impozitarea veniturilor din investiții

15 ianuarie, 2024

Dacă ai economii pe care te gândești să le investești în anumite companii sau instrumente financiare, atunci este important să te documentezi cu privire la impozitarea veniturilor din investiții.

Ce sunt veniturile din investiții

Conform Codului Fiscal, veniturile din investiții cuprind:

a) venituri din dividende;


b) venituri din dobânzi;

c) câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;

d) câștiguri din transferul aurului de investiții;

e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.

Ce venituri nu se impozitează – exemple


În contextul discuției despre impozitarea veniturilor din investiții trebuie menționat că anumite venituri nu sunt impozabile, ca de exemplu veniturile obținute din titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor. Astfel, nu sunt impozitate:

a) veniturile realizate din deținerea și transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativ-teritoriale, inclusiv din operațiunile de tip repo și reverse/repo cu aceste instrumente, indiferent de piața/locul de tranzacționare unde are loc operațiunea;

b) venituri repartizate membrilor caselor de ajutor reciproc în funcție de fondul social deținut;

c) transferul de titluri de valoare și/sau aur de investiții la momentul dobândirii acestora cu titlu de moștenire ori donație;

Articolul 93 din Codul Fiscal detaliază toate veniturile neimpozabile.

Impozitarea veniturilor din investiții – dobânzile

Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum și cele la depozitele clienților, se impozitează cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.

Impozitul se calculează și se reține de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului (de exemplu, de către bancă, instituție de credit etc).

Plata impozitului se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării în cont. Impozitul datorat se plătește integral la bugetul de stat. Mai multe informații despre impozitarea veniturilor din dobânzi poți afla din acest articol.

Impozitarea veniturilor din investiții – dobânzi pentru depozitele la termen

Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobândite și contractele civile încheiate se impozitează cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.

Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului, respectiv la momentul răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire.

În situația sumelor primite sub formă de dobândă pentru împrumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de către plătitorii de venit se efectuează la momentul plății dobânzii.

Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare înregistrării/răscumpărării, în cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul plății dobânzii, pentru venituri de această natură, pe baza contractelor civile. Impozitul datorat se plătește integral la bugetul de stat.

Impozitarea veniturilor din investiții – lichidarea unei firme

Venitul impozabil obținut din lichidarea unei persoane juridice de către acționari/asociați persoane fizice sau din reducerea capitalului social, care nu reprezintă distribuții în bani sau în natură ca urmare a restituirii cotei-părți din aporturi, se impozitează cu 10%, impozitul fiind final.

Obligația calculării, reținerii și plății impozitului revine persoanei juridice.

Impozitul calculat și reținut la sursă în cazul lichidării persoanei juridice se plătește până la data depunerii situației financiare finale la oficiul registrului comerțului, întocmită de lichidatori, respectiv până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost distribuit venitul reprezentând reducerea capitalului social.

Impozitarea veniturilor din investiții – dividende și titluri de participare

Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare la organisme de plasament colectiv, se impozitează cu o cotă de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.

Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/investitori.

Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.

În cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor distribuirii. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.

impozitarea veniturilor din investiții
Foto: jarmoluk / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din investiții – câștigurile din transferul titlurilor de valoare

Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare se impun prin reţinere la sursă astfel:

(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii;

Impozitarea veniturilor din investiții – câștigurile din operaţiuni cu instrumente financiare

Veniturile sub forma câştigurilor din operaţiuni cu instrumente financiare derivate se impun prin reţinere la sursă astfel:

(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din efectuarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate deţinute o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.

Pentru determinarea perioadei în care au fost deţinute se consideră că titlurile de valoare şi instrumentele financiare sunt înstrăinate/răscumpărate în aceeaşi ordine în care au fost dobândite, respectiv primul intrat – primul ieşit, pe fiecare simbol.

Plata CASS pentru veniturile din investiții

Dincolo de impozitarea veniturilor din investiții, trebuie spus că persoanele care obțin câștiguri din investiții trebuie să plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate, însă numai dacă realizează venituri ce depășesc un anumit prag.

La calculul acestui plafon se cumulează venituri din mai multe surse, nu doar din investiții. Astfel, se cumulează:

-venitul net din investiții;
-venitul net din cedarea folosinței bunurilor;
-venitul net din drepturi de proprietate intelectuală;
-venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;
-venitul net pentru veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
-venitul brut şi/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit articolelor 114-116 din Codul Fiscal.

Contribuția la sănătate pentru veniturile din investiții

Persoanele fizice care realizează venituri sursele menționate mai sus trebuie să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este de cel puțin 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice.

În funcție de veniturile obținute din investiții și / sau celelalte surse de venituri impozabile menționate anterior, o persoană trebuie să plătească CASS la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice.

Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS

Baza anuală de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate este reprezentată de:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10%. Întrucât la data de 1 ianuarie 2024 salariul minim brut pe țară este de 3.300 de lei pe lună, rezultă că pentru salariul minim brut pe economie contribuția la sănătate este de 330 de lei pe lună.

Venituri din investiții – plata CASS

Înțelegem mai bine cum se realizează impozitarea veniturilor din investiții și plata contribuției la sănătate din câteva exemple.

De pildă, dacă o persoană a realizat într-un an venituri egale cu 4 salarii minime brute pe țară, adică 13.200 de lei (3.300 x 4), nu va trebui să plătească nimic la sănătate.

Dacă a avut venituri egale cu 10 salarii minime brute pe țară, adică 33.000 (3.300 x 10), va trebui să plătească CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, adică 1.980 de lei (330 de lei x 6).

Dacă a realizat venituri egale cu 20 de salarii minime brute pe țară, adică 66.000 de lei (3.300 x 20), va trebui să plătească CASS la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, adică 3.960 de lei (330 de lei x 12).

Dacă a realizat venituri egale cu 40 de salarii minime brute pe țară, adică 132.000 de lei (3.300 x 40), atunci va trebui să plătească CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 7.920 de lei (330 de lei x 24).

Foto: nattanan23 / jarmoluk / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din investiții ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozit pe venit din străinătate. Ghid cu explicațiile ANAF

Diferența dintre dividende și profit și cum se impozitează fiecare
Diferența dintre taxe și impozite. 4 deosebiri esențiale

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: