duminică

28 aprilie, 2024

impozitarea veniturilor din arendă

11 aprilie, 2024

Dacă deții terenuri agricole și obții bani de pe urma lor, este important să știi cum se realizează impozitarea veniturilor din arendă.

Ce este arenda

Arenda reprezintă cedarea temporară a dreptului de exploatare a unor bunuri agricole, în schimbul unei plăți în bani sau în natură. Cu alte cuvinte, în schimbul arendării unui bun, arendașul îl va plăti proprietarului o sumă de bani sau echivalentul în natură.

Din punct de vedere fiscal, veniturile obținute din arendă sunt incluse în categoria veniturilor obținute din cedarea folosinței bunurilor.

Cum se stabilesc veniturile obținute din arendă


Înainte de a detalia cum se realizează impozitarea veniturilor din arendă trebuie să explicăm, pe scurt, cum anume se stabilesc veniturile obținute din arendă.

Conform articolului 84 din Codul fiscal, în cazul veniturilor obținute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabilește pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.

Impozitarea veniturilor din arendă în natură

În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene și, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București, ca urmare a propunerilor direcțiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal.

Aceste hotărâri se transmit, în cadrul aceluiași termen, direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, pentru a fi comunicate unităților fiscale din subordine.


În cazul în care prețurile medii ale produselor agricole au fost modificate în cursul anului fiscal de realizare a venitului, noile prețuri pentru evaluarea în lei a veniturilor din arendă exprimate în natură, pentru determinarea bazei impozabile, se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare comunicării acestora către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.

impozitarea veniturilor din arendă
Foto: rainerh11 / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din arendă – venitul brut și venitul net

Așadar, venitul brut obținut din arendă reprezintă suma totală de bani încasată de proprietar, conform contractului încheiat cu arendașul său.

Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de cheltuieli de 20% asupra venitului brut. Venitul net este egal cu 80% din venitul brut.

Impozitarea veniturilor din arendă – cât e cota de impozitare

Prin urmare, așa cum se întâmplă și în cazul chiriilor, asupra venitului brut se aplică o cotă forfetară de 20%, ceea ce înseamnă că 20% din venitul brut este scutit de plata impozitului de 10%.

Astfel, cota de impozitare de 10% se aplică asupra venitului net, adică numai asupra a 80% din venitul brut.

Articolul 84 din Codul fiscal prevede că impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Impozitarea veniturilor din arendă – exemplu

Înțelegem mai bine cum se realizează impozitarea veniturilor din arendă dintr-un exemplu. Să presupunem că un proprietar de pământ a primit într-un an 10.000 de lei de la arendașul său. Acesta reprezintă venitul brut, realizat conform prevederilor contractuale dintre cele două părți.

Asupra acestui venit brut se aplică o cotă forfetară de cheltuieli de 20%. Așadar, din suma brută de 10.000 de lei scădem 2.000 de lei (cota forfetară de 20%) și obținem 8.000 de lei. Acesta reprezintă venitul net.

Cota de impozitare de 10% stabilită conform Codului fiscal se aplică asupra venitului net, adică asupra sumei de 8.000 de lei. Astfel, proprietarul va avea de plătit la stat un impozit de 800 de lei (adică 10% din venitul net sau 8% din venitul brut).

Foto: rainerh11 / dendoktoor / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din arendă vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: