ce înseamnă free float

16 februarie, 2023

În contextul discuțiilor despre bursă și despre indicii bursieri probabil că ați auzit vorbindu-se despre „free float”. Din acest articol veți afla ce înseamnă free float.

Ce este free float-ul

Free float-ul reprezintă o parte din acțiunile unei companii. Mai exact, free float-ul reprezintă acea porțiune din acțiunile unei corporații care se află în mâinile publicului larg (investitori obișnuiți, care au acces la acțiunile respective pe piețele de capital).

Free float-ul este definit prin opoziție cu acțiunile blocate în mâinile acționarilor majoritari ai companiei, ale proprietarilor, ale fondatorilor, ale investitorilor strategici sau ale guvernelor.

Ce sunt acțiunile free float


Free float-ul este calculat scăzând numărul acțiunilor blocate din numărul total al acțiunilor emise de o companie (toate acțiunile autorizate, emise, cumpărate și deținute de investitori). De pildă, o companie poate avea 1 milion de acțiuni emise, dar doar 600.000 să poată fi tranzacționate liber pe piețele de capital de către publicul larg. Restul de 400.000 se află în mâinile unor investitori strategici, acționari majoritari sau pot fi deținute de diverse agenții guvernamentale.

Ce înseamnă free float și care sunt avantajele listării la bursă

Există mai multe avantaje pentru o companie care are un free float substanțial. De pildă, oferind publicului larg posibilitatea de a cumpăra acțiuni, o corporație are acces la mai mult capital, care la rândul său poate fi folosit pentru a crește profitul companiei, potrivit Wikipedia.org.

Mai mult, scoțând la vânzare pe bursă aceste acțiuni, o companie poate strânge capital fără să fie nevoită să plătească pentru acești bani o dobândă (așa cum s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi împrumutat de la instituție bancară). Vânzarea acțiunilor poate implica plata unor dividende către investitori, dar plata acestora este mult mai flexibilă decât în cazul rambursării împrumuturilor.

Există multe alte avantaje ale listării la bursă, de la credibilitate mai mare pe piață la o expunere mediatică sporită. Aici puteți găsi un articol detaliat despre acest subiect.

Ce înseamnă free float și capitalizarea free float-ului


Discutând despre ce înseamnă free float trebuie menționat că pot exista și dezavantaje ale listării la bursă. De exemplu, compania este vulnerabilă la fluctuațiile pieței. Conform Wikipedia.org, în timpul crizei din 2008 mai multe companii au dat faliment din cauza fluctuațiilor piețelor bursiere, ceea ce le-a limitat puternic capitalul operațional. Companiile nu au mai putut să își plătească creditorii și au fost nevoite să își lichideze activele operaționale.

Revenind la ce înseamnă free float, probabil că ați observat că se vorbește despre free float mai ales în contextul discuțiilor despre calcularea indicilor bursieri. Foarte mulți indici bursieri din România și din străinătate sunt calculați în funcție de capitalizarea free float-ului. Capitalizarea free float-ului se obține înmulțind numărul de acțiuni free float cu valoarea unei acțiuni.

ce înseamnă free float
Foto: PIX1861 / pixabay.com

Free float-ul și indicele BET de la BVB

În „MANUALUL INDICELUI BET Bucharest Exchange Trading® Index” (indicele BET este indicele principal de la Bursa de Valori București, care urmărește evoluția prețurilor acțiunilor celor mai lichide 20 de companii listate de BVB), free float-ul unei societăți din componența indicelui BET reprezintă numărul de acțiuni emise și în circulație care sunt disponibile pentru tranzacționare de către public.

Ce înseamnă free float la BVB

Free float-ul exprimat în valoare absolută este estimat ca fiind numărul total de acțiuni emise de o
societate, din care se elimină acțiunile la dispoziția societății (“treasury stock”), acțiunile deținute
de către stat și alte agenții guvernamentale, investitori strategici, acționari majoritari, precum și
deținerile de cel puțin 5% ale altor categorii de investitori, cu excepția societăților de asigurări,
fondurilor de pensii, fondurilor mutuale și de investiții, se mai arată în documentul referitor la indicele BET.

Free float-ul exprimat procentual este determinat ca fiind raportul procentual dintre numărul de
acțiuni inclus în free float-ul exprimat în valoare absolută și numărul total de acțiuni emise și
înregistrate în Registrul Acționarilor.

Ce înseamnă free float – indici calculați în funcție de capitalizarea free float-ului

Unul dintre cei mai urmăriți indici bursieri din lume – S&P 500, care urmărește evoluția la bursă a 500 de mari companii listate la bursele din Statele Unite – este și el calculat în funcție de capitalizarea free float-ului.

Atunci când se folosește metodologia free float se obține o capitalizare de piață mai mică decât cea care s-ar obține dacă s-ar folosi toate acțiunile unei companii.

De regulă, se consideră că metodologia free float reflectă cu o acuratețe mai ridicată mișcările pieței deoarece acțiunile blocate nu sunt luate în calcul, potrivit investopedia.com. Un astfel de indice ia în calcul doar acțiunile disponibile pentru tranzacționare.

Foto: PIX1861 / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce înseamnă free float vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Ce sunt CFD-urile, de ce sunt interzise în SUA și ce riscuri și avantaje au

Ce este indicele dow jones și prin ce se deosebește de alți indici bursieri

Ce este indicele S&P 500. Listă cu 62 de companii din indice

Ce este indicele NASDAQ și de ce e relevant pentru sectorul tehnologic

Ce înseamnă investiții la bursă. Ghid explicativ în 10 pași

Ghid de investiții la bursă pentru începători în 9 pași simpli

Platforme de investiții la bursă: 10 exemple. La ce să fii atent când o alegi
Indici bursieri BVB. Cei 12 indici de la bursa din România
Ce este Piața AeRO. Deosebiri față de Piața Reglementată de la BVB
Ce este indicele BET și care sunt cele 20 de companii care îl alcătuiesc

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: