duminică

19 mai, 2024

ce este depresiunea economică

30 iulie, 2023

Pentru a înțelege ce este depresiunea economică trebuie să înțelegem diferența dintre aceasta și recesiunea economică.

Depresiunea economică – definiție

Depresiunea economică este o scădere gravă și prelungită a activității economice. Ea poate fi definită drept o recesiune economică extremă, care durează 3 sau mai mulți ani, sau care duce la o scădere a produsului intern brut (PIB) de cel puțin 10% într-un anumit an, se arată într-o definiție a depresiunii economice propusă de publicația investopedia.com.

Depresiunile economice sunt mult mai puțin frecvente decât recesiunile. SUA a cunoscut cel puțin 34 de recesiuni în perioada 1850-2023, inclusiv Marea Recesiune din 2008-2009 (cunoscută și drept criza economică) și recesiunea cauzată de pandemia de COVID din 2020, conform Biroului Național de Cercetare Economică.


Însă în SUA a fost o singură depresiune economică, ce a durat din 1929 până în 1939, cunoscută și sub numele de Marea Depresiune.

Ce este depresiunea economică – caracteristici

Așadar, o depresiune economică este o scădere dramatică și susținută a activității economice, cu simptome precum o scădere bruscă a creșterii economice, șomaj și scădere a producției. Oamenii încep să-și facă griji pentru siguranța locului de muncă și taie cheltuielile. De asemenea, investițiile scad pe măsură ce întreprinderile și oamenii de afaceri nu mai investesc bani în economie.

Când consumatorii cheltuiesc mai puțin, întreprinderile produc mai puțin și investesc mai puțin în noi afaceri, fabrici, proiecte etc. Automat, vor avea nevoie de mai puțini muncitori pentru a produce mai puține bunuri, așa că încep să concedieze angajații. Cu cât sunt mai mulți șomeri, cu atât salariile pentru locurile de muncă existente scad. În același timp, deoarece mai puțini oameni cheltuiesc mai puțini bani, scade și prețul a numeroase bunuri.

Ce este depresiunea economică – ce se întâmplă în economie

Iată o serie de caracteristici ale unei depresiuni economice, enumerate de investopedia.com:

  • creșterea substanțială a șomajului
  • scăderea creditului oferit de bănci
  • scăderea producției
  • creștere negativă constantă a PIB-ului
  • falimente a numeroase afaceri
  • incapacitate de plată a guvernelor
  • comerț redus
  • scăderea cursurilor valutare
  • scăderea susținută a prețurilor titlurilor de capital
  • inflație scăzută sau chiar deflație
  • rată de economisire crescută în rândurile celor care încă dispun de bani

Diferența dintre recesiune și depresiune


Înțelegem mai bine ce este depresiunea economică dacă o comparăm cu recesiunea economică. Spre deosebire de depresiune, care este foarte rară, recesiunea economică este o fază normală a ciclului economic de creștere și declin. Recesiunea economică este adesea definită drept o scădere a PIB-ului pentru cel puțin două trimestre consecutive.

Cu alte cuvinte, recesiunea este o etapă intrinsecă a ciclului economic, iar durata sa este limitată.

Marea Depresiune din SUA din 1929-1939

În schimb, o depresiune economică durează ani de zile, iar consecințele sale sunt mult mai grave. În timpul Marii Depresiuni din 1929-1939, șomajul a ajuns la aproape 25% în perioada cea mai gravă, însă acest număr nu-i include pe fermierii care și-au pierdut casele și pământurile după ce prețurile pentru produsele vândute de aceștia s-au prăbușit.

Marea Depresiune din 1929-1939 a fost cea mai gravă criză economică din istoria lumii moderne. Mulți istorici consideră că ea își are originea în ziua de 24 octombrie 1929, ce a ajuns să fie cunoscută drept „Joia neagră”. La acea dată, după ani de speculații și investiții riscante, bursa s-a prăbușit, iar investitorii au început să-și vândă masiv acțiunile. Au fost tranzacționate 12,9 milioane de acțiuni – un record pentru acea dată, conform investopedia.com.

ce este depresiunea economică
Mulțime de oameni adunată la intersecția străzilor Wall Street și Broad Street din New York după crahul din 1929. Foto: US-gov / Wikipedia.org

Ce este depresiunea economică – ce s-a întâmplat în SUA

La acel moment, SUA se aflau deja în recesiune economică. Marțea următoare, 29 octombrie 1929, indicele dow jones a scăzut cu 12% după o altă vânzare masivă de acțiuni.

Deși Marea Depresiune a început în SUA, ea s-a răspândit rapid în întreaga lume industrializată. Perioada a fost caracterizată de șomaj ridicat, sărăcie, foamete și instabilitate politică. În 1933 șomajul a ajuns la aproape 25%, iar ulterior a continuat să rămână ridicat. Abia în 1941 a scăzut sub 10%.

În perioada Marii Depresiuni salariile au scăzut cu 42%, prețul bunurilor imobiliare a scăzut cu 25%, producția totală din SUA s-a redus cu 30%, iar investitorii și-au pierdut banii deoarece prețul acțiunilor s-a prăbușit.

Ce este depresiunea economică – deosebiri față de recesiune

Potrivit „Encyclopædia Britannica”, PIB-ul SUA a scăzut cu 30%. Indicele prețurilor a scăzut la rândul său cu 30%, o scădere atât de mare fiind definită drept deflație.

Pentru comparație, în recesiunea economică din 2008-2009, care a fost cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial, PIB-ul SUA a scăzut cu doar 4,3%, iar rata șomajului nu a depășit 10%.

Gravitatea Marii Depresiuni a variat de la o țară la alta. Ea a fost deosebit de lungă și de severă în SUA și Europa, și ceva mai ușoară în Japonia și în America Latină, mai notează sursa citată.

Depresiunea a avut numeroase cauze: declinul cererii consumatorilor, panica financiară și politicile guvernamentale greșite ce au determinat scăderea producției în SUA.

În același timp, etalonul-aur, care lega aproape toate țările din lume într-o rețea de rate de schimb valutar fixe, a jucat un rol cheie în transmiterea depresiunii americane în alte țări. Numit și standardul de aur, etalonul-aur este un sistem monetar în care unitatea economică standard se bazează pe o cantitate fixă de aur. Standardul de aur a stat la baza sistemului monetar internațional din 1870 până în 1932, precum și din 1944 până în 1971, când SUA au încetat să mai convertească dolarul american în aur.

Foto: National Archives Photo / US-gov / Wikipedia.org

Dacă acest articol despre ce este depresiunea economică ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce înseamnă recesiune. 3 definiții folosite în UE, SUA și Marea Britanie
Ce este recesiunea tehnică. Diferența față de recesiunea economică

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: