duminică

12 mai, 2024

impozitarea veniturilor din chirii 2024

25 ianuarie, 2024

Impozitarea veniturilor din chirii 2024. Noul an vine cu o serie de modificări ale Codului fiscal ce îi vizează pe românii ce obțin venituri din chirii.

Venituri din chirii 2024 – ce se întâmplă cu cota forfetară

Legislația privind impozitarea veniturilor din chirii s-a schimbat destul de mult în ultimii ani. Până în anul 2022 inclusiv, a existat o prevedere în Codul fiscal potrivit căreia persoanele care obțineau venituri din chirii puteau aplica o cotă forfetară de cheltuieli de 40% asupra venitului brut.

Cu alte cuvinte, din venitul brut se scădea 40%, iar impozitul pe venit de 10% se aplica doar asupra diferenței de 60%. Așadar, proprietarii plăteau, în practică, un impozit de 6% din venitul brut (adică din venitul obținut de la chiriaș).


De la 1 ianuarie 2023 s-a eliminat această cotă forfetară, drept care impozitul a crescut. Întrucât din venitul brut nu se mai scădeau cheltuielile, cota de 10% se aplica asupra întregului venit. În practică, impozitul a crescut de la 6% la 10%.

Impozitarea veniturilor din chirii 2024 – cotă forfetară de 20%

Acum, de la 1 ianuarie 2024, legea s-a schimbat din nou. A fost reintrodusă cota forfetară de cheltuieli, însă aceasta este acum de doar 20%. Prin urmare, din venitul brut se scade 20%, iar impozitul pe venit de 10% se aplică doar la 80% din venitul brut. În practică, rezultă că proprietarul va avea de plătit la ANAF un impozit de 8% din venitul obținut.

Impozit chirii 2024

Modificarea se regăsește în alineatul 3 din Articolul 84 din Codul fiscal, cel referitor la stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor.

Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.


Înțelegem mai bine cum se face impozitarea veniturilor din chirii 2024 dintr-un exemplu. Să presupunem că un proprietar își închiriază garsoniera pentru 400 de euro pe lună și că are chiriaș tot anul, adică 12 luni.

Impozitarea veniturilor din chirii 2024 – exemplu

Venitul brut obținut de acesta este de 4.800 de euro, adică aproximativ 24.000 de lei. Din acest venit se scade cota forfetară de cheltuieli egală cu 20% din venit. În exemplul nostru, din 24.000 de lei se scad 4.800 de lei.

Rezultă un venit de 19.200 de lei asupra căruia se va aplica impozitul pe venit de 10%. Prin urmare, în acest exemplu, proprietarul va plăti la ANAF 1.920 de lei. După plata impozitului, din suma totală de 24.000 de lei, cât era venitul brut, va rămâne cu 22.080 de lei (circa 4.400 de euro).

impozitarea veniturilor din chirii 2024
Foto: TierraMallorca / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS

Însă, dincolo de impozitul pe venit, care este practic de 8% din venitul brut, proprietarul care obține venituri din chirii trebuie să plătească și contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) dacă obține obține venituri peste un anumit prag.

Atunci când se analizează atingerea acestui prag se iau în calcul nu doar veniturile din chirii, ci și alte venituri, precum cele din investiții, din drepturi de proprietate intelectuală sau din agricultură.

Conform legii, trebuie să plătească CASS cei care obțin venituri egale cu cel puțin 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, adică 19.800 de lei (în prezent, salariul minim brut pe țară este de 3.300 de lei, deci 3.300 de lei x 6).

Chirii – venit brut, venit net, cotă forfetară

În cazul veniturilor din chirii, se ia în calcul venitul net (în acest caz, venitul net se referă la diferența dintre venitul brut și cota forfetară de 20%). În exemplul de mai sus, venitul net este 19.200 de lei. Așadar, în acest caz nu s-a depășit pragul de 19.800 de lei, deci proprietarul nu trebuie să plătească CASS.

Dacă veniturile depășesc pragul de 6 salarii minime brute pe țară, persoana trebuie să plătească CASS la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice (în funcție de nivelul veniturilor).

Impozitarea veniturilor din chirii 2024 – baza de calcul CASS

Baza anuală de calcul pentru CASS e stabilită la:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Cota CASS este de 10%, iar la 1 ianuarie 2024 salariul minim brut pe țară este de 3.300 de lei pe lună. Prin urmare, pentru salariul minim brut pe economie contribuția la sănătate este de 330 de lei pe lună.

Chirii 2024 plata CASS – exemple

Înțelegem mai bine cum se face impozitarea veniturilor din chirii 2024 și cât se plătește la CASS din câteva exemple.

Să presupunem că proprietarul obține venituri mai mari din chirii, deoarece închiriază un apartament cu 500 de euro pe lună și obține 30.000 de lei pe an (500 de euro x 12 x 5). Din venitul brut se scade cota forfetară de 20% și rezultă un venit net impozabil de 24.000 de lei.

Proprietarul a depășit nivelul de 6 salarii minime brute pe țară, dar nu a depășit 12 salarii minime brute pe țară, așadar va plăti CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, adică 1.980 de lei (330 de lei x 6).

Dacă va obține venituri egale cu 15 salarii minime brute pe țară, adică 49.500 de lei (3.300 x 15), va trebui să plătească CASS la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, adică 3.960 de lei (330 de lei x 12).

Dacă va realiza venituri egale cu 30 de salarii minime brute pe țară, adică 99.000 de lei (3.300 x 30), atunci va trebui să plătească CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 7.920 de lei (330 de lei x 24).

Foto: Tumisu / TierraMallorca / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din chirii 2024 ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozit pe venit din străinătate. Ghid cu explicațiile ANAF

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Am înțeles perfect calcularea impozitului pe chirii si mulțumesc pentru explicație dar totuși nu înțeleg următorul lucru, eu sunt si angajat si deja plătesc CASS, de ce mai trebuie sa plătesc si din chirii ? Mi se pare ca plătesc de doua ori aceiași asigurare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Am înțeles perfect calcularea impozitului pe chirii si mulțumesc pentru explicație dar totuși nu înțeleg următorul lucru, eu sunt si angajat si deja plătesc CASS, de ce mai trebuie sa plătesc si din chirii ? Mi se pare ca plătesc de doua ori aceiași asigurare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: