Dacă deții o sumă de bani și dorești să o investești pe piețele de capital, poți citi acest scurt ghid de investiții la bursă pentru începători pentru a lua deciziile corecte.
Ce se tranzacționează la bursă
1. Bursa de valori este o piață publică unde se desfășoară tranzacții cu titluri financiare. Numite și instrumente financiare, titlurile pot fi acțiuni, obligațiuni, unități de fond, certificate, warrants, fonduri de indici bursieri, ETF-uri (Exchange Traded Fund), CFD-uri (Contract pentru Diferență), derivate exotice etc.
Bursa de valori le permite companiilor să se finanțeze prin vânzarea de acțiuni (părți din capitalul propriu). Astfel, companiile pot strânge capitalul necesar pentru dezvoltare, creștere sau inițierea unor noi proiecte. Procesul prin care o companie începe să ofere publicului larg posibilitatea de a cumpăra acțiuni se numește „listare la bursă”.
„Rolul principal al bursei de valori este să faciliteze fluxul de bani dinspre investitori, cei care au capitalul, către antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltare”, se arată pe site-ul Bursei de Valori București.
2. Odată ce a cumpărat acțiunile respective, investitorul face parte din acționariatul companiei în cauză și are dreptul la o parte din profiturile companiei (în același timp, el este expus și riscului – dacă valorea acțiunilor scade, el va pierde, proporțional cu scăderea, o parte din banii investiți).
Ghid de investiții la bursă – cum se stabilește prețul unei acțiuni
3. Valoarea acțiunilor de la diverse companii se stabilește în mod liber și poate fi influențată nu doar de fluctuațiile economice ori financiare, ci și de situația politică dintr-o anumită țară, de diverse evenimente majore (de exemplu, o criză de sănătate precum pandemia de COVID) sau de adoptarea unei noi legislații.
În general, atunci când foarte mulți investitori vor să cumpere acțiuni la o anumită companiei, prețul acțiunilor respective crește. În schimb, când mulți investitori vând acțiunile deținute la o anumită societate valoarea acestora scade.
Cine sunt actorii de pe piața bursieră
4. Emitentul este entitatea (de pildă o societate comercială) care emite (lansează pe piață în vederea tranzacționării) anumite titluri (acțiuni, obligațiuni, unități de fond etc).
Cumpărătorii sunt persoanele sau entitățile care achiziționează acțiuni de pe piața bursieră, scopul lor fiind de a le vinde la un preț mai mare decât cel de achiziție pentru a obține un profit sau de a obține dividende prin deținerea de acțiuni la acele companii.
În schimb, vânzătorii vând instrumente financiare deoarece se așteaptă ca valoarea acestora să scadă în viitor.
Ghid de investiții la bursă – cine sunt intermediarii
Intermediarii sunt și ei foarte importanți. Pentru a face o investiție la bursă, o persoană (investitorul) trebuie să apeleze la un intermediar. Numiți și brokeri sau agenți ai pieței, aceștia sunt persoanele sau entitățile care asigură transferul fondurilor de la cei care le dețin la cei care le vor utiliza. Iată câteva exemple de intermediari de pe site-ul Bursei de Valori București: bănci, fonduri de investiții, companii de servicii financiare, companii de brokeraj.
Deschiderea unui cont la un intermediar
5. Nu poți să începi să tranzacționezi la bursă decât după ce ai ales un intermediar și ți-ai deschis un cont la acesta, cont pe care l-ai alimentat cu bani. Intermediarul poate fi și o platformă online de tranzacționare care îți oferă acces la diferite piețe de capital din România și din străinătate.
6. Iată câteva astfel de platforme de investiții la bursă: Alpha Trade, BT Trade, BCR Broker, eToro, Tradeville sau Admiral Markets. Aici găsești o listă mai cuprinzătoare cu astfel de platforme de investiții la bursă.
Ghid de investiții la bursă – alegerea pieței pe care vrei să investești
7. De asemenea, atunci când vrei să începi să tranzacționezi la bursă, trebuie să te gândești ce piețe de capital te interesează. Poți tranzacționa la Bursa de Valori București sau pe marile piețe bursiere din lume (New York Stock Exchange, NASDAQ, London Stock Exchange Group etc).
8. Dacă alegi să tranzacționezi la Bursa de Valori București trebuie să știi că există două piețe în cadrul său: Piața Reglementată (numită și Piața Principală), dedicată companiilor mature, și Piața AeRO (adică Alternative Exchange in Romania, numită și Piața Secundară), pe care se pot lista și companii mai mici (start-up-uri, IMM-uri etc).
9. În cazul în care decizi să tranzacționezi prin intermediul unei platforme online, este foarte important să iei în calcul mai multe criterii atunci când alegi o astfel de platformă: care este suma minimă pe care trebuie să o depui în cont, la câte piețe financiare vei avea acces, ce instrumente financiare pot fi tranzacționate pe piața respectivă, care sunt comisioanele de tranzacționare și taxele de retragere aplicate. Aici găsești o listă mai amplă cu toate aspectele la care trebuie să fii atent.
Foto: geralt / geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest ghid de investiții la bursă pentru începători vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Fonduri de investiții din România. Listă cu 47 de fonduri
Fonduri de investiții imobiliare din România. 5 exemple din regiuni diferite
Ce sunt fondurile de investiții. Ghid explicativ în 14 pași
Bursa de Valori București listă companii. Cele 83 de societăți listate la BVB
Strategii de investiții la bursă. 5 metode ca să devii un trader de succes
Platforme de investiții la bursă: 10 exemple. La ce să fii atent când o alegi