Dacă obții venituri din chirii este important să știi cum se face impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor și ce sume ai de plătit la stat.
Ce sunt veniturile din cedarea folosinței bunurilor
Potrivit Codului fiscal, veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt veniturile, în bani și/sau în natură, ce provin din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente.
De exemplu, dacă cineva închiriază un apartament, o garsonieră, un teren agricol, o cameră în scop turistic sau chiar un vehicul aflat în proprietatea sa, și obține bani prin această activitate, este obligat să plătească un impozit pentru aceste venituri.
Cum se stabilește venitul obținut din cedarea folosinței bunurilor
Înainte de detalia cum anume se face impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor trebuie să arătăm cum se stabilesc aceste venituri.
Codul fiscal are prevederi ușor diferite în funcție de sursa venitului obținut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal. Astfel, veniturile sunt împărțite în:
- venituri obținute din închirierea bunurilor mobile și imobile (de exemplu, o garsonieră sau un vehicul);
- venituri obținute din arendarea bunurilor agricole (un teren, de pildă);
- venituri obținute din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.
Ce este venitul brut obținut din cedarea folosinței bunurilor
Conform legii, venitul brut din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal (altele decât veniturile plătite de persoane juridice ce au obligaţia de a ține evidenţă contabilă, veniturile din arendarea bunurilor agricole şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală) reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părţi, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora.
Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispoziţiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deţinător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor – ce este venitul net
Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor (altul decât cel plătit de persoane juridice care au obligaţia de a ține evidenţă contabilă, venitul din arendarea bunurilor agricole, precum şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală) se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Concret, acest lucru înseamnă că asupra venitului brut se aplică cotă forfetară de 20%. Cu alte cuvinte, 20% din venitul obținut este scutit de plata impozitului de 10%.
Astfel, cota de impozitare de 10% se aplică numai asupra a 80% din venitul brut. În practică, acest lucru se traduce printr-un impozit de 8%.
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor – exemplu
Înțelegem mai bine cum se face impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor dintr-un exemplu. De pildă, un proprietar care își închiriază apartamentul cu 2 camere pentru suma de 2.500 de lei pe lună va obține în 12 luni un venit brut de 30.000 de lei.
Din acest venit se va scădea cota forfetară de 20%, adică 6.000 de lei. Acești 6.000 de lei nu sunt impozabili. Suma impozabilă este de 24.000 de lei. Acesta este venitul net.
Astfel, cota de impozitare de 10% se va aplica doar la această sumă, de 24.000 de lei (ce reprezintă venitul net). Prin urmare, proprietarul va avea de plătit la ANAF un impozit de 2.400 de lei (adică 10% din venitul net sau 8% din venitul brut).
În situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare, comunicat de Banca Națională a României, din anul de realizare a venitului.
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor – arenda
În cazul veniturilor obținute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabilește pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părți, și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.
Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Așadar, precum în exemplul de mai sus, și în cazul veniturilor din arendă se aplică acea cotă forfetară de cheltuieli de 20%, iar impozitul de 10% se plătește numai pentru diferența de 80%.
Mai multe informații despre impozitarea veniturilor din arendă găsiți în articolul 84 din Codul fiscal.
Impozitarea veniturilor din camere închiriate în scop turistic
În contextul discuției despre impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor trebuie menționate și activitățile turistice.
Sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea.
Închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuințele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică (și care sunt definite potrivit legislației specifice), reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minimum 24 de ore și maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață.
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor și norma anuală de venit
Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și 5 camere inclusiv, în cursul unui an fiscal, se determină pe baza normei anuale de venit. Mai multe informații despre cum se stabilește impozitul pentru venitul determinat pe baza normei anuale de venit găsiți în articolul 85 din Codul fiscal.
În cazul depășirii numărului de 5 camere de închiriat în cursul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor, determinarea venitului net se realizează în sistem real și se supune impunerii potrivit prevederilor cap. II – Venituri din activități independente. Mai multe informații despre cum se stabilește impozitul final în acest caz găsiți în articolul 87 din Codul fiscal.
Foto: bogitw / Tumisu / pixabay.com
Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozit pe venit din străinătate. Ghid cu explicațiile ANAF
Impozitarea veniturilor din acțiuni. Dividende sau vânzare la bursă