cât este impozitul pe salariu în românia

2 iulie, 2024

În acest ghid vom detalia cât este impozitul pe salariu în România pentru marea majoritate a angajaților și care sunt excepțiile prevăzute de Codul fiscal.

Ce sunt veniturile din salarii

Înainte de a arăta cât este impozitul pe salariu în România trebuie să explicăm cum anume sunt definite veniturile din salarii în Codul fiscal.

Potrivit articolului 76 din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor.

Cât este impozitul pe salariu în România – cota de impunere


Conform Codului fiscal, cota de impozitare a veniturilor din salarii este de 10% în România. Articolul 78 din textul legislativ detaliază modul exact în care se realizează impozitarea.

Impozitul lunar se determină astfel:

a) la locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii (calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni) și următoarele:

(i) deducerea personală acordată pentru luna respectivă;


(ii) cotizația sindicală plătită în luna respectivă;

(iii) contribuțiile la fondurile de pensii facultative și cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;

Cât este impozitul pe salariu în România – prevederile din Codul fiscal

(iv) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul, vizează servicii medicale furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa;

(v) contravaloarea abonamentelor suportate de angajaţi, în limita echivalentului în lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care acţionează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ şi servicii medicale.

Abonamentul vizează servicii furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, în limita aceluiaşi plafon, indiferent de numărul de persoane.

b) pentru veniturile obținute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferență între venitul brut și contribuțiile sociale obligatorii aferente unei luni.

cât este impozitul pe salariu în românia
Foto: jarmoluk / pixabay.com

Cât este impozitul pe salariu în România și cum se calculează

Beneficiarii de venituri din salarii și asimilate salariilor datorează un impozit lunar, final, care se calculează și se reține la sursă de către plătitorii de venituri (cu excepția persoanelor fizice care realizează în România venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a contractelor de muncă încheiate cu angajatori care nu sunt rezidenți fiscali români).

Plătitorul este obligat să determine valoarea totală a impozitului anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, pentru fiecare contribuabil.

Așadar, cota de impozitare de 10% se aplică asupra venitului net, obținut după ce din venitul brut s-au scăzut contribuțiile plătite la pensie și la sănătate, și din care s-au scăzut și eventualele deduceri personale, prime de asigurare, abonamente la săli de sport și alte cotizații.

Cum se calculează impozitul pe salariu – exemplu

Să luăm un exemplu pentru a înțelege mai bine cât este impozitul pe salariu în România. De exemplu, dacă un angajat are un salariu brut de 10.000 de lei, el va plăti o contribuție la pensie (CAS) de 25% din venitul brut, adică 2.500 de lei. De asemenea, el va plăti și o contribuție la sănătate (CASS) de 10% din salariul brut, adică 1.000 de lei.

După ce din venitul brut se scad contribuțiile obligatorii pentru asigurările sociale, rezultă un venit de 6.500 de lei. Dacă angajatul nu beneficiază de diverse deduceri, asupra acestei sume se aplică impozitul de 10%, ceea ce înseamnă că salariatul va plăti la stat un impozit de 650 de lei pentru un salariu brut de 10.000 de lei. În final, el va obține un salariu net de 5.850 de lei.

Cât este impozitul pe salariu în România – excepții

Există însă și anumite excepții prevăzute de Codul fiscal. De exemplu, angajații care lucrează în cercetare-dezvoltare sunt scutiți de plata impozitului pe venit de 10%.

Până de curând, și angajații din IT erau scutiți de impozitul pe venit de 10%. Însă de la sfârșitul anului trecut Guvernul a decis să introducă impozitul pe venit și în acest sector, astfel încât acum angajații din IT plătesc un impozit de 10% pentru suma din salariu care depășește 10.000 de lei brut.

Cât este impozitul pe salariu în România – deduceri personale

De asemenea, există și o serie de deduceri personale acordate persoanelor cu venituri mai mici. Modul în care se aplică deducerile personale este detaliat în articolul 77 din Codul fiscal.

Deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară şi se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat.

Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de până la nivelul prevăzut mai sus, inclusiv, deducerile personale de bază se stabilesc potrivit unui tabel prevăzut la articolul 77 din Codul fiscal.

Deducere personală pentru angajații plătiți cu salariul minim

De exemplu, angajații cu salariul minim pe economie primesc o deducere personală egală cu:

  • 20% din salariul minim, dacă nu au nicio persoană în întreținere
  • 25%, dacă au o persoană
  • 30%, dacă au 2 persoane
  • 35%, dacă au 3 persoane
  • 45%, dacă au 4 persoane

Aici găsiți întreaga listă cu deduceri acordate conform Codului fiscal.

Cât este impozitul pe salariu în România – ce sunt deducerile suplimentare

Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (cu anumite excepții, ca de exemplu pensia de urmaș).

În ceea ce privește deducerea personală suplimentară, aceasta se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel nu depășește 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară;

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Foto: jarmoluk / Shutterbug75 / pixabay.com

Dacă acest articol despre cât este impozitul pe salariu în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din piscicultură. Ghid pe înțeles
Impozitarea veniturilor din silvicultură. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Exemple de calcul
Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din consultanță. Ghid cu explicații

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: