marți

28 mai, 2024

impozitarea veniturilor din criptomonede

12 aprilie, 2024

Dacă obții venituri din monede virtuale, atunci este indicat să te informezi cu privire la impozitarea veniturilor din criptomonede.

Ce prevede Codul fiscal

Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile. Conform Codului fiscal, ele sunt incluse în categoria veniturilor „din alte surse”.

Astfel, le sunt aplicabile prevederile Capitolului X „Venituri din alte surse” din Titlul IV „Impozitul pe venit” din Codul fiscal. Articolul 114 din acest capitol prevede la litera m) că veniturile din transferul de monedă virtuală sunt incluse în categoria veniturilor din alte surse.


Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre exemplu, produse, servicii, călătorii etc.), se arată în documentul „Broșură
privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală”
, realizat de ANAF.

Impozitarea veniturilor din criptomonede – cum se calculează câștigul

Conform Codului fiscal, câștigul din transferul de monede virtuale este determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției.

Câștigul sub nivelul a 200 de lei / tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească 600 de lei, prevede articolul 116 din Codul fiscal.

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, se mai arată în broșura ANAF.


Prin urmare, câștigurile de la 200 de lei / tranzacție în sus se impozitează cu 10%. De exemplu, dacă o persoană realizează un câștig de 250 de lei la o tranzacție, va plăti 25 de lei impozit către stat.

În mod similar, dacă va realiza venituri din mai multe tranzacții într-un an, ca de exemplu 5 câștiguri a câte 150 de lei / tranzacție, va obținute venituri de 750 de lei într-un an și va trebui să plătească la ANAF 75 de lei.

Impozitarea veniturilor din criptomonede și declararea veniturilor

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate.

impozitarea veniturilor din criptomonede
Foto: geralt / pixabay.com

Contribuția de asigurări sociale de sănătate

În contextul discuției despre impozitarea veniturilor din criptomonede este important de menționat că persoanele fizice care obțin venituri din monede virtuale peste un anumit nivel trebuie să plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

La calcularea veniturilor se iau în calcul nu doar câștigurile din tranzacții cu monede virtuale, ci și veniturile din alte surse, ca de exemplu din dividende, investiții, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, agricultură etc.

Persoana fizică ce a realizat venituri din una sau mai multe astfel de surse, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice (adică 19.800 de lei la momentul actual), va plăti CASS.

Impozitarea veniturilor din criptomonede și plata CASS

Dacă îl va depăși, atunci va avea de plătit o anumită sumă la sănătate, care poate fi mai mică ori mai mare, în funcție de venituri (la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară).

Baza anuală de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate e stabilită la:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Impozitarea veniturilor din criptomonede – exemple pentru CASS

Cota de contribuție pentru CASS este 10%, iar la 1 ianuarie 2024 salariul minim brut pe țară era de 3.300 de lei pe lună. Așadar, pentru salariul minim brut pe economie, CASS este de 330 de lei pe lună.

Dacă, de exemplu, o persoană a obținut într-un an venituri din criptomonede egale cu 10 salarii minime brute pe țară, adică 33.000 (3.300 x 10), va trebui să plătească o contribuție la sănătate la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, adică 1.980 de lei (330 de lei x 6).

Iată un alt exemplu. Dacă a realizat venituri din criptomonede egale cu 21 de salarii minime brute pe țară, adică 69.300 de lei (3.300 x 21), va avea de plătit CASS la nivelul 12 salarii minime brute pe țară, adică 3.960 de lei (330 de lei x 12).

Venituri obținute din străinătate

În ceea ce privește impozitarea veniturilor din criptomonede obținute din străinătate, contribuabilul mai are o obligație.

După cum se arată în broșura ANAF, pentru veniturile din alte surse obţinute din străinătate, persoanele fizice au obligaţia completării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate – Secțiunea I.2: Date privind impozitul pe veniturile realizate din străinătate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

De asemenea, are și obligația să efectueze calculul și plata impozitului datorat, în cadrul aceluiași termen, cu luarea în considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevăzută de convenţia de evitare a dublei impuneri.

Pentru aceste venituri, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează în aceleași condiţii prevăzute de Codul fiscal pentru veniturile din alte surse obţinute din România.

Mai multe informații despre impozitarea veniturilor din străinătate puteți găsi în acest articol.

Foto: Icons8_team / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din criptomonede vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: