Impozitul pe venit variază în România, în funcție de tipul de venit la care ne referim. În acest ghid vom explica în detaliu cât este impozitul pe venit în România pentru diverse tipuri de venituri obținute de persoane fizice sau juridice.
Cât este impozitul pe salariu în România
1. În general, impozitul pe venitul unui salariat obișnuit în România este de 10%. Cota de impozitare de 10% se aplică asupra venitului net, adică asupra sumei obținute după ce din venitul brut s-au scăzut contribuțiile plătite la pensie, la sănătate, eventualele deduceri personale acordate salariaților cu venituri mai mici și care au alte persoane în întreținere, cotizațiile către sindicate, primele de asigurare și alte câteva elemente specificate de lege. Mai multe informații despre cum se aplică impozitul pe salariu în România găsiți în acest articol.
2. Există însă și unele excepții. De pildă, angajații din România care lucrează în cercetare-dezvoltare sunt scutiți de plata impozitului pe venit de 10% deoarece statul dorește să încurajeze acest sector.
3. De o scutire similară s-au bucurat, până de curând, și angajații în IT, aceștia fiind scutiți de impozitul pe venit de 10%. De la finalul anului trecut însă, și angajații din IT plătesc un impozit de 10% pentru suma din salariu care depășește 10.000 de lei brut.
Cât este impozitul pe venit în România – drepturile de autor
4. Și alte categorii de contribuabili din România beneficiază de un regim de impozitare diferit. De exemplu, persoanele care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor) plătesc un impozit pe venit de doar 6%.
Mai exact, venitul net (asupra căruia se aplică apoi cota de impozitare de 10%) se calculează prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut, se arată în Codul fiscal. Cu alte cuvinte, statul impozitează cu 10% doar 60% din veniturile autorilor, ceea ce se traduce în practic într-un impozit pe venit de 6%.
Cât este impozitul pe venit în România – chirii
5. În ceea ce privește impozitarea chiriilor în România, și aici există o cotă forfetară de cheltuieli, egală cu 20%. Așadar, pentru a obține venitul net, din venitul brut obținut de proprietar se scade cota forfetară de 20%, și se obține venitul net. Asupra acestui venit net egal cu 80% din venitul brut se va aplica impozitul de 10%, ceea ce înseamnă că proprietarul va plăti către stat un impozit de 8% din venitul obținut din chirie.
Cu cât se impozitează veniturile din dobânzi
6. Dacă aveți depozite bancare pentru care primiți dobândă, este important să știți că veniturile din dobânzi se impozitează cu 10%.
Cât este impozitul pe venit în România – dividende
7. Persoanele care obțin venituri din dividende, fie că dețin părți sociale ori acțiuni la diverse societăți comerciale, sau titluri de participare la organisme de plasament colectiv (fonduri de investiții), trebuie să plătească un impozit de 8% pentru veniturile respective.
Cât este impozitul pe venit în România – vânzarea de acțiuni
8. Câștigurile obținute din vânzarea / transferul de titluri de valoare (acțiuni, obligațiuni etc) se impozitează cu 1% sau 3%, în funcție de perioada de timp cât au fost deținute. Concret, veniturile sunt impozitate:
(i) prin aplicarea unei cote de 1% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv, de la data dobândirii;
(ii) prin aplicarea unei cote de 3% asupra fiecărui câştig din transferul titlurilor de valoare care au fost dobândite şi înstrăinate într-o perioadă mai mică de 365 de zile de la data dobândirii.
Impozitarea premiilor în România
9. În privința premiilor, trebuie menționat că premiile cu o valoare de sub 600 de lei, inclusiv, indiferent că sunt în bani sau în natură, nu se impozitează. Premiile care depășesc acest prag se impozitează cu 10%, însă doar venitul net (diferența între suma primită și venitul neimpozabil de 600 de lei).
Cât este impozitul pe venit în România – jocurile de noroc
10. Veniturile din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei brut, inclusiv, se impozitează cu 3%. În cazul în care suma câștigată este mai mare, peste 10.000 de lei, dar de maximum 66.750 de lei, inclusiv, impozitul este de 300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 de lei, potrivit Codului fiscal.
Câștigurile de peste 66.750 de lei se impozitează cu 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 de lei.
Unele câștiguri din jocuri de noroc nu se impozitează. Puteți citi un articol detaliat despre acest subiect la acest link.
Cum se impozitează pensiile
11. În contextul discuției despre cât este impozitul pe venit în România, trebuie menționat că și pensiile se impozitează, însă doar veniturile care depășesc 2.000 de lei. Astfel, pensionarii care au pensii mai mici de 2.000 de lei nu plătesc impozit pe pensie.
Celorlalți li se aplică o cotă de impunere de 10%, însă numai asupra venitului care depășește suma neimpozabilă de 2.000 de lei. De asemenea, înainte de aplicarea impozitului de 10%, din venit se deduce și contribuția la sănătate (în cazul în care pensionarul plătește o astfel de contribuție).
Cât este impozitul pe venit în România – impozitul pe venitul microîntreprinderilor
12. În România, cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt următoarele:
a) 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depăşesc 60.000 euro inclusiv şi care nu desfăşoară activităţile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
- realizează venituri peste 60.000 euro; sau
- desfăşoară activităţi, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN:
5821 – Activităţi de editare a jocurilor de calculator,
5829 – Activităţi de editare a altor produse software,
6201 – Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client),
6209 – Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei,
5510 – Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare,
5520 – Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată,
5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,
5590 – Alte servicii de cazare,
5610 – Restaurante,
5621 – Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente,
5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a.,
5630 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor,
6910 – Activităţi juridice – numai pentru societăţile cu personalitate juridică care nu sunt entităţi transparente fiscal, constituite de avocaţi potrivit legii,
8621 – Activităţi de asistenţă medicală generală,
8622 -Activităţi de asistenţă medicală specializată,
8623 – Activităţi de asistenţă stomatologică,
8690 – Alte activităţi referitoare la sănătatea umană.
Foto: stevepb / Ralphs_Fotos / pixabay.com
Dacă acest articol despre cât este impozitul pe venit în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cât este impozitul pe salariu în România. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Exemple de calcul
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar