Dacă dispuneți de o sumă de bani și vă gândiți să o investiți în acțiuni de la diverse companii trebuie să știți în primul rând ce înseamnă investiții la bursă.
Ce este bursa
1. Înainte de a înțelege ce înseamnă investiții la bursă trebuie să știți ce este o bursă.
Bursa este o piață publică unde se desfășoară tranzacții cu titluri financiare (acțiuni, obligațiuni etc.), cu mărfuri (de pildă, pe Bursa Română de Mărfuri se tranzacționează gaze naturale, energie electrică, produse petroliere, materiale de construcții, certificate de emisii CO2, cereale) sau cu valute. Așadar, există burse de valori, burse de mărfuri sau burse valutare.
Prin intermediul burselor de valori, investitorii vând sau cumpără valori mobiliare, ca de exemplu acțiuni, obligațiuni sau alte instrumente financiare.
Din punct de vedere juridic, o bursă este o societate comercială. De exemplu, Bursa de Valori București și Bursa Română de Mărfuri sunt societăți pe acțiuni. Bursa de Valori din New York, cea mai mare bursă din lume, este deținută de Intercontinental Exchange, o companie americană din Atlanta, Georgia, ce oferă servicii și tehnologii financiare.
Ce înseamnă investiții la bursă
Așadar, a face investiții la bursă se referă, de regulă, la actul de a cumpăra titluri (de la anumite companii) cu scopul de a obține un câștig financiar în momentul în care valoarea de piață a acțiunilor respective va crește.
Cum se face o investiție la bursă
2. O tranzacție are loc între un cumpărător și un vânzător prin intermediul sistemului electronic al bursei.
Pentru a putea tranzacționa, fiecare investitor are nevoie de un cont deschis la un intermediar, se arată într-un articol explicativ de pe site-ul Bursei de Valori București.
3. Intermediarii pot fi societăți de servicii de investiții financiare (SSIF) sau instituții de credit autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Principalul serviciu oferit de aceste instituții este intermedierea tranzacțiilor de vânzare și de cumpărare (servicii de brokeraj). În contextul în care discutăm despre ce înseamnă investiții la bursă trebuie să știți și ce este un broker. Angajații intermediarilor care sunt autorizați să preia ordinele de cumpărare sau de vânzare de la investitori se numesc brokeri. Și ei trebuie să fie autorizați de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
4. Intermediarii le pot oferi investitorilor și alte servicii, ca de exemplu:
- consultanță în vederea stabilirii strategiei de investiții;
- analize și recomandări cu privire la piețe și instrumentele financiare;
- acces la sisteme de tranzacționare prin internet (platforme online de tranzacționare).
Alimentarea contului de tranzacționare
5. După ce v-ați deschis contul de tranzacționare la intermediarul pe care l-ați ales, contul trebuie să fie alimentat cu bani pentru a acoperi achizițiile ulterioare de instrumente financiare. Contul poate fi alimentat, de asemenea, și cu instrumente financiare (de exemplu, cu acțiuni), se mai arată în ghidul Bursei de Valori București.
După creditarea contului cu bani și/sau instrumente financiare, investitorul poate începe să realizeze tranzacții pe piețele pe care intermediarul i le pune la dispoziție (din România, Europa, SUA, Asia etc).
Ce înseamnă investiții la bursă – cum se face o tranzacție
6. Pentru a realiza tranzacții, investitorii pot da ordine de tranzacționare prin broker. Acesta va prelua și va transmite ordinele de cumpărare sau de vânzare departamentului de tranzacționare (agentului de bursă).
7. O altă metodă de a face tranzacții este de a transmite voi înșivă ordinele în mod direct, prin platforme de tranzacționare online puse la dispoziție de intermediari. Iată câteva exemple de astfel de platforme de tranzacționare online: BT Trade (deținută de Banca Transilvania), Anyma Online Trading (BRD), BCR broker (BCR), eToro, XTB, Admiral Markets, Capital.com, Tradeville.
După cum se arată pe site-ul unei bănci din România, înainte de a face tranzacții bursiere este bine să vă informați de la brokerul personal, din analizele de piață sau din presa de specialitate.
Cum se stabilește prețul unei acțiuni
8. Ordinele de vânzare și de cumpărare sunt introduse de agenții de bursă în sistem pe parcursul ședinței de tranzacționare. Prețul unui instrument financiar tranzacționat se determină pe baza cererii și a ofertei, la fiecare moment al ședinței de tranzacționare.
Ordinele de tranzacționare sunt transmise în mod continuu către piață, astfel încât raportul dintre cerere și oferă pentru un anumit titlu financiar poate genera în orice moment un nou preț.
După cum se arată pe site-ul aceleiași bănci, un investitor care dorește să cumpere o acțiune va cumpăra la cel mai mic preț disponibil, iar un investitor care dorește să vândă o acțiune va vinde la cel mai mare preț disponibil în piață.
Ce înseamnă investiții la bursă – transferul dreptului de proprietate
9. După efectuarea tranzacției are loc transferul dreptului de proprietate. Instrumentele financiare sunt transferate către noul deținător (cumpărător), iar contravaloarea titlurilor este transferată în contul vânzătorului. Cu alte cuvinte, dacă ați cumpărat câteva acțiuni la o companie listată la bursă înseamnă ca ați devenit proprietarul unei părți din societatea respectivă.
10. Procesul este finalizat după două zile lucrătoare de la data tranzacției.
Foto: geralt / PIX1861 / pixabay.com
Vă recomandăm și:
Diferența dintre acțiuni și părți sociale. Ghid cu 10 explicații utile