impozitarea veniturilor din premii

15 iunie, 2024

În cazul în care ai obținut un premiu în bani este important să știi cum se face impozitarea veniturilor din premii deoarece este posibil să trebuiască să plătești un impozit la ANAF.

Precum majoritatea veniturilor obținute în România, și premiile în bani sunt impozabile, însă numai dacă depășesc o anumită valoare stabilită prin Codul fiscal.

Ce sunt veniturile din premii

Potrivit Codului fiscal, veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, inclusiv sumele primite ca urmare a participării la Loteria bonurilor fiscale.

Ce venituri din premii se impozitează


Însă nu toate veniturile din premii se impozitează. Articolul 62 din Codul fiscal enumeră o serie de venituri din premii care nu se impozitează. Este vorba despre:

-bursele primite de persoanele care urmează orice formă de școlarizare sau perfecționare în cadru instituționalizat;

-bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și altele asemenea primite de elevi pe parcursul învățământului profesional și tehnic și de elevi/studenți pe parcursul învățământului dual preuniversitar/universitar;

Impozitarea veniturilor din premii – venituri neimpozabile

-premiile obținute de sportivii medaliați la campionatele mondiale, europene și la jocurile olimpice/paralimpice. Nu sunt venituri impozabile premiile, primele și indemnizațiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști în vederea realizării obiectivelor de înaltă performanță: clasarea pe locurile 1 – 6 la campionatele europene, campionatele mondiale și jocurile olimpice/paralimpice, precum și calificarea și participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene, prima grupă valorică, precum și la jocurile olimpice/paralimpice, în cazul jocurilor sportive.


-nu sunt venituri impozabile primele și indemnizațiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști în vederea pregătirii și participării la competițiile internaționale oficiale ale loturilor reprezentative ale României. Au același regim fiscal primele acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști, prevăzuți în legislația în materie, din sumele încasate de cluburi ca urmare a calificării și participării la competiții intercluburi oficiale europene sau mondiale;

-premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport și altele asemenea, obținute de elevi și studenți în cadrul competițiilor interne și internaționale, inclusiv elevi și studenți nerezidenți în cadrul competițiilor desfășurate în România.

impozitarea veniturilor din premii
Foto: AndrzejRembowski / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din premii – ce venituri nu se impozitează

De asemenea, nu sunt venituri impozabile:

a) materialele publicitare, pliantele, mostrele, punctele bonus acordate cu scopul stimulării vânzărilor;

b) reducerile comerciale de preț acordate persoanelor fizice, altele decât cele acordate contribuabililor care obțin venituri pentru care se aplică regulile de la capitolul III – Venituri din salarii și asimilate salariilor.

Impozitarea veniturilor din premii – suma neimpozabilă

În contextul discuției despre impozitarea veniturilor din premii, este important de menționat că veniturile din premii sub un anumit nivel nu se impozitează, indiferent de tipul de premiu. Astfel, Codul fiscal prevede că premiile sub valoarea de 600 de lei, inclusiv, indiferent că sunt în bani sau în natură, nu se impozitează.

Cu cât se impozitează premiile și ce este venitul net

Conform Codului fiscal, venitul net este diferența dintre venitul din premii și suma reprezentând venit neimpozabil.

Veniturile sub formă de premii se impun, prin reținere la sursă, cu o cotă de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

Impozitarea veniturilor din premii – exemple

Vom folosi un exemplu pentru a înțelege mai bine cum se face impozitarea veniturilor din premii. Astfel, dacă o persoană a câștigat un premiu în valoare de 1.000 de lei, venitul net impozabil va fi egal cu 400 de lei (1.000 de lei – 600 de lei, cât este suma neimpozabilă).

Impozitul de 10% se va aplica, așadar, asupra diferenței dintre venitul din premiu și venitul neimpozabil, adică asupra sumei de 400 de lei în exemplul nostru. Prin urmare, pentru un premiu de 1.000 de lei, contribuabilul va avea de plătit un impozit de 40 de lei.

Indiferent cât de mare este premiul, suma neimpozabilă este de 600 de lei. De pildă, dacă cineva câștigă un premiu de 10.000 de lei, atunci venitul net impozabil este egal cu 9.400 de lei (10.000 de lei – 600 de lei). Cota de impozitare se va aplica asupra sumei de 9.400 de lei, iar contribuabilul va plăti 940 de lei la buget.

Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final. Impozitul se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Foto: sallyjermain / AndrzejRembowski / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din premii vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din criptomonede și plata CASS. Exemple
Impozitarea veniturilor din activități independente. Ghid ANAF

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: