cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Titluri de stat prin SPV. Ghid simplu în 4 pași ca să le cumperi online

titluri de stat prin SPV

7 septembrie, 2022

Începând de anul trecut românii pot cumpăra titluri de stat prin SPV (Spațiul Privat Virtual). Este vorba despre titluri de stat TEZAUR, iar dobânzile ajung la aproape 8%.

Titluri de stat prin SPV – Cât sunt dobânzile

Ministerul Finanțelor a anunțat că, de la data de 8 decembrie 2021, românii pot investi online în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani. Inițial, dobânzile anuale anunțate au fost de 4,25%, 4,75% și 5,10%, însă la data de 1 septembrie 2022 Ministerul Finanțelor a lansat noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației, prin intermediul programului TEZAUR, cu dobânzi mai mari.

Mai exact, prin programul TEZAUR dobânzile anuale oferite sunt de 7,75% pentru scadența de 1 an și 7,90% pentru scadența de 2 ani. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.


Persoanele fizice interesate să cumpere titluri de stat prin SPV trebuie să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual (SPV) și pot consulta Ghidul Tezaur ONLINE realizat de Ministerul Finanțelor.

Ce operațiuni legate de titlurile de stat se pot face în SPV

În mediul online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), investitorul poate realiza următoarele operațiuni privind titlurile de stat TEZAUR:

  • Deschiderea unui cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată de acesta (subscrierea reprezintă procesul prin care se achiziționează unități ale unor fonduri de investiții sau acțiuni în cadrul unei oferte publice).
  • Subscriere de titluri de stat TEZAUR, în perioada de subscriere, prin intermediul contului de subscriere deschis la unitatea Trezoreriei Statului;
  • Virament din contul de subscriere către un cont bancar deschis pe numele investitorului sau către un alt cont de subscriere al aceluiași investitor.

1. Cererea de deschidere a unui cont de subscriere

După ce v-ați înregistrat în Spațiul Privat Virtual, primul lucru pe care trebuie să îl faceți pentru a putea cumpăra titluri de stat prin SPV este să vă deschideți un cont de subscriere.

Cererea de deschidere cont se depune numai în cazul în care nu este deschis contul de
subscriere la unitatea de trezorerie. Cererea de deschidere de cont se poate depune chiar
dacă nu este perioadă de subscriere.


Se descarcă cererea de deschidere de cont de pe pagina Tezaur online a site-ului Ministerului
Finanțelor (se apasa link-ul formularului, iar apoi în fereastra deschisă se descarcă documentul pe
dispozitivul dvs).

Pasul următor este să completați cererea de deschidere de cont. Persoanele fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în SPV cu certificat digital calificat vor semna cererea de deschidere de cont în rubrica „Semnatura” cu certificatul digital calificat.

Aveți mai multe opțiuni pentru a depune cererea de deschidere de cont. Ea poate fi depusă prin:

A. www.anaf.ro (SPV), butonul „Depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF” sau www.mfinante.ro (Secțiunea Tezaur Online – Depunere formulare), în cazul persoanelor fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în Spaţiul Privat Virtual (SPV) cu utilizator și parolă;

B. www.e-guvernare.ro, butonul „Depunere declarații ANAF” și prin serviciul Depunere declarații din cadrul SPV, în cazul persoanelor fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în Spaţiul Privat Virtual (SPV) cu certificat digital calificat.

Apoi veți primi recipisa cu rezultatul validării de la depunere. Verificați în SPV – Secțiunea Mesaje.

Dacă sunt erori de validare la depunere, se verifică mesajul de eroare din recipisa și descărcați / completați / depuneți din nou cererea.

Dacă nu sunt erori de validare, cererea de deschidere de cont este procesată la unitatea de
trezorerie și veți primi recipisa cu rezultatul validării de la unitatea de trezorerie. Verificați din nou în SPV – Secțiunea Mesaje.

În cazul în care sunt erori de validare la procesarea cererii de deschidere de cont la unitatea de
trezorerie, se verifică mesajul de eroare din recipisă și descărcați / completați / depuneți din nou cererea.

Dacă nu sunt erori de validare la procesarea cererii de deschidere de cont la unitatea de trezorerie, se primește cererea de deschidere de cont generată la unitatea de trezorerie, în care este completat și IBAN-ul contului de subscriere. Verificați în SPV – Secțiunea Mesaje.

2. titluri de stat prin SPV – Cererea de subscriere

Subscrierea de titluri de stat prin SPV se poate face numai în perioada de subscriere și daca sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • a fost deschis contul de subscriere la unitatea de trezorerie;
  • în contul de subscriere există suma necesară subscrierii. Alimentarea contului de subscriere se poate efectua oricând, prin virament din contul de la bancă (țineți cont de faptul că pot trece 2-3 zile lucrătoare de la virarea din contul de la bancă în contul de la unitatea de trezorerie) sau prin numerar la unitatea de trezorerie.

Apoi trebuie să descărcați cererea de subscriere de pe pagina Tezaur online a site-ului Ministerului
Finanțelor (se apasa link-ul formularului, iar apoi în fereastra deschisă se descarcă documentul pe
calculatorul dvs).

Completați cererea de subscriere de titluri de stat prin SPV. Persoanele fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în Spaţiul Privat Virtual cu certificat digital calificat vor semna cererea de deschidere a contului în rubrica „Semnatura” cu certificatul digital calificat.

După ce ați completat-o trebuie să depuneți cererea. Aveți următoarele opțiuni:

A. www.anaf.ro (SPV), butonul „Depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF” sau
www.mfinante.ro (Secțiunea Tezaur Online – Depunere formulare), în cazul persoanelor
fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în SPV cu utilizator și parolă;

B. www.e-guvernare.ro, butonul „Depunere declarații ANAF” și prin serviciul Depunere declarații din cadrul Spațiului Privat Virtual în cazul persoanelor fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în SPV cu certificat digital calificat.

După aceea veți primi recipisa cu rezultatul validării de la depunere. Verificați în SPV – Secțiunea
Mesaje.

Dacă sunt erori de validare la depunere, verificați mesajul de eroare din recipisă și reluați pașii prezentați anterior (creare cont sau descărcare / completare / depunere a cererii de subscriere de titluri de stat prin SPV).

titluri de stat prin SPV
Foto: geralt / pixabay.com

În cazul în care nu sunt erori de validare, cererea de subscriere este procesată la unitatea de trezorerie și veți primi recipisa cu rezultatul validării de la unitatea de trezorerie. Verificați în SPV – Secțiunea Mesaje.

Dacă sunt erori de validare la procesarea cererii de subscriere la unitatea de trezorerie, verificați mesajul de eroare din recipisă și reluați pașii prezentați anterior, în funcție de mesajul primit.

Dacă nu sunt erori de validare la procesarea cererii de subscriere la unitatea de trezorerie, veți primi formularul de subscriere generat la unitatea de trezorerie, în care sunt completate informațiile cu privire la subscrierea efectuată. Verificați în SPV – Secțiunea Mesaje.

3. Cum se cumpără titluri de stat prin SPV – Ordinul de plată multiplu electronic

Dacă vreți să transferați banii într-un cont bancar va trebui să completați un ordin de plată.

Ordinul de plată multiplu electronic se utilizează pentru efectuarea de plăți din contul de subscriere deschis la unitatea de trezorerie pentru un virament în contul de la bancă sau în contul de subscriere deschis la altă unitate de trezorerie.

În cazul plăților efectuate către contul deschis la bancă, suma din ordinul de plata multiplu electronic + comisionul perceput (0,51 lei, în cazul plăților cu valoarea mai mică de 50.000 lei, respectiv 6 lei, în cazul plăților cu valoarea egală sau mai mare decât 50.000 lei) nu trebuie să depășească soldul contului de subscriere de titluri de stat prin SPV.

Pentru a face un astfel de transfer trebuie să descărcați ordinul de plata multiplu electronic de pe pagina Tezaur online a site-ului Ministerului Finanțelor.

Apoi veți completa ordinul de plata multiplu electronic. Persoanele fizice înregistrate în nume
propriu (ca persoane fizice) în Spaţiul Privat Virtual cu certificat digital calificat vor semna cererea în rubrica „Semnatura 1” cu certificatul digital calificat.

Ordinul de plată multiplu electronic se poate depune prin:

A. www.anaf.ro (SPV), butonul „Depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF” sau
www.mfinante.ro (Secțiunea Tezaur Online – Depunere formulare), în cazul persoanelor
fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în SPV cu utilizator și parolă;

B. www.e-guvernare.ro, butonul „Depunere declarații ANAF” și prin serviciul Depunere declarații din cadrul SPV, în cazul persoanelor fizice înregistrate în nume propriu (ca persoane fizice) în Spaţiul Privat Virtual cu certificat digital calificat.

După aceea veți primi recipisa cu rezultatul validării de la depunere. Verificați în SPV – Secțiunea
Mesaje.

Dacă sunt erori de validare la depunere, verificați mesajul de eroare din recipisă și reluați
pașii prezentați anterior (descărcare / completare / depunere ordin de plată), după caz.

Dacă nu sunt erori de validare, ordinul de plata multiplu electronic este procesat la unitatea de
trezorerie și veți primi recipisa cu rezultatul validării de la unitatea de trezorerie. Verificați în SPV –
Secțiunea Mesaje.

În situația în care sunt erori de validare la procesarea ordinului de plata multiplu electronic la unitatea de trezorerie, verificați mesajul de eroare din recipisă și reluați pașii prezentați anterior.

4. titluri de stat prin SPV – Extrasul de cont

Extrasul de cont se transmite numai pentru ziua în care s-au efectuat operațiuni pe contul de
subscriere. Este vorba despre:

A. Încasări (depunere de numerar, din contul de la bancă, din contul de subscriere deschis la
altă unitate de trezorerie, dobânzi, valoarea nominală a titlurilor la scadența emisiunii);

B. Subscrieri;

C. virament în contul de la bancă sau în contul de subscriere la altă unitate de trezorerie;

D. Retragere de numerar.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Granturi pentru IMM. Cum poți primi până la 500.000 de euro

Ce este ROBOR, cum se calculează și ce legătură are cu creditele

Ghid contract închiriere apartament. Cum să nu fii păgubit de chiriașul tău

Demisia fără preaviz. 3 situații în care poți părăsi imediat locul de muncă

Orele de liniște în România. Amenzile ajung până la 6.000 de lei

Amenda rovinietă România. Sancțiunile ajung la 11.900 de lei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: