miercuri

1 mai, 2024

impozitarea veniturilor din bursă

13 aprilie, 2024

Dacă ești interesat de tranzacționarea de acțiuni, obligațiuni și instrumente financiare, este bine să te informezi cu privire la impozitarea veniturilor din bursă.

Ce sunt veniturile obținute la bursă

Din punct de vedere fiscal, veniturile obținute la bursă sunt definite drept câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, și sunt incluse în categoria veniturilor din investiții.

Impozitul trebuie plătit chiar dacă veniturile din transferul titlurilor de valoare sunt primite din străinătate.

Venituri neimpozabile la bursă


Înainte de a explica modul în care se realizează impozitarea veniturilor din bursă, trebuie menționat că anumite venituri obținute din bursă nu sunt impozabile.

Concret, nu sunt impozabile veniturile realizate din deținerea și transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativ-teritoriale, inclusiv din operațiunile de tip repo și reverse/repo cu aceste instrumente, indiferent de piața/locul de tranzacționare unde are loc operațiunea.

Așadar, veniturile obținute din vânzarea titlurilor de stat Fidelis, de exemplu, nu se impozitează. De asemenea, nu se impozitează veniturile obținute din tranzacționarea obligațiunilor municipale (cele emise de consilii locale, județene, de primării etc pentru a finanța diverse proiecte).

Nu sunt impozabile nici veniturile realizate la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea, de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acțiuni. Lista completă a veniturilor neimpozabile o găsiți în articolul 93 din Codul fiscal.

Impozitarea veniturilor din bursă – acțiuni, obligațiuni, unități de fond


Codul fiscal stipulează cum anume se calculează câștigurile bursiere supuse impozitării.

Astfel, câștigul/pierderea din transferul titlurilor de valoare, altele decât instrumentele financiare derivate, reprezintă diferența pozitivă/negativă realizată între valoarea de înstrăinare/prețul de vânzare și valoarea lor fiscală (prețul de cumpărare), după caz, pe tipuri de titluri de valori.

Valoarea fiscală include costurile aferente tranzacției și costurile legate de transferul de proprietate aferente, dovedite cu documente justificative.

Pentru calculul câştigului, valoarea fiscală se determină prin aplicarea metodei preţului mediu ponderat, cuprinzând şi costurile aferente transferului/operaţiunii, pe fiecare simbol, indiferent de perioada de deţinere.

Impozitarea veniturilor din bursă – tranzacții cu titluri de valoare primite gratuit

În cazul tranzacțiilor cu titluri de participare dobândite la preț preferențial sau gratuit, în cadrul sistemului stock options plan, câștigul se determină ca diferență între prețul de vânzare și valoarea fiscală a acestora reprezentată de prețul de achiziție preferențial care include costurile aferente tranzacției. Pentru cele dobândite cu titlu gratuit valoarea fiscală este considerată egală cu zero.

În cazul transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de participare la organismele de plasament colectiv, câștigul/pierderea se determină ca diferență pozitivă/negativă între prețul de vânzare/răscumpărare și valoarea fiscală, reprezentată de prețul de cumpărare/subscriere/emisiune care include și cheltuielile de tranzacționare/subscriere.

Cum se realizează impozitarea veniturilor din bursă

Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare, altele decât instrumentele financiare derivate, se impozitează prin reţinere la sursă, astfel:

1) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;

2) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.

Prin urmare, sistemul fiscal din România le este mai favorabil celor care dețin anumite titluri de valoare pentru mai mult timp, acestora aplicându-li-se o cotă de impunere mai redusă. Investitorii care fac day trading, de exemplu, trebuie să plătească un impozit de 3 ori mai mare.

Impozitul pentru veniturile din bursă se reține la sursă

În contextul discuției despre impozitarea veniturilor din bursă, trebuie menționat că obligaţia calculării şi reţinerii la sursă a impozitului pe venit rezultat le revine intermediarilor, la fiecare transfer/operaţiune.

Intermediarii sunt societăţile de administrare a investiţiilor, societăţile de investiţii autoadministrate, administratorii de fonduri de investiţii alternative etc.

Impozitul pe venit calculat şi reţinut la sursă se declară şi se virează la bugetul de stat de către intermediari până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut şi este impozit final, mai prevede Codul fiscal.

Despre impozitarea veniturilor din tranzacționarea instrumentelor financiare derivate puteți citi mai multe aici.

impozitarea veniturilor din bursă
Foto: Bru-nO / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din bursă și plata CASS

Persoanele care obțin venituri din bursă peste un anumit nivel stabilit conform legii trebuie să plătească și contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Astfel, cei care obțin venituri egale cu cel puțin 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, trebuie să plătească CASS. Este important de menționat că la calcularea plafonului se adună nu doar veniturile din bursă, ci și din chirii, dividende, arendă, drepturi de proprietate intelectuală etc.

În funcție de veniturile obținute într-un an, persoana respectivă trebuie să plătească CASS la nivelul a 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară.

Baza anuală de calcul pentru CASS este următoarea:

a) la nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) la nivelul a 24 de salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Plata CASS pentru veniturile din bursă – exemple

Înțelegem mai bine cum se realizează impozitarea veniturilor din bursă din câteva exemple.

Cota de impunere pentru CASS este de 10%. Întrucât la data de 1 ianuarie 2024 salariul minim brut pe țară era de 3.300 de lei pe lună, CASS este de 330 de lei pe lună pentru salariul minim.

Dacă o persoană a realizat într-un an venituri din bursă egale cu 5 salarii minime brute pe țară, adică 16.500 de lei (3.300 x 5), nu va trebui să plătească CASS deoarece nu a depășit plafonul de 6 salarii minime brute pe țară.

În cazul în care persoana a avut venituri din bursă de 11 salarii minime brute pe țară, adică 36.300 (3.300 x 11), va trebui să plătească CASS la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, adică 1.980 de lei (330 de lei x 6).

Dacă a obținut venituri egale cu 23 de salarii minime brute pe țară, adică 75.900 de lei (3.300 x 23), va trebui să plătească CASS la nivelul 12 salarii minime brute pe țară, adică 3.960 de lei (330 de lei x 12).

Dacă a realizat venituri egale cu 25 de salarii minime brute pe țară, adică 82.500 de lei (3.300 x 25), atunci va trebui să plătească CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 7.920 de lei (330 de lei x 24).

Foto: Flyfin / Bru-nO / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din bursă vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din criptomonede și plata CASS. Exemple
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: