impozitarea veniturilor din drepturi de autor

16 iunie, 2024

Dacă obții venituri din drepturi de proprietate intelectuală este important să știi cum se realizează impozitarea veniturilor din drepturi de autor în România deoarece va trebui să plătești anumite sume de bani la bugetul de stat.

Ce sunt veniturile din drepturi de autor

Înainte de a detalia felul în care se realizează impozitarea veniturilor din drepturi de autor în România vom explica ce sunt veniturile din drepturi de autor.

Constituie obiect al dreptului de autor toate operele originale de creație intelectuală în domeniul literar, artistic sau științific, oricare ar fi modalitatea de creație, modul sau forma de exprimare (independent de valoarea și destinația lor), precum și operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, se arată în „Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală”, realizat de ANAF.


Constituie venituri din drepturi de proprietate intelectuală veniturile obținute din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală care provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, brevete de invenție, know-how, desene și modele, mărci, francize, indicații geografice, topografii pentru produse semiconductoare și altele.

Sunt incluse în categoria drepturilor de proprietate intelectuală și drepturile care fac obiectul unor contracte de cesiune, închiriere, colaborare, cercetare, licență, franciză etc, precum și cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acordă, cum ar fi: remunerație directă, remunerație secundară, onorariu, redevență și altele asemenea.

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor – prevederile din Codul fiscal

Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală datorează impozit pe venit, impozitul fiind final.

Modul în care se face impozitarea veniturilor din drepturi de autor în România este detaliat în Articolul 72 din Codul fiscal.


Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se determină prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Ce este cota forfetară

În cheltuielile forfetare se includ, printre altele: contribuțiile sociale datorate, comisioanele, sume care revin organismelor de gestiune colectivă sau altor plătitori de venituri drept plată pentru serviciile prestate pentru gestiunea drepturilor.

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net și se reține la sursă, de către plătitorii de venituri, la momentul plății veniturilor.

Impozitul calculat și reținut reprezintă impozit final și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

impozitarea veniturilor din drepturi de autor
Foto: LubosHouska / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor – exemple

Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai clar cum anume se face impozitarea veniturilor din drepturi de autor în România. De pildă, să presupunem că o persoană a obținut un venit brut de 5.000 de lei din vânzarea unei cărți. Pentru a determina venitul net vom scădea cota forfetară de 40% din venitul brut. Astfel, venitul net va fi egal cu 3.000 de lei.

La final, cota de impozitare de 10% se va aplica doar asupra acestei sume, de 3.000 de lei. Prin urmare, deținătorul drepturilor de autor din exemplu nostru va plăti un impozit de 300 de lei la stat pentru un venit brut de 5.000 de lei.

Iată un alt exemplu. Dacă o persoană a obținut într-o lună un venit brut de 3.000 de lei din scrierea unor articole, venitul net asupra căruia se va aplica impozitul de 10% este egal cu 1.800 de lei (deoarece din venitul brut s-a scăzut cota forfetară de 40%, adică 1.200 de lei în acest caz).

Așadar, impozitul pe venit plătit de contribuabilul din acest al doilea exemplu va fi egal cu 180 de lei (10% din 1.800 de lei).

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor – dreptul moștenitorilor

Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuală cuprinde atât sumele încasate în cursul anului, cât și echivalentul în lei al veniturilor în natură. Evaluarea veniturilor în natură se face la prețul pieței sau la prețul stabilit prin expertiză tehnică, la locul și la data primirii acestora, se mai arată în „Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală”.

În cazul exploatării de către moștenitori a drepturilor de proprietate intelectuală, precum și în cazul remunerației reprezentând dreptul de suită și al remunerației compensatorii pentru copia privată, venitul net se determină prin scăderea din venitul brut a sumelor ce revin organismelor de gestiune colectivă sau altor plătitori de asemenea venituri, fără aplicarea cotei forfetare de cheltuieli de 40% asupra venitului brut.

Reținerea și declararea impozitului

Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care venitul net se determică pe baza cotelor forfetare de cheltuieli și pentru care impozitul se reține la sursă, nu au obligații declarative.

Contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care venitul net se determină de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, nu au obligația de completare a Registrului de evidență fiscală și de conducere a evidenței contabile.

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor în sistem real

Contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit articolului 68 din Codul fiscal.

Opțiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi și se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani, începând cu anul 2019.

Începând cu anul 2019, opțiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informații privind determinarea venitului net anual în sistem real și depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activității, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

În cazul în care contribuabilul optează pentru determinarea venitului net în sistem real, obligațiile declarative și regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activități independente determinate în sistem real.

Foto: StockSnap / LubosHouska / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din drepturi de autor vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Exemple de calcul
Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: