din valorificarea produselor vegetale cultivate pe suprafețe mici. Limitele sunt stabilite astfel:
- Cereale cultivate pe o suprafață de până la 2 ha
- Plante oleaginoase, până la 2 ha
- Cartofi, până la 2 ha
- Sfeclă de zahăr, până la 2 ha
- Tutun, până la 1 ha
- Hamei pe rod, până la 2 ha
- Legume în câmp, până la 0,5 ha
- Legume în spații protejate, până la 0,2 ha
- Leguminoase pentru boabe, până la 1,5 ha
- Pomi pe rod, până la 1,5 ha
- Vie pe rod, până la 1 ha
- Arbuști fructiferi, până la 1 ha
- Flori și plante ornamentale, până la 0,3 ha
- Plante medicinale și aromatice, până la 2 ha
- Căpșuni, până la 1,0 ha
- Plante furajere, până la 2,0 ha inclusiv
Impozitarea veniturilor din activități agricole – venituri neimpozabile din creșterea animalelor
În cazul creșterii animalelor, sunt venituri neimpozabile cele realizate din valorificarea produselor provenite de la un număr mic de capete / familii de albine. Limitele sunt stabilite astfel:
- Vaci, până la 2
- Bivolițe, până la 2
- Oi, până la 50
- Capre, până la 25
- Porci pentru îngrășat, până la 6
- Albine, până la 75 de familii
- Păsări de curte, până la 100
Cum se stabilește venitul anual din activități agricole
Pentru categoriile de produse listate mai sus, care depășesc limitele neimpozabile, veniturile asupra cărora se va aplica impozitul se stabilesc pe baza normelor de venit.
Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafață (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale și animalele prevăzute în listele de mai sus. Normele de venit variază de la un județ la altul. De asemenea, acestea sunt actualizate anual.
Concret, normele de venit, precum și datele necesare calculului acestora, se stabilesc de către entitățile publice mandatate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza metodologiei aprobate prin hotărâre a Guvernului, și se publică de către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, până cel târziu la data de 5 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.
Impozitarea veniturilor din activități agricole – cât este norma de venit în 2024
De exemplu, în 2024, norma de venit la hectar pentru cereale este de 161 de lei / ha în județul Bacău, dar mai mare în județul Sibiu, unde este de 230 de lei / ha. Lista completă cu normele de venit în vigoare pentru anul 2024, pentru fiecare județ al țării, poate fi consultată aici.
Este important de menționat că, în anul fiscal curent, pentru veniturile realizate de persoanele fizice individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca îngheț, grindină, polei, ploaie abundentă, secetă și inundații, precum și a epizootiilor ce afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale/animalele deținute, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă.
Impozitarea veniturilor din activități agricole pe baza normei de venit
Veniturile din activităţi agricole, aferente acestor produse vegetale şi animale, se impozitează la norma de venit indiferent de forma de organizare a activităţii ( persoană fizică, PFA, întreprindere individuală, etc.)
Veniturile stabilite pe baza normelor de venit cuprind veniturile rezultate din cultivarea terenurilor /creşterea şi exploatarea animalelor deţinute cu orice titlu, inclusiv cele luate în arendă.
Veniturile stabilite pe baza normelor de venit sunt impozabile indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor, se mai arată în ghidul ANAF.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, contribuabilul stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități.
Contribuabilii care obțin venituri determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligații de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.
Impozitarea veniturilor din activități agricole – calculul impozitului
Pentru a determina impozitul, contribuabilul trebuie să calculeze suprafeţele (ha) / capetele de animale / familiile de albine care depăşesc plafonul neimpozabil.
Apoi, calcularea venitului net anual se face prin înmulţirea normei anuale de venit stabilită pentru fiecare categorie cu sprafeţele (ha) / capetele de animal / familiile de albine deţinute care depăşesc plafonul neimpozabil. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual, impozitul fiind final.
Contribuabilul are obligația de a depune anual, pentru veniturile anului în curs, declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, până la data de 25 mai, inclusiv a anului de realizare a venitului.
Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Impozitarea veniturilor din activități agricole – venituri impozitate în sistem real
În ceea ce privește veniturile obţinute din cultivarea altor produse vegetale sau din creşterea altor animale decât cele prevăzute în listele de mai sus, precum şi din valorificarea produselor menționate în altă modalitate decât în stare naturală, impozitarea acestora se face în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, se mai arată în ghidul ANAF.
Foto: lumix2004 / jhenning / pixabay.com
Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din activități agricole vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din criptomonede și plata CASS. Exemple
Impozitarea veniturilor din bursă și plata CASS. Acțiuni, obligațiuni
Impozitarea veniturilor din activități independente. Ghid ANAF