joi

16 mai, 2024

Impozitarea veniturilor din titluri de stat

24 ianuarie, 2024

Anul trecut s-a discutat mult în spațiul public despre impozitarea veniturilor din titluri de stat, în contextul modificărilor aduse de guvern Codului fiscal.

Guvernul a anunțat inițial intenția de a impozita veniturile obținute din deținerea de titluri de stat cu 10%, însă ulterior a renunțat la această măsură.

Așadar, în prezent, veniturile obținute din titluri de stat nu se impozitează.

Ce sunt titlurile de stat


Înainte de a discuta despre impozitarea veniturilor din titluri de stat vom explica, pe scurt, ce sunt acestea.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică. Ele reprezintă împrumuturi ale statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), în monedă națională sau în valută, fiind cel mai adesea purtătoare de dobândă (numită cupon).

Cu alte cuvinte, atunci când Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, emite titluri de stat, statul se împrumută de la diverse persoane (fizice, juridice, cetățeni români sau străini) pentru finanțarea proiectelor proprii, a deficitului bugetului de stat, a datoriei publice, pentru susținerea balanței de plăți sau pentru consolidarea rezervei valutare, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Titlurile de stat pot fi emise sub formă de bonuri, certificate de trezorerie, obligaţiuni sau alte instrumente financiare constituind împrumuturi ale statului în monedă naţională ori în valută, pe termen scurt, mediu şi lung, se arată și în documentul „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă”, realizat de Ministerul Finanțelor Publice în 2019.


Titlurile de stat sunt emise la ora actuală în formă dematerializată şi se identifică printr-un cod unic (codul ISIN – International Securities Identification Number).

Impozitarea veniturilor din titluri de stat
Foto: AlexBarcley / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din titluri de stat – prevederile Codului fiscal

Articolul 93 din Codul fiscal detaliază care sunt veniturile neimpozabile în România. Articolul stipulează că nu sunt venituri impozabile veniturile realizate din deținerea și transferul instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativ-teritoriale, inclusiv din operațiunile de tip repo și reverse/repo cu aceste instrumente, indiferent de piața/locul de tranzacționare unde are loc operațiunea.

Prin urmare, veniturile obținute din titluri de stat precum cele Tezaur ori Fidelis emise de Ministerul Finanțelor nu se impozitează. De asemenea, nu se impozitează nici veniturile obținute din deținerea de obligațiuni municipale (obligațiunile emise de autoritățile locale precum primăriile ori consiliile județene).

Articolul 93 mai menționează un aspect important, și anume că nu se impozitează nici veniturile obținute din deținerea titlurilor de stat (este vorba despre dobândă, numită și cupon), și nici veniturile obținute din transferul acestor instrumente financiare (este vorba despre câștigurile obținute în cazul în care un investitor vinde titlurile de stat pe bursă, de exemplu, la un preț mai bun decât cel de achiziție).

Impozitarea veniturilor din titluri de stat – ce stipulează Codul Fiscal

Conform Codului fiscal, veniturile obținute din dobânzile la depozitele bancare ori cele din dobânzile primite pentru obligațiunile corporative (emise de companii), se impozitează cu 10%. Acest impozit nu se aplică în cazul titlurilor de stat.

Totodată, conform Codului fiscal, veniturile obținute din transferul (vânzarea) titlurilor de valoare se impozitează cu 3% dacă ele sunt deținute mai puțin de 1 an și cu 1% dacă sunt vândute după ce au fost deținute timp de cel puțin 1 an. Însă nici acest impozit nu se aplică în cazul titlurilor de stat.

De exemplu, dacă un investitor nu mai vrea să aștepte să primească cuponul aferent unor titluri de stat Fidelis pe care le deține, el le poate vinde la Bursa de Valori București, iar câștigul obținut (diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție) nu se impozitează cu 1% sau cu 3%, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte titluri de capital.

Foto: AlexBarcley / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din titluri de stat ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozit pe venit din străinătate. Ghid cu explicațiile ANAF

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: