fbpx

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Avem Guvern învestit: Miniștrii, Programul de guvernare, Structura de putere a majorității

de Alexandra Pele , 23.12.2020

Guvernul Florin Cîțu a primit miercuri votul de încredere al Parlamentului și a fost învestit la ora 20,00 – prin depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.

Dintre cele 446 de voturi, 260 au fost în favoarea acordării încrederii Guvernului, iar 186 împotrivă. Pentru ca Guvernul să primească votul de încredere era nevoie de minimum 228 de voturi ”pentru”.

Toți cei 18 miniștrii propuși de alianța PNL-USR-PLUS-UDMR au primit miercuri avize pozitive în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

”De astăzi România va avea prim-ministru și guvern cu puteri depline. Vă asigur că nu voi înșela încrederea dumneavostră. Ne vom face datoria față de toți cetățenii României. Vom face tot ce ne stă în putință pentru realizarea celor două obiective: să trecem cât mai repede peste criza de sănătate și să repunem economia pe picioare”, a declarat Florin Cîțu, de la tribuna Parlamentului.

Cei 18 miniștrii ai Cabinetului Florin Cîțu

Portofoliile PNL:

 • Apărare – Nicolae Ciucă, fost premier interimar, general în rezervă;
 • Finanțe – Alexandru Nazare, senator de Prahova, fost secretar de stat în cadrul acestui minister; recent a fost reprezentant al Guvernului cu însărcinări speciale în domeniul securității cibernetice, în procesul de selecție pentru sediul Centrul European pentru Securitate Cibernetică;

(Citiți și: ”Cine este Alexandru Nazare, propunerea surpriză a PNL pentru portofoliul Finanțelor”)

 • Afaceri Interne – Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Orban;
 • Educație – Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta IV;
 • Muncă – Raluca Turcan;
 • Energie – Virgil Popescu, fost ministru al Economiei în guvernul Orban
 • Agricultură – Adrian Oros, fost ministru în Guvernul Orban, doctor în științe medicale veterinare, profesor universitar la Cluj;
 • Externe – Bogdan Aurescu, diplomat de carieră, fost ministru de externe în 2015;
 • Cultură – Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii în Guvernul Orban;

Portofoliile USR-PLUS:

Dan Barna – vicepremier;

 • Justiție – Stelian Ion, avocat și deputat URS;
 • Sănătate – Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș;
 • Transporturi – Cătălin Drulă, fondator al Asociației Pro Infrastructura, consilier al premierului Cioloș pe infrastructură și deputat USR de Timiș;
 • Fonduri Europene – Cristian Ghinea, europarlamentar, fost ministru al fondurilor europene în Guvernul Cioloș;
 • Economie – Claudiu Năsui, deputat, fost consilier al ministrului finanțelor în guvernarea Cioloș;

(Citiți și: ”Claudiu Năsui, propunerea USR-PLUS la Economie”)

 • Cercetare, Inovare, Digitalizare – Ciprian Teleman, președinte PLUS Ilfov;

Portofoliile UDMR:

Kelemen Hunor – vicepremier;

 • Dezvoltare – Cseke Attila;
 • Mediu – Tanczos Barna;
 • Tineret și Sport – Novák Eduárd;

Puncte-cheie din programul de Guvernare

Premierul desemnat Florin Cîțu a depus marți în Parlament programul de guvernare al coaliției. Documentul care are în jur de 300 de pagini urmărește structura noului guvern, cu obiective specifice pentru fiecare dintre cele 18 ministere.

”În următorii patru ani vor continua acțiunile în vederea reducerii decalajelor față de economiile statelor din Europa de Vest, prin stimularea capitalului românesc, investiții strategice în infrastructură, educație, sănătate, inovare și digitalizare”, se arată în Programul de guvernare.

(Citiți și: ”Programul de guvernare: Florin Cîțu a depus documentul în Parlament. Principalele prevederi”)

Digitalizarea ocupă un rol important în rândul priorităților viitorului guvern, dovadă și înființarea portofoliului Cercetare, Inovare, Digitalizare, ocupat de Ciprian Teleman.

Educația digitală” este una dintre cele patru axe strategice pentru un proces de “digitalizare accelerată”, alături de administrația digitală, economia digitală și societatea digitală, potrivit capitolului referitor la acest domeniu din Programul de guvernare al Guvernului Cîțu.

(Citiți și: ”Obiectivele de digitalizare din Planul de guvernare așa cum e depus de Florin Cîțu în Parlament”)

În domeniul Justiției, printre măsurile vizate se numără: revizuirea Constituției, în sensul implementării inițiativei ”Fără penali în funcții publice” și a referendumului din 2019; anularea modificărilor nocive aduse de PSD, ALDE și UDMR legilor justiției în perioada Dragnea; desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și înființarea unei structuri de parchet care să investigheze exclusiv infracțiunile contra mediului, precum tăierile ilegale de păduri.

La Sănătate sunt promise alocări bugetare de 6% din PIB, o nouă lege care să reglementeze domeniul și investiții de miliarde de euro în construirea sau reabilitarea de spitale.

Investiții însemnate sunt promise și la capitolul Transporturi, precum și la Fonduri Europene, executivul vizând o rată de absorbție de 100%.

Impozit zero pe salariul minim ar urma să fie implementat în cadrul unui program pilot, evaluat ulterior în vederea extinderii sale.

Pentru mediul de afaceri sunt promise numeroase măsuri, în special de debirocratizare și simplificare a legăturii din stat și privat.

În ceea ce privește pensiile, acestea ar urma să fie indexate în fiecare an cu rata inflației, Guvernul având în plan inclusiv majorarea contribuției la Pilonul II de pensii, până la 4,25%.

(Citiți și: ”Program de guvernare: Contribuția la Pilonul II va crește până la 4,75% în 2024”)

Guvernul se angajează totodată să deblocheze proiectul strategic de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru creşterea securităţii energetice, reducerea dependenţei de gaze de import şi asigurarea tranziţiei către energia curată.

Redevenţele din exploatarea gazelor din Marea Neagra vor fi folosite astfel: o treime pentru tranzitia verde (cofinanţare pentru proiectele europene); o treime pentru extinderea reţelelor de gaze naturale; o treime pentru echilibrarea sistemului de pensii.

(Citiți și: ”Program de guvernare: O treime din redevențele petroliere din Marea Neagră se vor duce către pensii”)

Cum arată structura de putere a noului Parlament

Alianța PNL, USR-PLUS-UDMR a preluat oficial conducerea Parlamentului României – noul legislativ a fost validat, iar conducerile Senatului și Camerei Deputaților au fost atribuite.

Noua legislatură debutează cu o premieră- Anca Dragu este prima femeie aleasă în fruntea Senatului. La Cameră, Ludovic Orban a fost ales președinte.

Ludovic Orban a fost ales președintele Camerei Deputaților cu 179 de voturi pentru (PNL, USR, UDMR) și 110 împotrivă (voturile PSD). Candidatul PSD – Alfred Simonis a obținut doar 110 voturi.

După alegerile din 6 decembrie, PSD a obţinut 157 de mandate (110 deputaţi, 47 senatori), PNL – 134 de mandate (93 deputaţi, 41 senatori), USR-PLUS – 80 de mandate (55 deputaţi, 25 senatori), AUR – 47 de mandate (33 deputaţi, 14 senatori), UDMR: 30 de mandate (21 deputaţi, 9 senatori), minorităţile naţionale – 18 deputaţi.

(Citiți aici mai multe detalii despre noua structură de putere din Parlament, inclusiv împărțirea comisiilor de specialitate)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.12.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Ucraina / Tentativă de asasinat comisă asupra lui Serhiy Șefir, consilier al președintelui Zelenski

Razvan Diaconu

Mașina principalului consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost miercuri ținta unui atac cu focuri de armă, anunță Reuters. Oficialii ucraineni spun că a… Mai mult

Stiri

După 30 de ani: A fost instalată prima platformă de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră

Adrian N Ionescu

Black Sea Oil & Gas (BSOG) și partenerii săi concesionari ai perimetrului de gaze naturale Midia din zona românească a Mării Negre au anunțat finalizarea… Mai mult

Stiri

2 angajați ai Primăriei Drobeta Turnu-Severin, suspectați că au falsificat certificate de vaccinare pentru 96 de persoane

Vladimir Ionescu

IPJ Mehedinți a efectuat 64 de percheziții, miercuri dimineață, în județele Mehedinți, Dolj și Caraș-Severin, la persoane suspectate că au falsificat certificate de vaccinare. Conform… Mai mult

Stiri

Cele 4 reguli principale de sănătate financiară – studiu BCR

Adrian N Ionescu

Lipsa sfaturilor financiare specializate îi expune pe români la riscul de a face alegeri  greșite. Doar 24% dintre români solicită consultanță financiară specializată. Jumătate preferă… Mai mult

Stiri

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu – certificatul verde devine obligatoriu pentru acces în anumite spații

Vladimir Ionescu

Bucureștiul  intră în scenariul roșu, după ce rata de infectare a urcat miercuri la 3,3 de cazuri de Covid-19 la 1.000 locuitori. Din acest moment,… Mai mult

Europa

Agenţia Internaţională de Energie cere Rusiei să dovedească că este furnizor de încredere de gaze

Adrian N Ionescu

În situația actuală a scumpirii gazelor naturale, Rusia poate dovedi că este un furnizor de încredere pentru Europa, dacă va livra  acesteia cantități mai mari… Mai mult

Europa

Lituania recomandă cetățenilor să arunce telefoanele chinezești – au încorporate funcții de detectare, trimit la terți date criptate

Iulian Soare

Ministrul lituanian al apărării a recomandat populației să evite să mai cumpere telefoane mobile chinezești și i-a sfătuit pe cei care folosesc acest tip de… Mai mult